خواص جعفری برای سلامتی

به گزارش مجله سرگرمی، جعفری یک سبزی پراستفاده در آشپزی ایرانی است. علاوه بر جعفری تازه، از جعفری خشک شده هم در بعضی غذاها استفاده می گردد. مصرف مرتب جعفری حتی در مقادیر کم یاری شایانی به سلامتی تان می نماید. فواید جعفری برای سلامتی از روغن های ضروری، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی موجود در این سوپرغذا سرچشمه می گیرد.

خواص جعفری برای سلامتی
براساس گزارشی که در سال 2013 در مجله پزشکی سنتی چینی به چاپ رسید، جعفری در طب سنتی برای درمان اختلالات گوارشی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی، بیماری های ادراری، دیابت و بیماری های پوستی مختلف مورد استفاده قرار می گرفته است.

این فواید بی نظیر جعفری از اجزای فعال آن مانند ترکیبات فنلی، آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی، روغن های ضروری مانند میریستیسین و آپیول و مواد مغذی مختلف مانند ویتامین های C، A و K نشئت می گیرد که جعفری را یک درمان طبیعی برای مبارزه با رادیکال های آزاد، محافظت از قلب، محافظت از مغز، ضددیابت، ضدباکتری و ضدقارچ می سازد. بعلاوه جعفری به خاطر تنظیم حرکات روده و کاهش نفخ، فرایند هضم و گوارش غذا را تسهیل می نماید.

هرچند به شواهد رسمی بیشتری احتیاج است، ولی اکنون هم شواهد محکمی در حمایت از تأثیر جعفری و روغن های ضروری آن در مبارزه با نشانه ها و اختلالات زیر وجود دارد:

التهابات؛

استرس اکسیداتیو (آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد)؛

کم خونی (آنمی)؛

عفونت مثانه؛

مسائل گوارشی مانند سندروم روده تحریک پذیر؛

سنگ کلیه؛

بوی بد دهان؛

التهاب مفصل (آرتریت)؛

نفخ؛

خیز (تجمع غیرطبیعی آب و مایعات میان بافتی موجود در پلاسما در فضای میان بافتی، زیر پوست و حفره های بدن)؛

باد شکم؛

رفلاکس اسید معده؛

یبوست؛

دستگاه ایمنی ضعیف؛

مسائل پوستی.

حقایق تغذیه ای جعفری

نصف فنجان یا 8 قاشق غذاخوری جعفری تازه خردشده محتوی مواد مغذی زیر است:

8 کالری انرژی؛

0 گرم چربی، پروتئین، کربوهیدرات و فیبر؛

496 میلی گرم ویتامین K یا 554٪ احتیاج روزانه فرد به این ویتامین؛

40 میلی گرم ویتامین C یا 54٪ احتیاج روزانه فرد به این ویتامین؛

128 میلی گرم ویتامین A یا 15٪ احتیاج روزانه فرد به این ویتامین؛

48 میلی گرم ویتامین B9 (فولات) یا 12٪ احتیاج روزانه فرد به این ویتامین؛

92 میلی گرم آهن یا 10٪ احتیاج روزانه فرد به این ماده معدنی؛

40 میلی گرم کلسیم یا 4٪ احتیاج روزانه فرد به این ماده معدنی؛

16 میلی گرم مهمیم یا 4٪ احتیاج روزانه فرد به این ماده معدنی؛

168 میلی گرم پتاسیم یا 4٪ احتیاج روزانه فرد به این ماده معدنی.

فواید جعفری برای سلامتی

1. منبعی غنی از آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی
جعفری محتوی چندین آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است. بخش بزرگی از خواص جعفری در مبارزه با بیماری ها به خاطر وجود این آنتی اکسیدان هاست. این آنتی اکسیدان ها شامل لوتئولین، آپی ژنین، لیکوپن، بتاکاروتن و آلفاکاروتن هستند.

آنتی اکسیدان ها به وسیله مبارزه با رادیکال های آزاد، استرس اکسیداتیو و التهابات، فرایند پیری سلول را به تأخیر می اندازند. این موضوع برای سلامتی بدن اهمیت به سزایی دارد، زیرا رادیکال های آزاد مسبب بیماری های وابسته به سن مانند سرطان، بیماری های قلبی، بیماری های نورودژنراتیو و اختلالات چشم هستند.

براساس مطالعه ای که در سال 1999 به وسیله مؤسسه ایمنی مواد غذایی و سم شناسی صورت گرفت مصرف زیاد جعفری در بزرگ سالان نقش چشمگیری در کاهش استرس های اکسیداتیو دارد. در ابتدا به شرکت نمایندگان یک رژیم غذایی بدون آنتی اکسیدان ها داده شد. با این رژیم غذایی نشانه های استرس اکسیداتیو افزایش یافت. سپس در نیمه دوم مطالعه و با اضافه شدن جعفری به رژیم غذایی شرکت نمایندگان رفته رفته علائم استرس اکسیداتیو از بین رفت.

2. مبارزه با سرطان ها به خاطر داشتن روغن های ضروری مفیدجعفری محتوی روغن های فرار منحصربه فردی مانند میریستیسین، لیمونن، اوژنول و آلفاتوژجن است. این اجزا با تقویت دستگاه ایمنی بدن به مبارزه با سرطان ها، تأخیر در رشد تومورها، خنثی کردن استرس های اکسیداتیو و مواد سرطان زا یاری می نماید.

براساس مطالعه ای که در سال 2013 به وسیله انجمن آمریکایی سرطان صورت گرفت جعفری از DNA در برابر آسیب ها محافظت می نماید. علاوه بر این جعفری جهش های سلولی را متوقف و به از بین بردن سلول های مضر یاری می نماید. یکی از اجزای مفید موجود در جعفری آپی ژنین نام دارد که می تواند به طور چشمگیری تشکیل سلول های سرطانی پستان وابسته به پروژسترون را متوقف کند.

3. ادرارآور و ضدنفخ طبیعیبراساس مطالعه ای که در سال 2002 به وسیله دانشگاه آمریکایی بیروت صورت گرفت جعفری با خاصیت ادرارآوری طبیعی خود از احتباس آب و نفخ جلوگیری می نماید. در این مطالعه به موش ها عصاره بذر جعفری داده شد که در نتیجه آن تا 24 ساعت بعد افزایش چشمگیری در اندازه ادرار موش ها مشاهده شد. جعفری با تحریک کلیه به فراوری ادرار و خروج آب اضافی از شکم به سلامت دستگاه گوارش یاری می نماید و احساس ناراحتی و سوءهاضمه را کاهش می دهد.

4. مبارزه با سنگ کلیه، عفونت های دستگاه ادراری و عفونت کیسه صفرابراساس گفته های دکتر جان کریستوفر از گروه میراث گیاهی، جعفری برای درمان التهابات کلیه و دستگاه ادراری، سنگ کلیه و احتباس ادرار مفید است. ریشه و برگ های جعفری با یاری به کبد و طحال در درمان بیماری های مقاربتی و یرقان مؤثرند. زمانی که روش های معمول در درمان ادم یا خیز بی نتیجه باشند، جعفری می تواند در درمان این مشکل موثر واقع گردد. به علاوه آب جعفری به آرامش رگ ها مخصوصا مویرگ ها و سرخرگ ها یاری می نماید. جعفری توانایی بالایی در دفع سموم آبکی، مخاط اضافی، کاهش ورم و برطرف غده های متورم دارد.

چای جعفری در سم زدایی بدن، مبارزه با سنگ کلیه و مثانه و خیز مؤثر است. برای بهره مندی از این خواص جعفری هرروز حدود یک لیتر چای جعفری درست کنید و آن را کم کم در طی روز میل کنید. می توانید هر ساعت نصف یا یک فنجان از آن را میل کنید.

5. بهبود گوارشجعفری و روغن ضروری جعفری برای درمان اختلالات و مسائل گوارشی مانند باد معده، یبوست، نفخ، سوءهاضمه و حالت تهوع مفید است. بر اساس آموزه های آیورودا (علمی باستانی که در آن از گیاهان طبی، ماساژ و یوگا برای درمان بیماران استفاده می گردد) جعفری برای گوارش مفید است، زیرا روغن ضروری جعفری، صفرا و شیره های گوارشی مورداحتیاج را برای عملکرد مناسب آنزیم ها فراهم می نماید. این آنزیم ها به جذب مناسب مواد مغذی یاری می نمایند. روغن ضروری جعفری را می توانید در وان حمام بریزید یا کمی از آن را روی معده تان بمالید تا دردهایتان تسکین بیابد.

6. خاصیت ضدباکتری و ضدقارچیجعفری به وسیله مبارزه با عفونت ها و باکتری ها به سلامت پوست و دندان یاری می نماید. روغن های ضروری جعفری در نابودی قارچ ها مؤثرند. جعفری می تواند لکه های پوستی ناشی از باکتری ها را از بین ببرد. روغن جعفری که در ریشه، برگ ها و بذر آن وجود دارد به خاطر خاصیت ضدمیکروبی اش در تهیه صابون ها، پاک نماینده ها، عطرها و سایر محصولات بهداشتی مصرف می گردد. این روغن ها توانایی کشتن باکتری ها و از بین بردن بوها را دارند.

روغن جعفری بسیار قوی است و می تواند موجب واکنش های پوستی یا سوختگی های موضعی گردد. بنابراین آن را به طور مستقیم بر روی پوست تان نمالید. برای استفاده از روغن جعفری آن را با یک روغن حامل مانند روغن نارگیل، زیتون یا بادام ترکیب کنید و سپس روی پوست تان بمالید.

7. کاهش بوی بد دهانخاصیت دیگر جعفری کاهش بوی بد دهان است. جعفری یک خوشبونماینده طبیعی دهان است، زیرا می تواند باکتری های موجود در دهان را که باعث بوی بد آن هستند، از بین ببرد.

8. یاری به سلامت استخوان ها به وسیله تأمین ویتامین Kجعفری محتوی مقادیر بالایی ویتامین K است. ویتامین K یک ماده مغذی ضروری برای تنظیم تراکم استخوان و مبارزه با شکستگی های استخوان است. ویتامین K به همراه سایر مواد مغذی موجود در جعفری مانند کلسیم، فسفر، ویتامین D و مهمیم به سلامت استخوان ها یاری می نماید.

9. تقویت دستگاه ایمنی بدن به وسیله تأمین ویتامین Cجعفری به واسطه دارا بودن مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C و A می تواند دستگاه ایمنی بدن را تقویت کند. ویتامین C به سلامت محیط روده و تقویت دستگاه ایمنی یاری می نماید. مصرف زیاد ویتامین C به کاهش التهابات و پیشگیری از بیماری هایی مانند تصلب شرایین، التهاب مفصل، سرطان روده، دیابت و آسم یاری می نماید.

10. محافظت از سلامت پوست و چشم به وسیله تأمین ویتامین Aجعفری سرشار از ویتامین A است که این ویتامین خود محتوی دو آنتی اکسیدان است. یکی از آنها کاروتنوئید نام دارد که پیش ساز ویتامین A است و دیگری بتاکاروتن نامیده می گردد که به وسیله بدن مورد استفاده قرار می گیرند و به سلامت چشم یاری می نمایند. این آنتی اکسیدان ها از شبکیه و قرنیه در مقابل آسیب های ناشی از افزایش سن محافظت می نمایند و در پیشگیری از اختلالات چشم مانند دژنراسیون ماکولا وابسته به سن و آب مروارید مؤثرند.

ویتامین A تغییرات پوستی ناشی از افزایش سن را کاهش می دهد و از پوست و چشم در برابر آسیب های ناشی از پرتوهای فرابنفش خورشید محافظت می نماید و احتمالا در پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست هم مؤثر است.

11. یاری به سلامت قلب به خاطر دارا بودن ویتامین B9ویتامین B9 در سلامت قلب نقش کلیدی دارد، بنابراین کمبود این ویتامین می تواند بسیار خطرناک باشد. جعفری برای سلامت قلبی-عروقی بسیار مفید است، زیرا بدن ما برای تبدیل هموسیستئین به سیستئین به ویتامین B9 احتیاج دارد. هموسیستئین نوعی اسید آمینه است که در خون یافت می گردد. هموسیستئین مولکولی است که وجود کنترل نشده آن خطر بالقوه ای برای رگ های خونی است و منجر به حملات قلبی و سکته های مغزی می گردد.

12. یاری به تعادل هورمونیکمبود ویتامین B9 یا فولات می تواند موجب بروز نقایصی در لوله های عصبی گردد. بنابراین جعفری با دارا بودن فولات برای بارداری سالم هم لازم است. یکی دیگر از فواید جعفری ایجاد تعادل هورمونی است که برای باروری و پیشگیری از علائم سندروم پیش قاعدگی لازم است.

تاریخچه جعفرینام علمی جعفری petroselinum crispum است. جعفری گونه ای از petroselinum ها و عضوی از خانواده چتریان است. سایر گیاهان خانواده چتریان عبارتند از: هویج، کرفس، زیره، شوید و رازیانه. جعفری بومی منطقه ها مرکزی مدیترانه است و در دستور پخت بسیاری از غذاهای این منطقه وجود دارد. بعضی کشورها و منطقه ها مانند جنوب ایتالیا، الجزایر و تونس جزو نخستین مکان هایی بوده اند که جعفری را کشت نموده اند.

جعفری در طب سنتی استفاده زیادی دارد. از چای جعفری برای درمان سنگ های صفراوی، سوءهاضمه، سنگ کلیه، یبوست، خیز و نفخ استفاده می گردد. امروزه برگ ها، بذر و ریشه جعفری به عنوان دارویی برای درمان مسائل گوارشی مانند اسهال، زخم ها، نفخ و دردهای کولیکی استفاده می شوند.

بذر جعفری به طور سنتی نوعی ادویه مهم در کشورهای آسیا و هندوستان بوده است و برای تنظیم چرخه های قاعدگی، آمنوره و دردهای قاعدگی استفاده می شده است. امروزه در بیشتر فرهنگ ها جعفری نه تنها برای طعم بلکه برای افزایش خاصیت مواد غذایی به غذاهای مختلف اضافه می گردد. جعفری طعمی تازه و کمی فلفلی به غذاها می دهد و در غذاهای اروپایی و خاورمیانه ای بسیار محبوب است.

چه جعفری ای بخریمجعفری را می توان در منطقه ها خنک تر و نیمه گرمسیری کشت کرد. برترین شرایط برای کشت جعفری استفاده از خاک های مرطوبی است که در معرض نور خورشید قرار دارند. می توان جعفری را در تمام طول سال کشت کرد و در بیشتر نقاط دنیا با آب و هوای مختلف در سطح وسیعی کشت می گردد. بهتر است جعفری ای خریداری کنید که برگ های سبز روشن دارند و در آنها اثری از پلاسیدگی یا لکه های قهوه ای مشاهده نگردد.

دو دسته عمده از جعفری وجود دارد که در غذاها مورد استفاده قرار می گیرد:

1. جعفری برگ مجعد (فرفری)

2. جعفری برگ صاف یا ایتالیایی

جعفری برگ صاف ارتباط نزدیک تری با گونه های جعفری وحشی دارد که اولین بار در مدیترانه می روییدند. جعفری برگ صاف در مقایسه با جعفری برگ فرفری طعم قوی تر و پرورش آسان تری دارد. با این حال بعضی ترجیح می دهند به خاطر ظاهر مناسب تر جعفری برگ فرفری از آن برای تزیین بعضی غذاها استفاده نمایند. طعم هردو نوع جعفری نزدیک به هم است و فواید مشابهی دارند.

معمولا می توانید جعفری را بیش از یک هفته نگهداری کنید. برای افزایش زمان نگهداری جعفری ابتدا جعفری را خشک کنید، سپس آن را در یک دستمال مرطوب بپیچید، در کیسه پلاستیکی قرار بدهید و در یخچال نگهداری کنید. بهتر است تا زمانی که می خواهید جعفری را بهره ببرید، آن را نشویید. زیرا جعفری در اثر شستن زودتر پلاسیده و خراب می گردد. بهتر است جعفری را قبل از مصرف به خوبی بشویید. می توانید آن را در کاسه ای از آب سرد بریزید و به مدت یک دقیقه بشویید تا هرگونه آلودگی از بین برود.

آشپزی با جعفریبرای گنجاندن جعفری در رژیم غذایی و بهره مندی از خواص آن راه های بسیاری وجود دارد. می توان جعفری را به سوپ ها، خورش ها، پاستاها، سس ها، ترچاشنی ها یا سالادها اضافه نمود. طعم تازه جعفری به همراه طعم سیب زمینی، برنج، ماهی، مرغ، گوشت بره، غاز، گوشت گوساله و انواع سبزیجات عالی می گردد.

جعفری برگ فرفری برای تزیین بشقاب ها مناسب است. در اروپا و بخش هایی از خاورمیانه روی بسیاری از غذاها جعفری خردشده تازه ریخته می گردد.

در بعضی غذاها مقادیر بیشتری از جعفری خردشده یا پخته شده وجود دارد. یکی از این غذاها یک غذای خاورمیانه ای است که تبوله نام دارد. در تبوله، جعفری یکی از ترکیبات اصلی تشکیل دهنده این غذاست و سایر سبزیجات و بلغور گندم هم در این غذا وجود دارد.

در سایر نقاط دنیا هم جعفری در غذاهای مختلفی استفاده می گردد. به عنوان مثال در فرانسه و در غذایی به نام پرسیلاد از ترکیبی از جعفری و سیر خردشده استفاده می گردد. در ایتالیا از ترکیب جعفری، کبر، ماهی کولی، سیر و سرکه در تهیه سس سبز استفاده می گردد. در انگلستان از جعفری برای تهیه سسی که مصرف آن با ماهی رایج است، استفاده می گردد. در برزیل از جعفری در تهیه سسی استفاده می گردد که در بسیاری از غذاهای برزیلی نقش کلیدی ایفا می نماید. در اروپا از ترکیب جعفری، سیر و پوست لیموترش برای تهیه نوعی سس به نام گرموتالا استفاده می گردد.

دستور پخت غذاهای محتوی جعفری

فیله ماهی سالمون پوشیده از پسته یا بادام
تهیه این غذا تقریبا 20 دقیقه زمان می برد و مقادیر زیر برای 4 نفر کافی است.

ترکیبات:

نصف فنجان بادام یا پسته؛

2 قاشق غذاخوری جعفری؛

1 قاشق غذاخوری پوست لیموترش رنده شده؛

1 قاشق چای خوری نمک دریا و فلفل سیاه؛

4 فیله ماهی سالمون؛

2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل؛

4 فنجان اسفناج.

دستور تهیه:

1. پسته یا بادام را به یاری آسیاب یا غذاساز ریز کنید.

2. پسته یا بادام خردشده، جعفری خردشده، پوست لیموترش رنده شده و نمک و فلفل سیاه را در ظرفی مخلوط کنید.

3. دو طرف ماهی را در این مخلوط بمالید.

4. روغن را در ظرفی با شعله ملایم قرار بدهید. ماهی سالمون را در روغن بیندازید و هرطرف آن را به مدت 5 دقیقه سرخ کنید تا داخل ماهی به خوبی بپزد.

5. می توانید ماهی را روی سبزیجات قرار بدهید و روی آن آب لیموترش تازه بریزید و از خوردن آن لذت ببرید.

فریتاتا گیاهیتهیه این غذا تقریبا 45 دقیقه زمان می برد و مقادیر زیر برای 4 تا 8 نفر کافی است.

ترکیبات:

3 قاشق غذاخوری روغن نارگیل؛

1 عدد پیاز خردشده؛

2 عدد کدو سبز ریز خردشده؛

نصف فنجان گوجه گیلاسی که از وسط نصف شده باشد؛

1 عدد فلفل قرمز میانه خردشده؛

1 قاشق چای خوری نمک دریا؛

یک چهارم قاشق چای خوری فلفل سیاه؛

1 قاشق چای خوری پودر سیر؛

8 عدد تخم مرغ؛

نصف فنجان پنیر رنده شده؛

2 قاشق غذاخوری جعفری تازه خردشده؛

2 قاشق غذاخوری ریحان تازه خردشده.

دستور تهیه:

1. فر را روی دمای 350 درجه فارنهایت قرار بدهید.

2. در ظرفی روغن نارگیل بریزید و پیاز را در آن سرخ کنید تا نرم گردد. سپس سبزیجات خردشده را به آن بیفزایید و آنها را سرخ کنید تا نرم شوند.

3. در کاسه ای دیگر تخم مرغ، نمک، فلفل سیاه، جعفری و ریحان را مخلوط کنید.

4. مخلوط تخم مرغ را روی سبزیجات بریزید و آن را به مدت 35 دقیقه در فر بپزید.

عوارض احتمالی مصرف جعفریازآنجاکه جعفری بر سطح هورمون ها و چرخه های قاعدگی تأثیر می گذارد، نباید به طور گسترده به وسیله زنان باردار مصرف گردد. مصرف میانه جعفری در زنان باردار مسئله ای ایجاد نمی نماید، ولی تأثیر مصرف زیاد جعفری یا روغن ضروری آن در زنان باردار احتیاج به تحقیقات بیشتری دارد.

جعفری محتوی مقداری اگزالات است. اگزالات به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان و غذاهای جانوری یافت می گردد و در بیشتر افراد مسئله ای ایجاد نمی نماید، اما اگر افراد مبتلا به مسائل کلیه و کیسه صفرا با مصرف جعفری علائم مشکل شان بدتر می گردد، باید مصرف آن را متوقف نمایند.

منبع: سایت چطور

mahsanblog.ir: وبلاگ مهسان، این وبلاگ برای سیستم مدیریت محتوای مهسان میباشد

منبع: راسخون
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 162190

به "خواص جعفری برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص جعفری برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید