بزرگترین سیاره منظومه شمسی با کوتاهترین روز را بیشتر بشناسید ، مشتری از زمان گالیله تا امروز زیرذره بین کاوشگران
به گزارش مجله سرگرمی، مشتری بزرگتر ین منظومه شمسی است که بعلت ساختار خاص این سیاره کشف و آنالیز آن از نزدیک هنوز محقق نشده است.

به گزارش خبرنگار فناوری خبرنگاران؛ جوپیتر، مشتری یا هرمز پنجمین و بزرگ ترین سیاره منظومه شمسی است که سابقه طولانی در تاریخ آنالیز منظومه شمسی دارد، واز زمان گالیله مورد توجه قرار گرفته است.
هیچ فضاپیمایی مشتری را از نزدیک آنالیز ننموده است. درحال حاضر نیز فضاپیمای جونو ناسا در حال مطالعه این سیاره از مدار است. دانشمندان همچنین برای آنالیز منظم مشتری از تلسکوپ فضایی هابل و تلسکوپ های زمینی در مدار زمین استفاده می نمایند.
پیونر10 اولین فضاپیما و بعد از آن پیونر11، ویجر1و2 از کنار مشتری عبور کردند. ماموریت گالیله ناسا اولین ماموریت برای گشتن به دور مشتری و فرستادن کاوشگر به ابر های طوفانی این سیاره بود. دو ماموریت جدید در دست انجام هستند تا مطالعات دقیق تری را روی ماه های مشتری انجام دهند. یکی از آن ها ماموریت Europa Clipper ناسا و دیگری ماموریت JUpiter ICy Moons Explorer آژانس فضایی اروپاست.
اندازه و فاصله
مشتری با شعاع 69911 کیلومتر 11 برابر زمین است. اگر زمین به اندازه یک پنج سنتی، مشتری تقریباً به اندازه یک توپ بسکتبال است. فاصله میانگین مشتری از خورشید 778 میلیون کیلومتر یا 5.2 واحد نجومی (AU) است. از این فاصله، 43 دقیقه طول می کشد تا نور خورشید به مشتری برسد.
مدار و چرخش
مشتری در منظومه شمسی کوتاه ترین روز را دارد. یک روز در مشتری فقط حدود 10 ساعت طول می کشد و هر سال در این سیاره به اندازه 12 سال زمینی است. خط استوا با توجه به جهت مداری سیاره به دور خورشید فقط 3 درجه منحرف می گردد این بدان معناست که مشتری تقریباً به صورت عمود می چرخد و فصول مختلف ندارد.
ساختار
ترکیب مشتری شبیه خورشید و بیشتر از هیدروژن و هلیوم است. در اعماق جو، فشار و دما افزایش می یابد تا حدی که گاز هیدروژن را به مایع فشرده می نماید. همین موضوع باعث شده تا مشتری بزرگ ترین اقیانوس را در منظومه شمسی داشته باشد که به جای آب هیدروژن مایع دارد. هنوز تعیین نیست که در اعماق مشتری هسته مرکزی جامد وجود دارد یا هسته آن ممکن است شبیه سوپی غلیظ، فوق العاده گرم و متراکم باشد. این هسته می تواند دمایی به اندازه 50000 درجه سیلسیوس داشته باشد که بیشتر از مواد معدنی آهنی و سیلیکات ساخته شده است.
شکل گیری
مشتری نیز مانند دیگر سیارات در زمان شکل گیری منظومه شمسی حدود 4.5 میلیارد سال پیش با چرخش گردوغبار به یک غول گازی تبدیل شد. این سیاره بیش از دو برابر همه مواد دیگر اجسام منظومه شمسی جرم دارد.
اتمسفر
این سیاره گازی احتمالاً سه لایه ابر دارد. ابر بالایی احتمالاً از یخ آمونیاکی، لایه میانی احتمالاً از بلور های هیدروسولفید آمونیوم و داخلی ترین لایه نیز ممکن است از یخ آب و بخار ساخته شده باشند. رنگ های واضحی که در نوار های ضخیم در سراسر مشتری مشاهده می کنیم ممکن است توده هایی از گاز های گوگرد دار و فسفر باشد که از فضای گرم تر داخل کره بالا می آیند.
چرخش سریع مشتری جریان های شدیدی ایجاد می نماید و باعث ایجاد لکه های تیره و روشن می گردد. بدون سطح جامد برای کند کردن آن ها، لکه های مشتری می توانند برای سال ها باقی بمانند. لکه سرخ بزرگ، بیضی چرخشی از ابر ها که دو برابر زمین است، بیش از 300 سال است در این سیاره غول پیکر مشاهده شده. میدان مغناطیسی بزرگ مشتری 16 تا 54 برابر قدرت زمین است. میدان مغناطیسی مشتری باعث ایجاد بعضی از دیدنی ترین شفق های منظومه شمسی در قطب های سیاره می گردد.
حلقه
حلقه های مشتری که در سال 1979 توسط فضاپیمای ویجر1 ناسا کشف شد، غافلگیرنماینده بودند، زیرا آن ها از ذرات کوچک و تاریکی تشکیل شده اند و دیدن آن ها به جز در نور خورشید سخت است. داده های حاصل از فضاپیمای گالیله نشان می دهد که سیستم حلقه ای مشتری ممکن است در اثر شهاب سنگ تشکیل شده باشند.
قمر
مشتری با چهار قمر بزرگ و بسیاری از قمر های کوچکتر نوعی منظومه شمسی کوچک را تشکیل می دهد. این سیاره 53 قمر تأیید شده و 26 قمر موقت دارد. چهار قمر بزرگ مشتری آیو، اروپا، گانیمد و کالیستو نام دارند که توسط گالیله در سال 1610 کشف شدند.
امکان حیات
محیط مشتری احتمالاً برای زندگی مساعد نیست. دما، فشار ها و مواد این کره به احتمال زیاد برای سازگاری زیستی، بسیار شدید و فرار هستند. اگرچه سیاره مشتری مکانی بعید برای وجود موجودات زنده است، اما در خصوص بسیاری از قمر های آن چنین نیست.
این سیاره را از نزدیک ببینید
سایت ناسا solarsystem.nasa.gov برای علاقه مندان به نجوم سیستم سه بعدی را طراحی نموده که به وسیله آن شما می توانید سیاره مشتری را بصورت سه بعدی مشاهده کنید.
منبع: خبرگزاری دانشجوarmeniaro.ir: تور ارمنستان ارزان قیمت، تور لحظه آخری ایروان
anasi.ir: آناسی | مجله خانه و خانواده، راهنمای سبک زندگی و آشپزی
azatweb.ir: مجله آزات وب | مجله آموزشی توسعه اسکریپت های تحت وب