ضرورت صبحانه سالم برای بچه ها
به گزارش مجله سرگرمی، بچه هایی که صبحانه نمی خورند، در طول روز تمایل بیشتری به خوردن مواد غذایی بیشتر پیدا می نمایند و همین مسئله باعث بروز اضافه وزن و چاقی در آنها می گردد.

چند پیشنهاد برای خوردن صبحانه سالم میوه تازه به همراه نان های سبوس دار و شیر کم چرب : نان به همراه پنیر، گوجه فرنگی و شیر کم چرب.
لوبیای پخته شده، نان و شیر و یا چای. اصول زیر را همگان رعایت کنید تا از زندگی خود لذت برید: غذای خود را کم نمک درست کنید و از نمک در سر سفره جدا خودداری کنید. از تمام گروه های مواد غذایی بهره ببرید از قبیل: لبنیات، سبزیجات، میوه جات، گوشت ها و کربوهیدرات ها. اصل تنوع و تعادل را در رژیم غذایی خود رعایت کنید.
بهتر است نانهای سبوس دار یا نان های سیاه مصرف کنید، از اندازه کمی شکر و قند بهره ببرید. مهمترین نکته، تعادل بین غذای خورده شده و ورزش می باشد. هر دوی این موارد باعث ایجاد تعادل و تناسب اندام می گردد. بهتر است برای درست رژیم گرفتن نزد پزشک خود و یا متخصص تغذیه بروید تا مطمئن شوید که تمام مواد غذایی که بدنتان احتیاج دارد، را دریافت نموده اید.
بچه هایی که صبحانه نمی خورند، در طول روز تمایل بیشتری به خوردن مواد غذایی بیشتر پیدا می نمایند و همین مسئله باعث بروز اضافه وزن و چاقی در آنها می گردد.
حتما شما نیز همواره شنیده اید که خوردن صبحانه اهمیت زیادی دارد. بدون شک افرادی در کنارتان بوده یا هستند که شما را به خوردن صبحانه کامل و مفصل تشویق می نمایند و یا شما خودتان جزو افرادی هستید که به دیگران توصیه می کنید در خوردن صبحانه کوتاهی ننمایند.
در هر حال همواره توصیه های مکرری برای خوردن صبحانه می گردد و همین امر محققان را وا داشته است تا در مورد فواید صبحانه خوردن مطالعه و آنالیز بیشتری بنمایند.
اخیرا پژوهشی در International Journal of Obesity به چاپ رسیده است که نشان می دهد خوردن صبحانه خوب، امکان اضافه وزن در بچه ها را کاهش می دهد. محققان دانشگاه هنگ کنگ چین 68606 کودک بین 9 تا 10 سال را به مدت دو سال زیر نظر گرفتند تا ارتباط بین خوردن صبحانه و اضافه وزن را در آنها مورد مطالعه و آنالیز قرار دهند.
آنها به این نتیجه رسیدند که 5 درصد بچه ها در این رده سنی صبحانه نمی خورند. پس از دو سال آنالیز و تحت نظر گرفتن آنها معین شد بچه هایی که صبحانه نمی خورند در مقایسه با آنهایی که از این وعده غذایی صرفنظر نمی نمایند بیشتر در معرض اضافه وزن و انباشته شدن وزن قرار دارند. محققان و متخصصان تغذیه توصیه اکید دارند که با هر ترفندی به بچه ها صبحانه داده گردد.
ایجاد تنوع در تغذیه نوزاد حدودا 4 ماه بعد از اینکه تنها خوراکی اش شیر بود، آغاز می گردد. حدودا از پنج یا شش ماهگی، مواد غذایی دیگر را وارد تغذیه نوزاد کنید؛ برای آغاز از سبزیجات و مکمل های شیر بهره ببرید.
عموما این کار را با غذای صبح و بعد غذای شب آغاز می کنیم. می توانید مواد غذایی مخلوط شده همراه با یک قاشق سوپ را به نوزادتان بدهید. بعلاوه، می توانید اندازهی از شیری را که نوزاد با شیشه میخورد با پوره سبزیجات (خانگی یا صنعتی) جابه جا کنید؛ برای این کار می توانید 30 میلی گرم پوره سبزیجات را جایگزین 30 میلی گرم آب + شیر خشک کنید. به تدریج اندازه شیر را کم نموده و پوره را جایگزینش کنید تا جایی که اندازه پوره، پنج برابر شیر گردد.
حتی اگر به تدریج، اندازه شیر مورد احتیاج کودک کم گردد، تا دو سالگی همچنان به 500 میلی لیتر شیر در روز احتیاج دارد. بنابراین، می توان با کشف سبزیجات آغاز کرد. بنابر یک قاعده کلی، نوزادان کنجکاو به شناخت طعم و مزه های تازه هستند و به طور داوطلبانه سبزیجات را می پسندند. با این حال، اگر بچه ای تمایلی به سبزیجات نداشته باشد، می توانید سبزی و صیفی جاتی را که کمی شیرین و مطابق میلش هستند، مثل چغندر و هویج، به او بخورانید. البته این سبزیجات باید به خوبی به شکل پوره مخلوط شده و با قاشق یا شیشه شیر به کودک داده شوند. چند هفته بعد، می توانید این فرایند را با کمپوت میوه ها (خانگی یا صنعتی) ادامه دهید. همواره میوه های رسیده، پخته شده، مخلوط و بدون شکر در الویت قرار دارند.
حدود هفت یا هشت ماهگی، نوزاد می تواند آغاز به مزه کردن گوشت یا ماهی کند. توصیه میگردد که گوشت، مرغ یا ماهی بدون چربی مثل گوشت بره، گاو، گوساله و یا ماهی قزل آلا، ماهی حلوا یا مرلان به دلبندتان بدهید. در حدود ده ماهگی هم می توانید تخم مرغ پخته شده را به این فهرست اضافه کنید. در نهایت، بعد از 18 ماهگی نوبت به حبوبات می رسد.
به غذای نوزاد، زیاد چاشنی نزنید. تا جایی که می توانید نمک و شکر را محدود کنید. اولا این کار برای حفظ سلامتی مهم است و در ثانی، با این کار کودک می تواند مزه تک تک سبزجات و خوراکی ها را کشف کند. قبل از هفت، هشت ماهگی به غذای کودک روغن اضافه نکنید.
متنوع کردن تغذیه نوزاد را با میوه ها آغاز نکنید. طبیعتا او خوراکی های شیرین را ترجیح می دهد. اگر تغذیه اش را با خوراکی های شیرین مثل میوه های شیرین آغاز کنید، این احتمال وجود دارد که او از خوردن سبزیجات اجتناب کند.
سبزیجات پر طعم، سبزیجات سرشار از فیبر و سبزیجات آلرژی زا عبارتند از: کلم، شلغم، پیاز، تره (سبز)، کرفس، نخود فرنگی، گوجه فرنگی، کنگر فرنگی، فلفل دلمه ای، بادمجان، جعفری...؛ این سبزیجات به هیچ وجه توصیه نمی شوند. بنابر توصیه بسیاری از متخصصان آلرژی، میوه هایی نیز که ایجاد آلرژی می نمایند، مانند: توت فرنگی، کیوی و یا میوه های محرک نیز نباید تا قبل از دو سال به کودک داده شوند. از هویج هم به خاطر یبوست آور بودنش، باید پرهیز کرد.
توصیه های ما: سعی کنید پوره های سبزیجات را خودتان، بدون نمک درست کنید. در ابتدا، سبزیجات را و سپس میوه ها را یکی یکی به کودکتان بدهید تا بتواند به وضوح مزه و طعم آنچه را که می خورد تشخیص دهد و آنها را از هم متمایز کند. بعد از چند هفته، آنها را با هم مخلوط کنید. اگر خودتان پوره را برای نوزاد آماده می کنید، آن را با بخار بپزید، این روش به برترین شکل ممکن ویتامین های مواد غذایی را حفظ می نماید.
منبع: آشپزی و تغذیه بچه ها، فاطمه تقدسی نیا، صص175-171، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396
منبع: راسخونhoseinjaguar.ir: مجله جگوار | تور لیدر جاذبه های طبیعی ایران و جهان، اکوتوریسم
imgshot.ir: شاتر عکاسی | مجله آموزش حرفه ای عکاسی
vetworld.ir: مجله دامپزشکی | مجله خبری دانشجویان دامپزشکی