عظیم ترین کشورهای دنیا از نظر مساحت
به گزارش مجله سرگرمی، این 10 کشور از نظر جغرافیایی، آب وهوایی و نژادی نیز بسیار متنوع هستند.
از حدفاصل دماغه هورن (Horn) در جنوبی ترین نقطه از قاره آمریکای جنوبی تا مدار قطب شمال در بالاترین نقطه از کره زمین، کشورهای عظیم بسیاری وجود دارند که طیف زیبایی از جغرافیا، آب وهوا و طبیعت متنوع در سیاره ما را در خود جای داده اند. عظیم ترین کشورهای دنیا پر از جنگل های بارانی و توندرا، کوه ها و دره ها و سواحل و صحراها هستند.
ازآنجایی که ما قرار است در این مقاله به کاوش عظیم ترین کشورهای دنیا بپردازیم، به پنج قاره مختلف سر می زنیم و بعضی از تماشایی ترین مناطق جغرافیایی با آب وهوای منحصربه فرد آن را به آنالیز می کنیم.
اما چیزی که در خصوص کشورهای دنیا شگفت انگیز است، تغییرات مداوم آن هاست. تاریخ به ما آموخته که مرزهای جغرافیایی با گذشت قرن ها به شدت تغییر می نمایند. چه کسی می تواند بگوید که در دهه های آینده کدام کشور عظیم ترین قلمروی دنیا خواهد بود؟
جالب اینجاست که 11.5 درصد از کره خاکی ما تنها در اختیار یک کشور واقع شده است و دهمین کشور عظیم دنیا می تواند برای 7 بار در عظیم ترین کشور دنیا جای بگیرد. وقتی که 10 کشور عظیم دنیا را در کنار هم قرار دهیم، متوجه می شویم آن ها با 149 میلیون کیلومترمربع مساحت، 49 درصد از کل زمین را به اشغال خود درآورده اند.
1. روسیه
روسیه با 17.1 میلیون کیلومترمربع، به سادگی لقب عظیم ترین کشور دنیا از نظر مساحت را به خود اختصاص می دهد. درواقع، اگر از روسیه 7 میلیون کیلومترمربع کم گردد، بازهم این کشور عظیم ترین خواهد بود و قسمت جداشده، رتبه هفتم در این فهرست را تصاحب خواهد نمود. روسیه 11 درصد از خشکی های کره زمین را در اختیار دارد.
روسیه نیز به مانند چین، با 14 کشور مختلف هم مرز است. برخلاف چین، هیچ کجای روسیه گرمسیری نیست، هرچند تابستان های شرجی پدیده غالب در بخش اعظم جنوب این کشور است. مناطق تایگا با جنگل های سوزنی برگ، به عنوان عظیم ترین زیست بوم کره زمین، در همه جا، از شرق کانادا گرفته تا بخش های عظیمی از شمال روسیه، پراکنده شده اند. در زیر جنگل های یخ زده و توندرا در روسیه، حجم عظیمی از ذخایر نفتی وجود دارد. بااین حال، بخش اعظم ثروت نفتی روسیه به دلایلی چون هزینه های بالا و سختی استخراج، همچنان دست نخورده باقی مانده است.
2. کانادا
کانادا با 9.984 میلیون کیلومترمربع مساحت، عظیم ترین کشور دنیا در نیمکره غربی است و با داشتن 202,080 کیلومتر ساحل، طولانی ترین خط ساحلی در میان تمام کشورها را دارد. کانادا تراکم جمعیتی 4 نفر به ازای هر کیلومترمربع را دارد، به این معنی که هرکدام از 35 میلیون شهروند کانادایی می توانند 24 هکتار زمین برای خود داشته باشند.
کانادا که بین اقیانوس منجمد شاقتصادی و ایالات متحده قرار گرفته، با جنگل های یخی توندرای خود تا مدار قطب شمال کشیده شده است. تقسیم بندی کانادا به مانند آمریکا است؛ در نیمه غربی کشور، کوه های راکی از شمال تا جنوب امتداد دارند و دشت ها مناطق وسیعی را برای کشت گندم و کانولا فراهم نموده اند. شرق کانادا، قلب سنتی این سرزمین با شهرهایی چون تورنتو، مونترال و اوتاوا است.
3. ایالات متحده آمریکا
آمریکا که اندکی عظیم تر از چین و کمی کوچک تر از کانادا است، 9.83 میلیون کیلومترمربع مساحت دارد. اگر از قلمروهای این کشور در سراسر نقاط دنیا چشم پوشی کنیم، آمریکا چهارمین کشور عظیم دنیا بعد از چین است. آمریکا از جنوب با مکزیک و از شمال با کانادا مرز مشترک دارد و خانه طیف وسیع جغرافیایی و جانوری است.
آمریکا از نظر جغرافیایی به سه بخش کاملاً متمایز تقسیم شده است. ایالت های پاسیفیک در غرب کوه های راکی، به خاطر آب وهوای ثابت خود در تمام طول سال و سواحل طولانی در امتداد خلیج کالیفرنیا معروف هستند. دشت های وسیع که بین کوه های راکی و رود میسیسیپی قرار گرفته اند، از کانادا تا مکزیک امتداد دارند و آمریکا را صاحب یکی از حاصلخیزترین نقاط دنیا برای کشاورزی نموده اند. بخش سوم در شرق رود میسیسیپی، قطب صنعتی و اقتصادی آمریکا است و شهرهای عظیم در امتداد سواحل شرقی بنا شده اند.
4. جمهوری خلق چین
چین، ایالات متحده آمریکا و کانادا هرکدام کمتر از 7 درصد از مساحت کره زمین را در اختیار دارند. از این سه کشور، چین با 9.6 میلیون کیلومترمربع کوچک ترین است. بااین حال، این عدد شامل مناطق در حال نزاع چین با دیگر کشورها نمی گردد. چین از نظر مساحت زمینی و یک تکه در سرزمین اصلی، درواقع دومین کشور عظیم دنیا است، اما با احتساب قلمروهای آبی، در پشت سر آمریکا و کانادا قرار می گیرد. چین با 14 کشور مختلف از جمله افغانستان در غرب، روسیه در شمال و ویتنام در جنوب مرز مشترک دارد. چین همچنین عظیم ترین کشور قاره آسیا محسوب می گردد.
آب وهوا و مردم کشور چین بسیار متغیر است. در شمال، دمای هوا تا سطوح شبه قطبی کاهش می یابد؛ مرکز کشور با صحرای گُبی، چهارمین بیابان عظیم دنیا، پوشانده شده است و در جنوب دمای هوا بیشتر شبیه به مناطق گرمسیری است. چین با بیش از یک میلیارد و 350 میلیون نفر جمعیت، خانه 56 قومیت شناخته شده است و هجدهمین کشور عظیم دنیا از نظر جمعیت مسلمانان، نوزدهمین کشور عظیم دنیا از نظر جمعیت مسیحیان است. در چین به ازای هر 1000 نفر 1.9 پزشک وجود دارد که این رقم باعث می گردد تنها تعداد پزشکان چین از کل جمعیت قطر بیشتر باشند.
5. برزیل
عظیم ترین کشور آمریکای جنوبی با بیش از 8.51 میلیون کیلومترمربع مساحت، خانه عظیم ترین جنگل بارانی دنیا، آمازون، است. آمازون به قدری انبوه و وسیع است که کاوشگران و دانشمندان در آن تمدن هایی را یافته اند که هرگز با دنیا بیرون ارتباط برقرار ننموده اند.
برزیل همچنین در بخش شرقی خود دارای یک خط ساحلی بسیار طولانی در کنار اقیانوس اطلس است که حدوداً 8,000 کیلومتر طول دارد. بیشتر شهرهای عظیم برزیل نظیر ریودوژانیرو و سائوپائولو در نزدیکی این خط ساحلی بنا شده اند.
6. استرالیا
اختلاف 4.4 میلیون کیلومترمربعی بین استرالیا و هند، دومین شکاف عظیم میان کشورها از نظر مساحتی در فهرست ماست. استرالیا با 7.69 میلیون کیلومترمربع مساحت، دو برابر هندوستان وسعت دارد.
استرالیا به مراتب عظیم ترین کشور در قاره اقیانوسیه است. این کشور به قدری عظیم است که اصلاً شبیه به یک جزیره نیست و می توان آن را یک قاره نامید.
بخش اعظم جمعیت استرالیا در شهرهای ساحلی آن نظیر سیدنی در شرق و پرت در غرب زندگی می نمایند؛ آن ها دلیل مشخصی برای این کار دارند؛ استرالیایی های دورافتاده یکی از گرم ترین و خشک ترین مناطق دنیا را دارند. استرالیا در کنار آب وهوا و جغرافیای خشن خود، به خاطر حیات وحش تماشایی و اغلب مرگبار آن در دنیا زبانزد است.
7. هند
مرزهای هند بارها در طول یک قرن گذشته تغییر نموده اند و این تغییر همچنان ادامه دارد؛ زیرا هند مدعی است که منطقه شمال کشمیر (ناحیه ای که بر سر آن با پاکستان نزاع دارد) کاملاً تحت کنترل این کشور است. کشور هندوستان بدون کشمیر 3.29 میلیون کیلومترمربع مساحت دارد.
چین، افغانستان، میانمار، بوتان، پاکستان، بنگلادش و نپال کشورهای همسایه هند هستند و جغرافیای این کشور از کوه های باابهت هیاقتصادیا تا سواحل گرمسیری این شبه جزیره جنوبی متغیر است. هند از نظر زمین شناسی در نوع خود یک شبه قاره است و مطالعات زمین شناسی نشان می دهد که تمام این سرزمین و همسایگان نزدیک آن در زمانی دور، به طور کامل و توسط دریا از قاره آسیا جدا بوده اند.
8. آرژانتین
آرژانتین که از نظر جمعیتی سی و دومین کشور دنیا است، هشتمین کشور عظیم دنیا و عظیم ترین کشور اسپانیایی زبان دنیا از نظر مساحت به شمار می آید. این کشور با 2.78 میلیون کیلومترمربع مساحت، دارای متنوع ترین طیف جغرافیایی و آب وهوایی در دنیا است.
آب وهوای گرمسیری و باتلاقی در تمام بخش های شاقتصادی این کشور به چشم می خورد، درحالی که در جنوب آن کوه های یخی خودنمایی می نمایند. پاتاگونیا به عنوان یکی از زیباترین و خطرناک ترین نقاط کره زمین، از کوه های آند جنوبی در غرب تا اقیانوس اطلس در شرق امتداد یافته است. دماغه جنوبی آرژانتین، موسوم به دماغه هورن، یکی از طوفانی ترین نقاط دنیا محسوب می گردد.
9. قزاقستان
کشور قزاقستان با 2.72 میلیون کیلومترمربع مساحت، دشت های وسیع و ارتفاعات زیادی را در برمی گیرد. آب وهوای سرد و خشک و نه کاملاً بیابانی، جو غالب در تمام طول سال در قزاقستان است. مردم این کشور در سراسر سال طیف وسیعی از دماها را تجربه می نمایند، هرچند سرمای موجود در این کشور به پای همسایه شاقتصادی آن، روسیه، نمی رسد.
قزاقستان که سابقاً بخشی از اتحاد جماهیر شوروی به عنوان عظیم ترین کشور دنیا در قرن بیستم بود، عظیم ترین کشور بدون دریا در دنیا نیز محسوب می گردد.
10. الجزایر
الجزایر با 2.38 میلیون کیلومترمربع، دهمین کشور دنیا از نظر مساحت و تنها کشور آفریقایی موجود در فهرست ما محسوب می گردد. الجزایر که در شمال قاره آفریقا واقع شده، دارای یک ساحل مدیترانه ای به طول 998 کیلومتر است. 90 درصد این کشور از صحرا تشکیل شده و بخش اعظم مناطق بیابانی کشور در ارتفاعات بالا واقع شده است.
رشته کوه اطلس در امتداد مرزهای شاقتصادی این کشور کشیده شده، درحالی که بخش های مرکزی الجزایر صدها متر بالاتر از سطح دریا هستند و قسمتی از صحرای عظیم آفریقا را در برمی گیرند. صحرای عظیم الجزایر تا جنوب این کشور امتداد یافته و تا مرزهای آن با نیجر و اقتصادی کشیده شده است.
منبع: گردشبانbanima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما