خواص شیره نبات و طرز تهیه آن
به گزارش مجله سرگرمی، خواص و طبع نبات را می دانید اما آیا شیره نبات در طبع و خواص تفاوتی دارد؟ در این مقاله سعی نموده ایم اطلاعات کاملی نسبت به این امور به شما بدهیم. همراه ما باشید.

شیره نبات چیست؟
شیره نبات همان نبات مایع است. نبات جامد از محلول اشباع شده شکر تهیه می شود و به شکل کریستال های شفاف است. شیره نبات نیز پس از چند مرحله پخت نبات به دست می آید.تفاوت شیره نبات و نبات معمولیشیره نبات همانطور که از نامش پیداست، نبات است اما به صورت مایع. به عبارت دیگر می توان گفت که نبات مایع است اما از شیره نبات نمی توان مجددا نبات تهیه کرد. زیرا شکر اولیه ای که برای تهیه نبات مورد استفاده قرار گرفته است، قوام خود را از دست داده و دیگر قابلیت کریستال شدن ندارد. به همین علت خواص شیره نبات قدری متفاوت با نبات معمولی است. شیره نبات می تواند ساده و یا زعفرانی باشد. به طور مختصر تفاوت های اصلی نبات جامد با شیره نبات از این قرار است:
قدرت شیرین نمایندگی شیره نبات دو برابر نبات جامد است
شیره نبات نسبت به نبات جامد سریع تر حل می شود.
به علت قابلیت شیرین نمایندگی بالا می توان اندازه کمتری شیره نبات نسبت به نبات جامد یا قند و شکر استفاده کرد و در نتیجه مالی تر است.
نبات مایع مناسب افراد ورزشکار و خانم های باردار است.
چاق نمایندگی نبات نسبت به قند و شکر کمتر است.
خواص شیره نبات قدری متفاوت از نبات معمولی است.
طبع شیره نبات گرم تر از نبات جامد است.
شیره نبات اصل و تقلبیامروزه انواع مختلفی از نبات مایع یا شیره نبات تقلبی در بازار دیده می شود که در اصل از مخلوط کردن شکر در آب تهیه می شود به همین علت توصیه می شود که شیره نبات را حتما از مراکز معتبر و بهداشتی تهیه کنید. در روش های ناسالم فراوری نبات، روغن را با حرارت مستقیم تا 300 درجه سانتی گراد داغ می نمایند که شیره نبات را می سوزاند و موجب شیرینی غیرطبیعی، مضاعف و مضر آن برای بدن می شود. بعلاوه افزودنی هایی مانند بلانکیت یا همان جوهرقند به کار می برند که شیره را بار ها و بار ها قابل استفاده می نماید، اما وقتی این نبات برای برطرف مشکل دل درد و نفخ نوزادان یا ناراحتی های گوارشی بزرگسالان مصرف شود، موجب عوارضی برای معده می شود! به کاربردن رنگ تقلبی به جای زعفران نیز از دیگر موارد است. رنگ زعفران طبیعی پس از شش ماه می پرد و محو می شود، اما نبات های به ظاهر زعفرانی تقلبی تا سه سال هم ماندگاری رنگ دارند!
طرز تهیه شیره نباتبه طور خلاصه تهیه نبات به این صورت است که یک شربت اشباع شده از شکر یا ساکاروز تهیه می شود و حرارت داده می شود. سپس این مایع را می گذارند تا خنک شود و تبدیل به کریستال های زیبا یا همان نبات شود. اما از شکر همان اندازه نبات درست نمی شود بلکه بین 40 تا 70 درصد شکر را می توان به نبات تبدیل کرد و مابقی آن را شیره نبات می نامند که برای مصارف دیگری مثل تهیه پولکی، شربت، حلوا، مربا، آبنبات، تافی و شیرینی جات دیگر استفاده می شود.
موارد استفاده از شیره نباتشیره نبات به علت غلظت بالا برای پخت و پز شیرینی خانگی و مصارفی چون تهیه حلوا، مربا (خصوصا مربای هویج)، شله زرد خانگی، کیک و شیرینی و نیز برای شیرین کردن انواع نوشیدنی ها و دمنوش های گرم و تهیه شربت (به خصوص وقتی که با اندازهی آبلیمو یا گلاب همراه شود) استفاده می شود. در واقع از شیره نبات یا نبات مایع می توان به عنوان جایگزین شکر در هر موردی استفاده کرد. یک نکته مهم دیگر این است که به علت قیمت بسیار پایین شیره نبات نسبت به شکر، استفاده از آن از لحاظ مالی نیز بسیار ارزان تر است.
طبع شیره نباتشیره نبات نیز همچون نبات جامد دارای طبع گرم بوده و برای برطرف سردی بسیار مفید است. حتی می توان گفت که طبع آن از نبات جامد گرم تر است.
خواص شیره نبات چیست؟شیره نبات دارای خواص متعددی است که از جمله آنها شامل موارد زیر است:
درمان دل درد
دارای خواص ضد نفخ
یاری به درمان اسهال
یاری به تقویت عضلات
افزایش سوخت و ساز چربی
موثر در قطع سرفه
مقوی و نشاط آور
ملین
یاری به برطرف خستگی
ضد ترش کردن
ضد آروغ زدن
جلوگیری از دیر هضم شدن غذا
روش تهیه شربت نباتبا استفاده از شیره نبات می توان شربت نبات تهیه کرد. برای تهیه این شربت باید شیره نبات با 6 برابر آب مخلوط شود. برای بهبود طعم این شربت می توان آبلیمو و گلاب و زعفران به آن افزود و خصوصا در فصل تابستان بسیار خوش طعم و لذیذ خواهد بود.
نکته پایانیبرای تهیه شیره نبات بهداشتی بهتر است از محصولات باز، فله و نامطمئن خریداری نکنید و حتما از محصولات بسته بندی شده و دارای مجوز بهداشت خرید کنید تا سلامت خود را تامین کنید.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخونmastanehtoline.ir: مجله مستانه، وبگاه گفتگو و انجمن بحث و تبادل نظر
kulu.ir: کولو: مجله جاذبه های گردشگری ایران
cicagraphic.ir: مجله گرافیک | همه چیز درباره طراحی بصری و گرافیکی