نگاهی جامع به غذا، فرهنگ و تاریخ بلغارستان
به گزارش مجله سرگرمی، بلغارستان، کشوری زیبا و دیدنی در منطقه بالکان اروپای شرقی، دارای غنای فرهنگی و تاریخی بی نظیری است. این سرزمین پرآوازه با آشپزی اصیل، معماری چشمگیر و میراث غنی خود، گردشگران را برای کشف زیبایی ها و جاذبه های بی شمارش مجذوب می کند. در این مطلب، به بررسی جنبه های مختلف این کشور جذاب از جمله آشپزی، تاریخ، فرهنگ و جامعه آن خواهیم پرداخت.

برای دریافت مشاوره و خدمات تخصصی گردشگری و سفر به سراسر دنیا با bestcanadatours.com مجری مستقیم تورهای مسافرتی و گردشگری همراه باشید.
بلغارستان، کشوری با تاریخ و تمدن چند هزار ساله، دارای فرهنگ و آشپزی منحصربهفردی است که از تأثیرات متنوع جغرافیایی، آب و هوایی و تاریخی بهره میبرد. این کشور در قلب بالکان، با ترکیبی از سنتهای تراکیهای، اسلاوی و بلغاری و همچنین تأثیرات ترکی و یونانی، طیفی گسترده از غذاها و نوشیدنیهای منحصر بهفرد را ارائه میدهد. در این مقاله به بررسی جزئیات بیشتر در مورد غذاهای محبوب بلغاری، نوشیدنیهای محلی و فرهنگ غنی این کشور میپردازیم.
غذاهای بلغاری
غذاهای بلغاری نوعی غذای اروپای شرقی اند که از آشپزی ترکی و یونانی هم تأثیر گرفته اند. این غذاها به علت شرایط آب و هوایی و جغرافیایی منطقه دارای سبزیجات، گیاهان دارویی و میوه های مختلف هستند.
انواع سوپ های سرد و گرم در اینجا وجود دارد که Tarator از سوپ های سرد معروفشان است. یکی از سالادهای خاص این کشور که شوپسکا (Shopska) نام دارد، مخلوطی از گوجه فرنگی، خیار، پیاز و فلفل خام یا کباب شده است که به همراه نمک و روغن زیتون طعمش را در خاطرتان جاودانه می نماید.
موساکا (Moussaka) هم یکی از غذاهای معروف بلغارستان است که شامل سیب زمینی پخته، گوشت قیمه شده و نوعی سس مخصوص است. شیرینی های گوناگونی هم تهیه می شود که از آن جمله می توان به بانیتسا (Banitsa) اشاره نمود.
دو نوع پنیر سنتی در بلغارستان وجود دارد، اولی Kashkaval است که زرد رنگ و شبیه به پنیر آلمانی Dutch Gouda است و دوم پنیر معروف Sirene است که نوعی از پنیر فتا می باشد و از نظر مزه شبیه پنیر فتای یونانی است. این پنیر از شیر گوسفند ساخته می شود، اما گاهی از شیر گاو یا بز یا مخلوط اینها هم استفاده می شود.
یک ماست محلی بلغاری که معروفیت خاصی دارد Kiselo Mlyako نام دارد. این ماست معمولاً از شیر گوسفند یا گاو درست می شود اما گاهی از شیر بوفالو هم استفاده می شود که طعم ویژه ای به آن می دهد.
سوپهای بلغاری: تنوع و طعمهای منحصر بهفرد
یکی از ویژگیهای برجسته آشپزی بلغاری تنوع در تهیه سوپهاست. Tarator یکی از معروفترین سوپهای سرد بلغاری است که با ترکیبی از ماست، خیار، گردو و سیر تهیه میشود. این سوپ بهخصوص در فصل تابستان بسیار محبوب است و طعم تازه و خنکی را به همراه دارد. علاوه بر Tarator، سوپهای گرم نیز در آشپزی بلغاری جایگاه ویژهای دارند. سوپهای حاوی گوشت و سبزیجات مختلف معمولاً در فصل زمستان تهیه و مصرف میشوند.
سالاد شوپسکا: نماد طراوت و تازگی
سالاد شوپسکا یکی از معروفترین سالادهای بلغاری است که با مواد سادهای مانند گوجه فرنگی، خیار، پیاز و فلفل تهیه میشود. این سالاد با افزودن نمک و روغن زیتون طعمی بینظیر پیدا میکند. گاهی اوقات پنیر سفید بلغاری به نام Sirene نیز به این سالاد افزوده میشود که طعم آن را تکمیل میکند. شوپسکا نمادی از طراوت و تازگی در آشپزی بلغاری است و در هر فصلی از سال مورد توجه قرار میگیرد.
موساکا: لایههای خوشمزه
موساکا یکی از غذاهای معروف بلغاری است که در سایر کشورهای بالکان نیز محبوبیت دارد. این غذا با ترکیبی از سیبزمینی پخته، گوشت قیمهشده و سس مخصوص تهیه میشود. لایههای مختلف موساکا با ترکیبی از مواد مختلف و ادویههای محلی، طعمی بینظیر و خاص را به ارمغان میآورند. موساکا معمولاً بهعنوان غذای اصلی در مهمانیها و مناسبتهای خاص سرو میشود.
