شهر باستانی حریره در جزیره کیش
به گزارش مجله سرگرمی، جزیره کیش یکی از جزیره های خلیج فارس و از بخش های بخش کیش، شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگان و از جاهای دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
امروزه جزیره کیش یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری در میان مردم ایران است. در جزیره کیش علاوه بر تفریحات آبی و هیجان و تجربه آرامش در کنار ساحل میتوانید از جاهای دیدنی و تاریخی منحصر به فرد این جزیره نیز دیدن کنید. یکی از جاذبه های دیدنی کیش شهر تاریخی حریره است که در ادامه آن را به شما معرفی می کنیم.
شهر تاریخی حریره (Harireh) یکی از دیدنی های کیش است که وسعتی نزدیک به 120 هکتار دارد. این شهر بزرگ و آباد روزگاری پر رونق بود و جمعیت زیادی را در خود جای داده بود و اکنون تنها خرابه های از آن باقی مانده است. قدمت شهر تاریخی حریره به زمان دوره ایلامی و اوایل ایلخانیان بر می شود.
در شمال جزیره کیش در کنار مجموعه ورزشی المپیک آثار و ویرانه هایی میبینید که یادگاری از شهر باستانی حریره است. حریره نام ملکه این شهر بوده که بر روی آن گذاشته شده است.زمان رونق یا دوران طلایی شهر حریره کیش از قرن چهارم تا اوایل قرن دهم هجری قمری بوده است. وسعت این شهر باستانی 120 هکتار است.
محوطه باستانی حریره، براساس نتایج کاوشهای باستان شناسی اجرا شده تا به امروز، از مجموعه ساحلی و عمارت اعیانی، حمام، مسجد تاریخی، کارگاه شیشه گری و قنات های قدیمی تشکیل یافته است.
طبق نظر سازمان میراث فرهنگی، شهر حریره هشتصد سال قدمت دارد. آن چه امروز از این شهر بر جای مانده حجمی از معماری شهری است. اما کمتر و به ندرت اتاق ها و پوشش ها و سقف های سالمی بر جای مانده است جز در پاره ای موارد که پوشش های تاقی شکل سنگی از گزند تخریب در امان مانده اند.
معماری شهر باستانی حریره
بندر شهر تاریخی حریره، یک شهر یک پارچه و متمرکز با معماری برون گرا بوده و از معماری دفاعی و درون گرای دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست. انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعی ترین و معقول ترین انتخاب بوده چرا که ساحل صخره ای مرتفع آن از سطح دریا تقریبا 10 متر بلندتر است و وجود سه خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی را دارد و همچنین دریای نسبتا آرام تری از دیگر کرانه ها و سواحل جزیره خود عامل شکل گیری شهر در ساحل شمالی شده است. تا به امروز عملیات اکتشافی باستان شناسی بقایای شهر تاریخی حریره در سه مجموعه مجزا اجرا شده است.
خانه اعیانی
خانه اعیانی شهر حریره شباهت فراوانی با خانه های بزرگ و چند خانوار سنتی در فلات ایران دارد که نمونه های متعددی از آن در شهرهای یزد، اصفهان و کاشان وجود دارد. این منزل را می توان نمونه ای عالی از خانه های حاشیه خلیج فارس دانست. در این خانه اعیانی از کاشی های ستاره ای شکل استفاده شده که به کاشی های تزیینی در بناهای مهم دوره ایلخانی شباهت دارد و نمونه هایی از این کاشی کاری در مجموعه تخت سلیمان و گنبد سلطانیه مشاهده شده است.
از آنجایی که این کاشی در جزیره وجود نداشته و مطمئنا وارداتی است می توان حدس زد صاحب خانه اعیانی شهر حریره تاجری ثروتمند بوده است. وسعت خانه اعیانی و تنوع قابل ملاحظه بخش های گوناگون آن واقعا چشمگیر است.
حمام حریره، قدیمی ترین حمام ایران
این مجموعه شامل حمامی است با صحن های متعدد و حصار آن به مساحت تقریبی 500 مترمربع. سربینه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذکر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشیده ای از آن جدا شده است. دو خزینه کوچک و بزرگ در جنوب گرمخانه آخرین بخش ساختمان را تشکیل داده اند.
باستان شناسان معتقدند این حمام که شاید در نوع خود از قدیمی ترین حمام های ایرانی باشد که طی کاوش های باستان شناسی کشف و شناخته شده است، و دو دوره متمایز و مجزا از هم دارد (دوره ایلخانی - دوره تیموری) با توجه به ظرفیت محدود حمام و با در نظر دریافت دیوار بیرونی سراسری که تا مجموعه عمارت اعیانی که در جنوب شرقی حمام و به فراز تپه ای بلند قرار گرفته امتداد یافته است. به نظر می رسد که این بنا حمامی خصوصی بوده و به صاحب مجموعه اعیانی تعلق داشته است.
بخش کارگاهی و صنعتی
این مجموعه درست در کنار دریا ساخته شده و دارای معماری و فضاهای ناشناخته ای است. مجموعه کانال های افقی و زیرزمینی و چاه های متعدد در گوشه و کنار، مجموعه بسیار جالب و نادری را تشکیل می دهد که هنوز عملکرد آن ها روشن نیست، اما به نظر می رسد که ارتباط مستقیم، با فعالیت های صیادی (صید ماهی، مروارید و مرجان) داشته و برای دسترسی آسان تر به دریا احداث شده است. شاید هم بتوان فرض کرد که این راهروها و کانال ها راه های مخفی بوده است که در مواقع هجوم و حمله اهالی شهری می توانسته اند به طور اضطراری از آن ها استفاده کنند.
دیدنی های اطراف شهر باستانی حریره
شهر تاریخی حریره در کیش تنها آثار قدیمی و جالب توجه این منطقه نیست بلکه در فاصله ای حدود 3.5 کیلومتری آن یکی دیگر از بناهای تاریخی و منحصر به فرد جزیره به نام شهر زیرزمینی کاریز دیده می شود، حیف است اگر به شهر قدیمی حریره کیش سر بزنید و از دیدن شهر کاریز غافل شوید؛ تا این شهر با پای پیاده 30 دقیقه راه است. این شهر زیرزمینی 2هزار و 500 سال قدمت دارد. سقف این شهر با سنگ و فسیل هایی با قدمت 270 تا 570 میلیون سال پیش ساخته شده و پوشیده از صدف و مرجان است.
البته هر زمان از گشت و گذار در آثار تاریخی خسته شوید می توانید از امکانات تفریحی و رفاهی این منطقه مانند بانچی جامپینگ، کلوپ دریایی آکواریوس و … نیز که در فاصله تقریبا 2 کیلومتری آن قرار دارند، استفاده کنید؛ البته ناگفته نماند مرکز خرید لوکس دامون نیز در نزدیکی همین شهر واقع شده است که علاوه بر فروشگاه های برند و بزرگ، فود کورتی نیز در طبقه بالایی آن برای صرف غذا و نوشیدنی در نظر گرفته شده است.
در راستا پیاده روی از شهر حریره کیش به سمت شهر زیرزمینی می توانیم درخت سبز این شهر را هم ببینیم. درخت سبز همان انجیر معابد کیش است که عنوان کهنسال ترین درخت انجیر را به دوش می کشد. شاخه های این درخت اول آویزان می شوند، اما بعد در زمین فرو می فرایند و دوباره به تنه درخت تبدیل می شوند. برای همین ما شاهد یک تنه درخت با چندین ساقه به هم پیچیده هستیم. برخی از مردم این درخت را مقدس می دانند و به آن پارچه و نخ گره می زنند و این موضوع به خصوص برای گردشگر های خارجی دیدنی و جذاب است.
دسترسی
همان طور که گفته شد شهر حریره در قسمت شمالی جزیره واقع شده است، برای رفتن به این شهر وارد بلوار میرمهنا شوید و بعد از آن با پرس و جو یا به کمک نقشه به سمت بلوار المپیک بروید، وارد این بلوار که شدید بعد از گذشتن از مجموعه ورزشی المپیک، کم کم ویرانه های شهر را خواهید دید.
آدرس: استان هرمزگان، بندر لنگه، شمال جزیره کیش، جاده کرانه
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 10:00 تا 22:00
منبع: گردشبانpariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.
dorezamin.com: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری