زرشک: خواص، مضرات و طرز تهیه دمنوش زرشک برای سلامتی
به گزارش مجله سرگرمی، زرشک، این میوه کوچک اما سرشار از خاصیت، از دیرباز در طب سنتی و آشپزی ایرانی جایگاه ویژهای داشته است. ایران، بهویژه استان خراسان، بهعنوان بزرگترین تولیدکننده زرشک در جهان شناخته میشود و زرشک بدون هسته قائنات یکی از مرغوبترین انواع آن به شمار میرود. این میوه ترشمزه نهتنها در آشپزی و تهیه غذاهای مختلف به کار میرود، بلکه از آن بهعنوان یک داروی طبیعی برای درمان بسیاری از مشکلات گوارشی، کبدی و حتی تنظیم قاعدگی استفاده میشود. در این مقاله به بررسی خواص زرشک، طرز تهیه دمنوش آن و همچنین موارد منع مصرف این گیاه پرخاصیت خواهیم پرداخت.

برای مطالعه بیشتر با banima.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.
زرشک
زرشک، میوه ترش مزه و مفید و بومی مناطق معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی است. بزرگترین تولیدکننده زرشک دنیا، کشورمان ایران است و به خصوص استان خراسان و شهرستان قائنات است که با در اختیار داشتن نزدیک به 97 درصد از اراضی زیرکشت این محصول، تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.
نکته جالب درباره زرشک ایرانی این است که زرشک قاینات خراسان، نوعی زرشک بدون هسته است درحالیکه در کشورهای دیگر صحبت از زرشک هسته دار (اغلب دو هسته ای) است که البته خواص هر دو نوع این زرشک ها مشابه است.
در گذشته میوه زرشک، ریشه و برگ آن بیشتر به عنوان گیاه دارویی شناخته می شدند. طبع زرشک سرد و خشک است به همین دلیل، بسیاری از پزشکان مشتقات زرشک را درمانی برای رفع حرارت جگر و اندام های داخلی بدن می دانند. این روزها اما زرشک بیشتر مصرف خوراکی پیدا کرده و به عنوان چاشنی غذا به شکل خشک شده، رب زرشک، و حتی لواشک زرشک به مصرف می رسد.
البته در این میان، آب زرشک و دمنوش زرشک را نیز نباید از قلم انداخت. دو نوشیدنی بسیار خوشمزه و خوش رنگ که خواص فوق العاده ای دارند و می توان از آن ها برای پاکسازی و تصفیه بدن استفاده نمود. با توجه به این توضیحات وقت ان است که شما را با طرز تهیه دمنوش زرشک آشنا کنیم و درباره خواص و مضرات ان توضیحاتی ارایه نماییم.
طرز تهیه دمنوش زرشک
- زرشک را به خوبی پاک کرده و بشویید و در قوری بریزید.
- روی زرشک ها مقداری آب جوش بریزید و قوری را روی کتری قرار دهید.
- صبر کنید تا زرشک ها رنگ پس دهند و دمنوش زرشک دم بکشد.
- در صورت تمایل یک تکه نبات یا یک قاشق غذاخوری عسل نیز به قوری اضافه کنید.
خواص دمنوش زرشک
- زرشک جهت دفع انگل های کبد، درمان یرقان، اسهال های صفرایی مفید است.
- می توان از زرشک، آب زرشک و حتی دمنوش زرشک برای جلوگیری از ایجاد سنگ صفرا استفاده نمود.
- آب زرشک عملکرد دستگاه گوارش را منظم کرده و مانع از ورم طحال و بیماری بواسیر می شود.
- زرشک قاعدگی را در زنان تنظیم می کند.
- نوشیدن آب زرشک حالت تهوع، استفراغ، سو هاضمه، سنگ کلیه، قلنج کلیه و کبد را از بین می برد.
موارد منع مصرف دمنوش زرشک
- خانم های باردار نباید دمنوش زرشک مصرف کنند.
- مصرف زیاد زرشک و مشتقات آن به مدت طولانی سبب ناراحتی معده و روده می شود.
- مصرف بیش از حد از دمنوش مانع جذب ویتامین B کافی در بدن می شود.
نوشیدن این دمنوش گیاهی برای افرادی که مبتلا به سرفه های خشک هستند مضر است.
نتیجهگیری:
زرشک، علاوه بر طعم منحصربهفرد خود، دارای خواص فراوانی برای سلامت بدن است و میتوان آن را در قالبهای مختلفی مانند دمنوش، آب زرشک و حتی بهعنوان چاشنی غذا مصرف کرد. بااینحال، مانند هر ماده غذایی و دارویی، مصرف زرشک نیز باید با رعایت اعتدال همراه باشد، چراکه زیادهروی در آن میتواند موجب مشکلاتی مانند ناراحتیهای گوارشی یا کاهش جذب ویتامین B شود. اگر به این میوه ارزشمند حساسیت ندارید و موارد منع مصرف شامل حال شما نمیشود، بهتر است زرشک را در رژیم غذایی خود بگنجانید و از خواص بینظیر آن بهرهمند شوید.