بانیتسا: شیرینی سنتی بلغاری
بانیتسا یکی از شیرینیهای محبوب بلغاری است که با استفاده از خمیر نازک و لایهلایه و موادی مانند پنیر، تخممرغ و ماست تهیه میشود. این شیرینی خوشمزه معمولاً در صبحانه یا بهعنوان میانوعده سرو میشود. بانیتسا در مراسمهای مختلف و جشنهای سنتی نیز جایگاه ویژهای دارد و تهیه آن بهعنوان یک هنر در میان خانمهای بلغاری شناخته میشود.
پنیرهای بلغاری: طعمی متفاوت
بلغارستان دو نوع پنیر سنتی معروف دارد: Kashkaval و Sirene. Kashkaval زرد رنگ و شبیه به پنیر گودای آلمانی است و در تهیه غذاها و ساندویچها استفاده میشود. Sirene نوعی پنیر سفید است که از شیر گوسفند، گاو یا بز تهیه میشود و شباهت زیادی به پنیر فتا دارد. این پنیرها بهطور گستردهای در آشپزی بلغاری مورد استفاده قرار میگیرند و به غذاها طعمی خاص میبخشند.
ماست بلغاری: طعمی از طبیعت
Kiselo Mlyako ماست محلی بلغاری است که شهرت جهانی دارد. این ماست از شیر گوسفند، گاو یا بوفالو تهیه میشود و طعم خاصی دارد که از تخمیر طبیعی به دست میآید. ماست بلغاری نهتنها بهعنوان یک خوراکی محبوب است بلکه بهعنوان یک ماده اصلی در تهیه بسیاری از غذاهای سنتی نیز استفاده میشود.
نوشیدنیهای محلی: Ayran و Boza
بلغارستان دو نوشیدنی محلی معروف دارد: Ayran و Boza. Ayran یک نوشیدنی خنک و ترش است که از ماست و آب تهیه میشود و معمولاً در فصل تابستان مصرف میشود. Boza نوشیدنی تخمیری است که از ارزن تهیه میشود و طعمی شیرین و ملایم دارد. این نوشیدنیها بخشی از فرهنگ غذایی بلغاری هستند و در تمامی فصول سال محبوبیت دارند.
چشمههای آب معدنی: منابع طبیعی ارزشمند
بیش از ششصد چشمه آب معدنی در بلغارستان وجود دارد که مزه کردن آنها می توان (بهترین و طبیعی ترین و جالب ترین تجربه ها باشد. دو نوشیدنی محلی در بلغارستان وجود دارد) یکی دوغ محلی که به آن Ayran می گویند و دیگری نوشیدنی به نام boza است که از ارزن درست می شود
تمدن و فرهنگ بلغارستان
تاریخ تمدن در بلغارستان کنونی به 3500 سال پیش از میلاد مسیح باز میشود، ساکنان اولیه این منطقه اقوام تراکیان بودند. نام بلغارستان برگرفته از بلغارها است که مردمی ترک بودند که از استپ های شمال دریای سیاه به آنجا مهاجرت کردند و بر قبایل اسلاو غلبه نمودند و در سال 681 میلادی اولین پادشاهی بلغاری را بنا نهادند.
پادشاهی دوم بلغاری که در سال 1186 در ولیکو تارنووو تأسیس شد، دوباره مرزهای قبلی را برقرار ساخت و عصر طلایی جدیدی شروع شد که در طی آن قلمرو بلغار با سه دریای سیاه، دریای آدریاتیک و دریای اژه هم مرز بود. در سال 1396، پس از یک جنگ طولانی، کشور به سلطه عثمانی ها درآمد. ابتدای قرن هجدهم سرشروعی بر دوره احیای بلغارستان بود که با شکوفایی کلیسا، ادبیات و فرهنگ بلغاری تعیین می شود.
عناصر اصلی فرهنگ سنتی بلغارستان از میراث تراکیه ای، اسلاوی و بلغار تشکیل شده اند و نفوذ فرهنگی یونانی، رومی، عثمانی، ایرانی و سلتی نیز در فرهنگ این کشور دیده می شود.
نمونه سازهای سنتی بلغارستان عبارتند از کاوال (فلوتی که از ته دمیده می شود)، دودوک (سوت بلغاری)، کاباگیوا (نی انبان)، گادولکا (ساز زهی قوس دار) و توپان (طبل استوانه ای دو سر).
هفتاد درصد عطر رز در بازارهای بین المللی از بلغارستان می آید و جشن رزها در نیمه اول ژوئن در دره گل سرخ برگزار می شود. (در بلغارستان مرکزی در نزدیکی شهرهای کازانلوک و کارلوود). این جشن شامل یک گردهمایی شاد همراه با رزچینی همگانی است.
83% جمعیت بلغارستان را بلغارها و 10% را ترک ها و کولی ها تشکیل می دهند. بسیاری از دانشمندان ریشه بلغارها را از قبایل ترک زبان آسیای میانه (احتمالاً به همراه رگه های ایرانی) می دانند. همچنین گروه هایی از روس ها، رومانی ها، ارمنی ها، یونانی ها و سایر اقلیت های کوچک نیز در این کشور به سر می برند. زبان رسمی کشور، بلغاری است اگرچه جوانان بلغاری امروزه تکلم به انگلیسی را ترجیح می دهند.
76 %جمعیت پیرو آیین مسیحیت نوع ارتدوکس هستند و 10% جمعیت را مسلمانان تشکیل می دهند و 8/11 درصد بی دین هستند. در بلغارستان هشتاد هزار مسلمان علوی وجود دارد. گسترش اسلام در بلغارستان را می توان در تصرف این کشور توسط امپراتوری عثمانی ریشه یابی کرد.
زبان بلغاری زبانی هندواروپایی و از شاخه اسلاوی جنوبی است که نزدیک ترین به آن زبان مقدونی است و گویشوران آن با گویشوران زبان مقدونی درک مطلب می نمایند. در زبان بلغاری کهن و معاصر صدها واژه فارسی وجود دارد که در مکالمات روزمره به کار می رود. تعداد این واژه ها حدود 1000 عدد است که بیشتر به وسیله زبان ترکی و در دوره تسلط 500 ساله عثمانی بر این کشور، وارد این زبان شده است.
نکات تکمیلی:
- غذاهای بلغاری ترکیبی از سنت های آشپزی مختلف از جمله ترکی، یونانی و اسلاوی است. این آشپزی متنوع، طعم های گوناگون و ترکیبات منحصربفردی را ارائه می کند که ریشه در شرایط اقلیمی و جغرافیایی منطقه دارد.
- یکی از غذاهای سنتی و محبوب بلغاری، موساکا (Moussaka) است که با لایه هایی از سیب زمینی پخته، گوشت قیمه شده و سس غنی تهیه می شود. این غذای خوشمزه، تجربه ای لذیذ از طعم های بلغاری را به ارمغان می آورد.
- پنیرهای محلی بلغاری مانند Kashkaval و Sirene، با طعم و بافت منحصربفرد خود، بخش مهمی از آشپزی سنتی این کشور را تشکیل می دهند. این پنیرها در تهیه انواع غذاها و دسرها مورد استفاده قرار می گیرند.
- نوشیدنی های سنتی بلغاری نیز بسیار جذاب هستند. Ayran (نوعی دوغ محلی) و Boza (نوشیدنی ارزنی) از جمله نوشیدنی های خنک و لذیذی هستند که در طول تاریخ در این کشور مصرف می شده اند.
- تمدن بلغارستان ریشه های عمیقی در گذشته دارد و به 3500 سال پیش از میلاد باز می گردد. اقوام تراکیان، نخستین ساکنان این سرزمین بودند که بعدها توسط بلغارهای ترک زبان مهاجر از شمال دریای سیاه تسخیر شدند.
- در قرون وسطی، پادشاهی بلغاری دومین دوره طلایی خود را تجربه کرد و قلمرو آن از دریای سیاه تا دریای آدریاتیک و دریای اژه گسترش یافت. این دوران، شکوفایی فرهنگی و هنری بلغارستان را به ارمغان آورد.
- فرهنگ بلغاری، آمیزه ای از میراث تراکیه ای، اسلاوی، بلغاری و نفوذهای یونانی، رومی، عثمانی، ایرانی و سلتی است. این تنوع فرهنگی، هنرها، موسیقی و سنت های متنوعی را در این کشور پدید آورده است.
- موسیقی بلغاری با استفاده از سازهای سنتی مانند کاوال، دودوک، کاباگیوا، گادولکا و توپان شناخته میشود. این سازها نقش مهمی در جشنها و مراسمهای سنتی دارند و نوای آنها بخشی از هویت فرهنگی بلغارستان است. موسیقی سنتی بلغاری با ملودیهای خاص و ریتمهای جذاب، تجربهای منحصربهفرد را برای شنوندگان به ارمغان میآورد.
- بلغارستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان عطر رز در جهان است و جشن رزها هر سال در نیمه اول ژوئن در دره گل سرخ برگزار میشود. این جشن شامل گردهمایی شاد همراه با رزچینی همگانی است و نمادی از زیبایی و طراوت طبیعت بلغارستان به شمار میآید. شرکت در این جشن تجربهای بینظیر از فرهنگ و طبیعت بلغاری را ارائه میدهد.
- جامعه بلغارستان متنوع و چندفرهنگی است. بلغارها، ترک ها، کولی ها، روس ها، رومانیایی ها، ارمنی ها و یونانی ها از جمله گروه های قومی ساکن در این کشور هستند. این تنوع، غنای فرهنگی و آداب و رسوم متفاوتی را در این کشور پدید آورده است.