غذاهای سنتی و محلی کوردی

به گزارش مجله سرگرمی، شهرهای کورد نشین ایران اکثرا در شمال غربی ایران قرار گرفته اند که بیشتر مردم ان نیز بومی و کورد زبان هستند. این شهرها در دامنه و دشت های رشته کوه های زاگرس قرار دارند که به این علت به یکی از تماشایی ترین مکان های ایران تبدیل شده اند. سالانه مردمان زیادی از سراسر ایران و جهان به شهرهای شمال غربی سفر میکنند تا از این طبیعت زیبا لذت ببرند.

غذاهای سنتی و محلی کوردی
رشته کوه های زاگرس- هورامان، کردستان ایران

اما انچه مهم است شناخت و اطلاعات کافی در خصوص این شهرها قبل از سفر است. اطلاعاتی در خصوص مکان های گردشگری، لباس و پوشش مردم، سوغات و محصولات و همچنین غذاهای محلی و سنتی این شهرها. استان هایی همانند کردستان که بیشتر شهرهای ان کوهستانی هستند غذایشان عطر دیگری دارد چون این غذاها همه با مواد اولیه تازه و سبزیجات گیاهی تهیه می شوند و بدون هیچ افزودنی ای بسیار مقوی میباشند. حال ما چند نوع غذای اصیل کوردی را به شما معرفی میکنیم تا در هنگام سفر به این شهرها از طعم خوبشان لذت ببرید.

1. آش دوغه وا یا دوخا

اش دوغه وا یکی از اشهای محلی و مورد علاقه مردم است که بیشتر در فصل سرد پخته میگردد و طعمی ترش دارد که بیشترا دوغه وا را با نان محلی کلانه در کنار هم میخورند. اگر در فصلهای سرد به شهری همانند سنندج سفر کنید میتوانید در بیشتر نقاط و رستوران ها این اش خوش طعم را سفارش بدهید.

آش دوغه وا یا دوخا

2. کلانه

نان محلی کلانه یکی از لذیذ ترین نان های محلی کردستان است که در تمام فصل ها بخصوص در بهار و زمستان بیشتر پخته میگردد. مواد اصلی کلانه ارد گندم و پیازچه است به این صورت که اول خمیری از ارد تهیه نموده و یک لایه نازک از خمیر را بر روی سطح با وردنه نازک مینمایند و بر روی یک دوم خمیر نازک و گرد شده پیازچه ریز شده را پخش مینمایند و کمی به ان نمک میپاشند و قسمت دیگر را بر روی پیازچه ها پوشش میدهند و ان را بر روی ساج میگذارند تا نان بپزد بعد از یک لایه، لایه دیگر. در پایان این نان محلی را با کره چرب مینمایند و به طور سلیقه با دوغ یا اش دوغه وا و یا ماست میل مینمایند.

کلانه

3. شلکینه

شلکینه یک نوع نان محلی و خاص استان کردستان می باشد که در بعضی شهرهای دیگر ایران نیز به صورت مشابه پخته میگردد. شاید کمی مشابه باشند اما پخت این نان ها متفاوت است. در شهرهای دیگر شلکینه را با نام چزنک میشناسند. طعم این نان شیرین است و بیشتر در مراسم های خاص به عنوان عصرانه و یا صبحانه مصرف میگردد. نان شلکینه را هم میتوان بر روی ساج پخت و هم در ماهیتابه. وجود مواد اولیه مقوی و سالم، چون آرد، تخم مرغ و شیر در شلکینه باعث خوشمزگی و سالم بودن این نام محلی شده است و شما می توانید برای میان وعده خود و بچه ها از این شیرینی خوشمزه بهره ببرید. بچه ها نیز مطمئنا عاشق شیرینی هستند، این نان محلی خوشمزه و سالم برای بچه ها بسیار مفید و مقوی خواهد بود.

شلکینه

4. دانه کولانه

اش دانه کولانه یکی دیگر از اشهای مخصوص کردستان است که بیشتر در زمان رشد اولین دندان بچه پخته میگردد و بسیار مرسوم است. این غذا در جشن دندان کودک بین مهمانان و همسایگان پخش شده و خبر از شادی دارد. در این آش از انواع حبوبات استفاده می گردد به همین دلیل این آش بسیار مقوی است. علاوه بر آن در این آش از قلم گوسفندی نیز استفاده می گردد که ارزش غذایی بسیار بالایی به ویژه برای بچه ها در حال رشد برخوردار است.

دانه کولانه

5. دوینه (ترخینه خشک)

آش دوینه یک غذای کوردی است که از دوغ محلی درست می گردد و معمولاً در فصل سرما پخت می گردد و با توجه به مواد متشکله آن حاوی ارزش غذایی بسیار زیادی بوده و غذای مناسب برای سرماخوردگی در فصل سرد است. مردم کورد در اواخر تابستان دوینه خشک را درست مینمایند و در فصل پاییز و زمستان از دوینه خشک استفاده نموده و اش دوینه میپزند. دوینه یکی از خوشمزه ترین و سالمترین غذاهای منطقه کردستان است که میتوان به عنوان سوغات نیز ان را خریداری کرد.

دوینه

6. شه لم

شه لم یا شلمین یک اش مخصوص کردستان و کرمانشاه است و مانند دوینه ترش بوده و در هوای سرد پخته میگردد. با اینکه شلمین همانند دوینه به صورت خشک فروخته میگردد اما پخت ان کمی متفاوت است. هنگامی که شلمین خشک در حال پخت است میتوان از حبوبات و میوه های خشک و خشکبار همانند گردو به ان اضافه نمود که این بستگی به سلیقه فرد است.

شلم

7. کولیچه و شورمزه

کولیچه و شورمزه نیز یک غذای کوردی است که بعنوان یکی از غذاهای میان وعده محلی و محبوب شهر مهاباد پخته و مصرف میگردد که به آن ساندویچ نخود هم گفته می گردد. این غذای خوشمزه را میتوان با فلفل و دوغ محلی میل کرد . این میان وعده محلی در سال های اخیر به یکی از غذاهای پرطرفدار در میان گردشگران و مسافرانی که به مهاباد سفر می نمایند تبدیل شده و از محبوبیت ویژه ای برخوردار شده است.

کولیچه و شورمزه

8. کفته و شوربا

کفته و شوربا یک غذای کوردی است، که بسیار مورد مورد علاقه مردم کورد می باشد و بیشتر برای وعده نهار پخت میگردد و بسیار لذیذ است. این غذا که به صورت کوفته درست میگردد شاید شبیه به بعضی کوفته های شهرهای دیگر باشد اما از لحاظ پخت و طعم بسیار متفاوت است. این غذا را در بسیاری از رستوران های سنتی کردستان میتوانید سفارش بدهد و همراه با ترشیجات و سبزی تازه میل نماید.

کفته و شوربا

9. قایرمه کنگر

قایرمه یا کنگر سوخاری غذایی محلی کوردی است که با کته یا نان سرو می گردد. در بهار، در همه کردستان و کرمانشاه، بساط قایرمه، بر پاست. چون این غذا برای نمودهای سنندج و پاوه و هورامان طعم بهار را دارد. طعم رستنی هایی که از خاک می روید و زیر باران و آفتاب خدا قد می کشد و نوید زندگی و سرزندگی است. کنگر ، آرد، زیره، بکینگ پودر، تخم مرغ، آب یا شیر، کره، زعفران دم نموده و روغن مواد مورد احتیاج برای طبخ این غذا هستند. شما میتوانید در بهار به کردستان سفر کنید و در کنار مردم مهمان نواز کردستان طعم خوب این غذا را بچشید.

قایرمه کنگر

10. خورشت ریواس

استان کردستان به علت دارار بودن شرایط مناسب کوهستانی در فصل بهار محل مناسبی برای رشد ریواس است در این فصل در بیشتر مناطق مرتفع کردستان میتوان به وفور ریواس یافت. از ریواس می توان به شکل های مختلفی استفاده کرد که یکی از ان خورشت ریواس است با استفاده از این گیاه و اضافه نمودن موادی همچون گوشت گوسفندی، پیاز و نعنا و جعفری می توان این خورشت پرطرفدار کردستان را تهیه کرد.

خورشت ریواس

11. هالاو

آش هالاو یکی از غذا های محلی و خوش طعم شهر سنندج است که میتوان به ان آبگوشت غوره هم گفت، چون غوره از مواد اصلی در تهیه آن به شمار می آید که با گوشت گوسفند پخته میگردد. هالاو را میتوان هم به صورت اب گوشت و هم با برنج میل کرد. این غذا بیشتر در فصل پاییز پخته میگردد و میتوان در وعده نهار و شام سرو کرد.

هالاو

12. برساق

بِرساق نام یکی از نان های محلی کردستان است که طعمی شیرین دارد و به عنوان شیرینی در میان وعده با چای و یا ماست سرو میگردد. برای خمیر این نان محلی از موادی همچون شیر، شکر، تخم مرغ، آرد، روغن جامد، نمک استفاده میگردد که در اخر در روغن داغ به شکل سلیقه سرخ میگردد.

برساق

13. نان خرمایی

نان خرمایی کرمانشاه یک شیرینیهای سنتی و محلی کرمانشاه است که در کل کشور بخاطر طعم خوب ان معروف است و به تمام کشور و خارج از کشور صادر میگردد. این شیرینی که دارای مواد بسیار مقوی مانند خرما و گردو است می تواند به عنوان یک میان وعده و یا صبحانه با چای میل گردد. نان خرمایی کرمانشاه یکی از سوغات های اصلی این استان است.

نان خرمایی کرمانشاه

14. نان برنجی کرمانشاه

نان برنجی یکی دیگر از شیرینی های معروف مخصوص کرمانشاه است که به عنوان یکی دیگر از سوغات های کرمانشاه عرضه بازار میگردد. نان برنجی را میتوان به عنوان میان وعده با چایی میل نمود. البته نان برنجی کرمانشاه بیشتر در عید نوروز پخته میگردد و در این جشن بین مهمانان و دوستان پخش میگردد. نان برنجی نماد شیرینی زندگی و آغاز یک سال خوب است.

نان برنجی کرمانشاه

15. قیمه و کورگ

قیمه و کورگ یک غذای کوردی بسیار مقوی مخصوص شهر سنندج است. در زبان کوردی کورگ منظور همان تره است. این غذای بسیار لذیذ بیشتر در بهار و تابستان پخته میگردد و یک وعده کامل غذایی محسوب میگردد که میتوان همراه با گوجه، نان محلی و ترشیجات و یا سالاد به طور سلیقه ای میل نمود.

قیمه کورگ

16. فروجاو

فروج در زبان کوردی به معنی مرغ است و فروجاو منظور همان اب مرغ است. فروجاو که به ان ابگوشت مرغ هم گفته میگردد یک غذای محلی مختص کردستان است که در چهار فصل و بیشتر در فصل های سرد پخته میگردد. این غذا بسیار مقوی است که میتواند غذای بسیار مناسبی برای افزایش نیروی جسمانی بچه ها و افراد مریض باشد. فروجاو را میتوان با سبزی و لیموی تازه میل کرد.

فروجاو

17. قیسی و رون

قیسی و رون یک غذای کوردی است که اغلب در زمان برداشت زردالو پخته میگردد. قیسی در زمان کردی همان زرد الو است که هم می توان به صورت خشک و هم به صورت میوه در پخت این غذا استفاده و در روغن و یا کره محلی سرخ کرد. این غذا را میتوان به عنوان میان وعده و یا دسر همراه با شکر میل کرد.

قیسی و رون

euroro.ir: اروپا: سفر به مهد فناوری و میراث دار تمدن باستانی روم و یونان

dorezamin.com: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: هفت گنج
انتشار: 3 آذر 1400 بروزرسانی: 3 آذر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 120024

به "غذاهای سنتی و محلی کوردی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی و محلی کوردی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید