محدودیت های غذایی در بچه ها نوپا
به گزارش مجله سرگرمی، سیب زمینی طعم و مزه ملایمی دارد و برترین غذا برای آغاز غذا خوردن بچه است. از سبزیجات هم می توانید در کنار پوره سیب زمینی بهره ببرید. موز، سیب و یا گلابی له شده هم دسر خوبی برای کودک هستند. کم کم می توان گوشت، سبزیجات، ماهی و مرغ را هم به صورت قطعات بسیار کوچک به پوره او افزود. در این زمان پاستا و برنج هم می توان به کودک داد. به طور کلی پزشکان توصیه می نمایند تا یک سالگی به کودک عسل، شیر پاستوریزه، پنیر،
محدودیت های غذایی در بچه ها نوپا
برترین غذاها برای بچه ها
سیب زمینی طعم و مزه ملایمی دارد و برترین غذا برای آغاز غذا خوردن بچه است. از سبزیجات هم می توانید در کنار پوره سیب زمینی بهره ببرید. موز، سیب و یا گلابی له شده هم دسر خوبی برای کودک هستند. کم کم می توان گوشت، سبزیجات، ماهی و مرغ را هم به صورت قطعات بسیار کوچک به پوره او افزود. در این زمان پاستا و برنج هم می توان به کودک داد. به طور کلی پزشکان توصیه می نمایند تا یک سالگی به کودک عسل، شیر پاستوریزه، پنیر، سفیده تخم مرغ، شکلات، بادام زمینی، میگو، فلفل، ادویه جات، ترشی ها، نمک، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، کیوی، انواع توت ها، آلبالو، گیلاس، نخود، لپه، اسفناج و کلم داده نگردد. برای تنوع در پوره می توانید از سیب زمینی، کدو حلوایی و هویج بهره ببرید. مواد غذایی باید از نظر میزان و نوع به تدریج، به غذای شیرخوار اضافه شوند. آغاز غذاها باید با غذاهای بسیار ساده و کم حجم باشد. به خاطر ناتوانی کودک در جویدن غذاها بهتر است آنها را کمی رقیق کنید. در واقع باید غذای کودک زیر یک سال نرم و سهل الهضم باشد و مغذی و مقوی باشد؛ یعنی انرژی، پروتئین، املاح و ویتامین های ضروری را تأمین کند. مصرف نمک، شکر و چربی ها را در غذاهای بچه ها بسیار محدود کنید.عادات غذا خوردن خیلی زود در بچه ها شکل می گیرد؛ بنابراین استفاده از غذاهای سالم و متنوع برای بچه ها اهمیت زیادی دارد. غذاهایی که کودک می خورد، باید متناسب با وزن، سن و احتیاجهای فیزیکی اش باشد. بعضی غذاها، برای بچه ها غذاهای سالمی نیستند و خوردن آنها می تواند خطراتی به همراه داشته باشد. این غذاها عبارتند از:
عسل و شیره غلات
عسل و شیره غلات حاوی بوتولینیوم کلاستریدیوم، یعنی نوعی هاگ است که می تواند در روده کوچک رشد کند و تکثیر گردد. این نوع هاگ ها می توانند به بوتولیسم (نوعی سم بسیار کشنده) تبدیل شوند. دادن عسل و شیره غلات به نوزادان اکیداً ممنوع است. بعد از یک سالگی رشد معده و روده کودک افزایش یافته و کامل تر می گردد و کم کم می تواند از عسل و شیره استفاده کند.مرکبات
از دادن مرکبات به نوزاد خودداری کنید. اسید موجود در مرکبات موجب سوختگی پوست کشاله ران کودک (در قسمتی که پوشک او را می بندید.) می گردد. علاوه بر آن، روی سیستم گوارش او هم اثر می گذارد. مرکبات مثل پرتقال، لیمو، لیموترش و گریپ فروت حتی نباید به شکل آب میوه هم به کودک زیر یک سال داده گردد.غذاهای سفت و سخت
نوزاد شما تا شش ماهگی فقط باید شیر بخورد؛ زیرا دستگاه گوارش او هنوز رشد ننموده است و توانایی هضم غذاهای جامد و سفت را ندارد و این نوع غذاها باعث بیماری اش می گردد. با افزایش سن (حدود 10-12 ماهگی) کم کم دادن غذاهای سبک را می توان آغاز کرد.نمک، شکر و ادویه جات
با اینکه نمک، شکر و ادویه جات باعث می شوند غذاها طعم بهتری داشته باشند، اما نوزادان و بچه ها به طعم طبیعی غذاها احتیاج دارند؛ پس اجازه دهید با طعم طبیعی آنها آشنا شوند.تکه های درشت میوه جات و سبزیجات
این تکه های بزرگ ممکن است باعث خفگی شوند. در هشت ماهگی بهتر است از میوه ها به شکل پوره استفاده کرد. پوست میوه ها را حتماً جدا کنید و هسته آنها را درآورید. میوه هایی مثل انگور را به همان مقدار طبیعی شان به کودک ندهید و آن ها را به تکه های کوچک تر تقسیم کنید.گوشت
به هنگام دادن گوشت به کودک بسیار دقت کنید. هرگز به یک کودک هشت ماهه، هات داگ یا سوسیس و غذاهایی از این قبیل ندهید. اگر می خواهید به کودک خود گوشت پخته بدهید، حتماً آن را به صورت پوره و کاملاً له درآورید. رشته های گوشت با دندان های اندک و کوچک کودک خردسال شما آسیاب نمی شوند و ایجاد خفگی می نمایند.تخم مرغ و شیر گاوی
معمولاً گفته می گردد که دادن تخم مرغ به کودک هشت ماهه هیچ ضرری ندارد و هیچ گونه حساسیتی ایجاد نمی نماید. پزشکان توصیه می نمایند که تخم مرغ باید کاملاً پخته باشد و هیچ قسمت خامی نداشته باشد؛ زیرا تخم مرغ نیم پز حاوی ارگانیسم هایی است که ایجاد عفونت می نماید. دادن شیر گاوی هم به کودک هشت ماهه ایجاد آلرژی شیر نمی نماید؛ ولی از آنجا که شیر مادر با تمام مواد مغذی اش برای کودک بسیار مفیدتر است، پزشکان توصیه می نمایند بچه ها دست کم تا یک سالگی از شیر مادر تغذیه شوند.غذاهایی که موجب خفگی کودک می شوند
استفاده از مقادیر زیاد کره بادام زمینی باعث می گردد به سقف دهان بچسبند و بلعیدن آن برای کودک سخت است. شیرینی های خمیری، مثل مارش مالو هم هنگام بلع ایجاد مشکل می نمایند. برای دادن انگور و هندوانه به کودک حتماً آن را به بخش های بسیار کوچک تقسیم کنید تا جویدن و بلعیدن آنها آسان تر گردد. مواد غذایی غیر لغزنده و خشک مثل گردو، ذرت و کشمش هم به صورت عادی برای بچه ها مناسب نیستند و شکل آسیاب شده آنها باید مصرف گردد. در هشت ماهگی می توان پوره غذاها را تهیه کرد و به کودک داد. در این ماه ها او احتمالاً چند دندان کوچک دارد و می تواند از انگشتانش برای برداشتن غذاها یاری بگیرید. اما نمی توان از غذاهایی که سایر افراد خانواده می خورند، به او داد. غذای کودک باید کاملاً پخته گردد. از دادن آجیل ها و روغن های آجیل در این سن به کودک خودداری کنید؛ زیرا موجب خفگی او می گردد. قبلاً گفته می شد که می توان به کودک زیر یک سال کره بادام زمینی داد، ولی اخیراً پزشکان اعلام نموده اند که می تواند در سنین بسیار کم (چندماهگی) ایجاد آلرژی بادام زمینی کند.چه غذاهایی به بچه هامان ندهیم؟
غذاهای فرآوری شده: اغلب غذاهای فرآوری شده که از سوپرمارکت ها خریداری می کنید، حاوی نمک، چربی و شکر زیاد بوده و جزء غذاهای ضعیف هستند. این نوع غذاها، طعم طبیعی ندارند و حتی گاهی اوقات حاوی ترکیباتی هستند که روی برچسب شان اسم نمی گردد.صبحانه های بسیار شیرین: بیشتر صبحانه هایی که به بچه ها داده می گردد، بسیار شیرین است، بنابراین باید به اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی توجه کنید.
فست فودها: طی سال های اخیر تعداد رستوران های فست فود در سطح جهان چند برابر شده و به همین ترتیب تعداد بچه های که فست فود می خورند هم بسیار افزایش یافته است. فست فودها از نظر مواد مغذی بسیار ضعیف هستند و فقط کالری بالایی دارند. ضمناً زیاده روی در مصرف آنها به کبد آسیب می رساند.
کافئین
کافئین نوعی محرک موجود در قهوه، چای و نوشیدنی های کولا است که سبب تحرک بیش از مقدار بچه ها می گردد و مصرف آنها باید برای بچه ها محدود گردد. می توان نوشیدنی هایی سالم تر مثل آب و شیر را جایگزین کرد.منبع: نشریه جهانی سلامت شماره 68
منبع: راسخونpariha.com: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری