قند و دروغ هایی که درباره آن شنیده اید
به گزارش مجله سرگرمی، تهران (پانا) - سال هاست که شاهد بگومگوهای اساسی علمی و تغذیه ای در خصوص قند هستیم؛ درست مانند بحث هایی که در خصوص چربی وجود دارد، قند نیز یکی از سوژه های اصلی مناقشات در زمینه تغذیه است. در این مطلب به پنج دروغ درباره قند اشاره می کنیم که علم آن ها را فاش نموده است.
به گزارش تبیان، ضروری است نگاهی به یک سری از جملات در این زمینه بیندازیم تا بتوانید متوجه شوید آیا قند عنصری است که باید بخشی از رژیم غذایی تان باشد یا نه، و اینکه آیا باید مصرف آن را محدود نمایید یا احتیاجی به این کار نیست. بهتر است به توصیه هایی که از هر طرف می شنوید بهایی ندهید و در عوض به علم توجه کنید.
آیا قند برای بدن ضروری است؟
یک ادعای بسیار گسترده در تبلیغات این است که قند ماده ای ضروری در عملکرد بدن است، خصوصاً در تبلیغات برای محصولات شیرین صبحانه. مثلاً می گویند: غذاهایی که قند زیادی دارند، سوختی هستند که شما برای آغاز یک روز پُر از انرژی به آن احتیاج دارید. واقعاً این طور است؟
اگر به چیزی که متخصصین درباره غذا و سلامت می گویند مراجعه کنیم می فهمیم این جمله تماماً درست نیست. در واقع هیچ میزان توصیه شده ای برای حداقل مصرف قند وجود ندارد و دقیقاً برعکس است. سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمان های معتبر غذایی در جهان، حداکثر میزان مجاز مصرف قند را ارائه داده اند و توصیه نموده اند که نباید از آن فراتر برویم.
قند سفید هیچ ارزش غذایی ندارد و هر چه کمتر بخورید بهتر است. چیزی که سلول های ما برای عملکرد خود به آن احتیاج دارند، گلوکز است و شما می توانید گلوکز را از مواد غذایی گوناگون به دست بیاورید. معمول ترین منابع گلوکز، کربوهیدرات ها هستند، نه فقط قند. بهترین منابع کربوهیدرات شامل موارد زیر می شوند:
. غلات کامل
. سبزیجات
. میوه ها
. انواع سیب زمینی ها
آیا شکر قهوه ای بهتر از شکر سفید است؟
این یکی از عظیم ترین و فراگیرترین دروغ ها در خصوص قند است که بر پایه این باور به وجود آمده که شکر قهوه ای، مانند دیگر قندهای طبیعی، مواد مغذی دارد و فقط غذا را شیرین نمی نماید. بنابراین می تواند این طور به نظر برسد که از جهت انتخاب یک شیرین نماینده، گزینه بهتری است.
شکر قهوه ای باکیفیت نسبت به شکر سفید، کمتر فرآوری شده است. به همین دلیل، بخشی از ملاس یا شیره آن حفظ می گردد که عامل رنگ قهوه ای آن است. ملاس دارای یک سری مواد مغذی است مثلاً ویتامین ها و املاحی دارد؛ اما مقدار این مواد مغذی آن قدر کم است که ارزش غذایی محسوب نمی گردد. یعنی شکر قهوه ای منبعی از مواد مغذی به شمار نمی رود.
در واقع ما باید در استفاده از شکر قهوه ای برای شیرین کردن نوشیدنی ها، انواع ماست، کیک ها و ... احتیاط کنیم. واکنش بدن نسبت به شکر قهوه ای مانند شکر سفید است، بنابراین مصرف مقدار شکر قهوه ای نیز هرچند ظاهراً سالم تر به نظر می رسد؛ اما می تواند سبب چاقی و پوسیدگی دندان گردد.
آیا شیرین نماینده های مصنوعی بی ضررند؟
شهرت بد قند و محصولات قندی باعث شده محصولات با برچسب بدون قند یا بدون قند افزوده با سرعت وصف ناپذیری رشد نمایند؛ اما بیشتر آن ها همچنان محصولات بیش از حد شیرینی هستند و حاوی لیست بلند و بالایی از شیرین نماینده ها می باشند.
شیرین نماینده های مصنوعی معمولاً کم کالری اند؛ اما محصولات غذایی را همچنان شیرین می نمایند تا مزه شان قابل قبول تر و مطبوع تر گردد. در ضمنً تأثیرات منفی شیرین نماینده های مصنوعی مدت هاست زیر نگاه موشکافانه علم قرار گرفته است. استفاده از هر یک از آن ها همچنان زیر سؤال بوده و احتمال ارتباطشان با بیماری ها وجود دارد.
بعضی مطالعات علمی شیرین نماینده های مصنوعی را با چاقی، سندرم متابولیک و تغییراتی در میکروبیوم روده مرتبط دانسته اند. همچنین متخصصین تغذیه مطمئن نیستند که این شیرین نماینده ها فرمول مؤثری برای یاری به کنترل قند خون بیماران دیابتی باشد. شواهدی اخیر علمی نشان داده اند بهترین کار، محدود کردن مصرف این شیرین نماینده هاست. وجود این مواد در رژیم غذایی می تواند در بلندمدت به اندازه غذاهای قندی مضر باشد.
آیا قند اعتیادآور است؟
این یکی از تازه ترین دروغ ها در خصوص قند است. رسانه های اجتماعی پُر از داستان هایی از افرادی است که از تجربیات خود در کوشش برای ترک شیرینی می گویند و تئوری هایی نیز درباره اعتیادآور بودن قند وجود دارد.
اما یکی از جدیدترین مرورهایی که روی تحقیقات علمی روی این مسئله اجرا شده نتیجه گرفته است که شواهد علمی قابل اطمینانی مبنی بر اعتیادآور بودن قند وجود ندارد.
بعضی از کارشناسان تغذیه روی احتمال اعتیادآور بودن مواد غذایی پُر از قند و نمک و چربی و زیاد تصفیه شده تأکید دارند. این مواد غذایی جوری طراحی شده اند که خیلی خوشمزه باشند، یعنی آن قدر خوشمزه و دلپذیر که ما نتوانیم دست از خوردن آن ها بکشیم.
آیا قند موجب بیش فعالی کودک می گردد؟
خیلی از والدین به این دلیل کودک را در مصرف شیرینی ها محدود می نمایند که تصور می نمایند قند بر رفتار کودک اثر می گذارد. این طبیعی است که بچه ها در میان جمع و وقتی با هم بازی می نمایند فعالیت زیادی داشته باشند و شیرینی هم بخورند. خوردن شیرینی به آن ها یاری می نماید بیشتر با همسالان خود بازی نمایند.
غیرعادی نیست که بین مصرف قند و فعالیت زیاد یک رابطه علت و معلولی پیدا کنیم. اما آیا واقعاً قند خاصیت هیجان آوری دارد؟ تا به امروز هیچ سند و مدرک علمی پیدا نشده که نشان بدهد قند و شیرینی سبب بیش فعالی در بچه ها می گردد. اما بعضی کارشناسان عقیده دارند در خصوص مصرف زیاد قند افزوده و بیش فعالی بچه ها احتیاج به تحقیقات گسترده تری هست.
به هر حال، دلایل زیادی وجود که مصرف قند برای بچه ها را محدود کنید. باید یادتان باشد امروزه خیلی از افراد بیشتر از میزان مجاز قند مصرف می نمایند که می تواند منجر به پوسیدگی دندان و چاقی گردد.
شما باید مصرف قند در رژیم غذایی خود را محدود کنید
حالا که نسبت به اطلاعات اشتباه درباره قند مطلع شدید، بهتر می توانید انتخاب غذایی سالم انجام دهید. یادتان باشد که همواره بهترین کار، محدود کردن مصرف قند است. مصرف زیاد قند می تواند در بلندمدت سبب بروز بیماری های پیچیده ای گردد.
منبع: خبرگزاری پاناiranpixfa.ir: ایران عکس | مجله ایران گردی، صنعت گردشگری و مسافرتی ایران
genarena.ir: مجله آرنا، وبلاگ تفریحی، سرگرمی و خبری
fixfun.ir: مجله سرگرمی | مجله تفریحی، سرگرمی و مسافرتی