صمغ درخت کاج و فواید شگفت انگیز آن
به گزارش مجله سرگرمی، صمغ درخت کاج یا راتیناج شیره ای است که در همه بخش های درخت کاج وجود دارد. صمغ درخت کاج نیمه مایع و شفاف است مصرف دارویی و صنعتی زیادی دارد.

صمغ درخت کاج در تنه و شاخه های درخت بیشتر از سایر قسمت ها است و معمولا لزج، نیمه مایع، شفاف و به رنگهای زرد مایل به سبز یا قرمز عقیقی است. طعم این صمغ تلخ و بوی آن تند و نافذ است و طبیعت آن سرد و خشک می باشد.
صمغ درخت کاج چیست؟
زنگبارى نام فارسی صمغ درخت کاج است و در زبان عربی به آن قلقونیا و در کتب مختلف قدیمی به آن راتیناج ، راتیج و راطیانا گفته می گردد، این اسامى یونان بوده و با کلمه رزین هم ریشه است.
در کشورهای غربی به این ماده تربانتین مى گویند و از تقطیر آن اسانس تربانتین به دست مى آید و به به جامانده آن کلوفان مى گویند و این همان صمغى است که روى آرشه ویلون مى کشند تا صداى آن صاف گردد. از رقیق شده اسانس تربانتین براى پانسمان زخمهاى غانغاریا و زخمهاى سیاه شده و خوره اى به کار می رود.
خواص درخت کاج بی شمار است و از اجزای آن استفاده های متفاوتی می گردد. بعضی عقیده دارند درختانى که خزان نمى نمایند، داراى ماده اى هستند که مقاومت انسان را زیاد مى کند و از این رو، صمغ درخت کاج از گذشته تا به امروز برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته است و البته ناگفته نماند که این ماده صندلی خوبی نیز در صنعت دارد.
مصرف دارویی صمغ درختان کاج
از صمغ درخت کاج یا زنگباری در تهیه مرهم هایی که دردهای رماتیسمی، کوفتگی، سرمازدگی و ضرب دیدگی را التیام می دهند، استفاده می گردد.صمغ کاج با بهبود شرایط گردش خون، می تواند بسیاری از عوارض دیابت را هم کاهش دهد. این صمغ یکی از ترکیبات مفیدی است که به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های خاص و فراوان مانع از وارد شدن آسیب به سلول های عروق خونی شده و بخصوص از عروق موجود در انتهای کره چشم محافظت می نماید.
رتینوپاتی یکی از عوارض دیابت است که به رگ های چشم آسیب می رساند و باعث ضعف بینایی می گردد. محققان در آنالیز 46 بیمار دیابتی، با استفاده از رژیم غذایی همراه با صمغ درخت کاج ثابت نموده اند اختلالات عروقی حدود 75درصد از بیماران با استفاده از این ماده غذایی برطرف و بینایی آنها در اثر افزایش میزان گردش خون بهبود پیدا نموده است.
به عقیده باستان شناسان، در گذشته از صمغ درخت کاج برای جویدن (مثل آدامس)، تمیزکردن، خوشبو و خنک کردن دهان و دندان استفاده می شده است. اولین آدامس تجاری هم با همین الگو در دهه 1840 ساخته شد.
افراط در خوردن راتیناج فراوری سنگ مثانه میکند و همچنین باعث ضعیف شدن نیروی جنسی می گردد.
مصرف صمغ درخت کاج در طب سنتی
- مصرف 5/2 گرم صمغ درخت کاج با زرده تخم مرغ و همچنین با سوپ سبوس گندم ، جهت سرفه مزمن و تنگ نفس و معالجه سل و جراحات ریه مفید است.
- مکیدن این ماده جهت از بین بردن خلط سینه و جذب فضولات بینى سودمند است.
- اگر مقدارى از صمغ درخت کاج را در سر قلیان گذاشته ، و دود آن را بکشید، جهت تنگ نفس و جراحات سینه نتایج عالى دارد و براى این کار بهتر است که روز اول یک مرتبه ، روز دوم دو مرتبه ، روز سوم سه مرتبه آن را بکشید.
- صمغ کاج را با خرفه مخلوط نموده و در آفتاب خشک کنید، این مخلوط برای براى زکام ، و معالجه تب راجعه سودمند است.
- ضماد صمغ درخت کاج جهت التیام جراحات و از بین بردن خارش، جرب، سختى پوست، فتق و بواسیر و گل مژه مفید است .
- اگر این صمغ را با روغن کتان مخلوط نموده روى زگیل گوشتى و پنبه بگذارید و آن را از بین مى برد و مالیدن این روغن در روى شقاق و بواسیر مفید مى باشد و براى معالجه کجى ناخن تجویز مى گردد.
- صمغ درخت کاج را با فلفل ذوب کنید که این مخلوط مرهم خوبى براى بواسیر مى باشد.
مصرف صنعتی صمغ درختان کاج
- صمغ درخت کاج در صنعت کاربردهای مختلفی دارد مثلاً برای تهیه فیلم عکاسی، استون، الکل، مواد اولیه صابون و لاستیک از آن استفاده می گردد.
- صمغ کاج به عنوان مواد کاربردی در صنعت چرم سازى ، گونى سازى ، واکس سازى و رنگ سازى مصرف مى گردد.
- همچنین براى جلوگیرى از خطر انفجار کمى از این صمغ را با هیدروژن مایع مخلوط می نمایند.
گردآوری: مجله اینترنتی خبرنگاران
منبع: setare.comparisro.ir: تور فرانسه ارزان | تور فرانسه قیمت، تور پاریس، تور پاییز، زمستان، نوروز، بهار تابستان فرانسه
umeblog.ir: یومی بلاگ: آرشیو خبری و مقالات متنوع وب