اعلام شهرها و مناطق آلوده به آفت شب پره
به گزارش مجله سرگرمی، کارشناس گیاه پزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها ضمن انتقاد از عملکرد بعضی دستگاها در مقابله با آفت شب پره در جنگل های شمال کشور، گفت: بعضی اعلام آمادگی کردند ولی در عمل کاری انجام ندادند.
یزدان فر آهنگران در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به اینکه آفت شب پره شمشاد از وقتی که وارد شده از یک نقطه آغاز شده و در اثر شرایط مناسب منطقه به سمت غرب و شرق و جنوب انتقال یافته است، گفت: این آفت در فاصله زمانی مختلف از دو جبهه حمله و پیش روی نموده است. یکی از پارک بنفشه روبه روی هتل هایت و دیگری از سمت آستارا و جمهوری آذربایجان وارد جنگل های شمال شده است.
وی با بیان اینکه شناسایی آفت در کمتر از 10 روز صورت گرفت و همه جزییات مربوط به آن مورد مطالعه نهاده شد، اظهار کرد: بعد از آن اقدامات کنترلی و مدیریتی برای مقابله با این آفت آغاز شد و در فرایند اقدامات از محلول های سازگار با محیط زیست استفاده کردیم.
کارشناس گیاه پزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها در شمال کشور اضافه کرد: در هر دو سه مرحله فعالیت ها موفقیت آمیز بود، ولی چون آفت مهاجم و مخرب شب پره چندین نسل دارد وتخم گذاری بسیاری می نماید و بسیار سریع از منطقه ای به منطقه دیگر پخش می گردد، ما را دچار مشکل کرد. از سوی دیگر شرایط جنگل های شمال با توجه به پستی و بلندی ها و صعب العبوری در بعضی نقاط مانع ورود نیروها و کنترل آفت می شد. در حال حاضر جمعیت آفت بسیار بالا است و تبدیل به پروانه شده و به سرعت در حال انتشار است.
آهنگران با بیان اینکه مقابله با آفت شب پره یک کار همگانی است و نیاز به یاری بسیاری از دستگاه ها دارد، اضافه کرد: آفت شب پره یک آفت جدیدالورود به کشور ما است و دشمنان طبیعی آن که بتوانند این آفت را از بین ببرند هنوز شناسایی نشده است و هر پرنده ای نمی تواند این آفت را بخورد. در حقیقت تعداد شمشادها بالاست و آفت تنها از شمشاد تغذیه می نماید و شرایط محیطی نیز برای رشد آفت شب پره در منطقه مناسب است و حتی بارندگی های اخیر هم نتوانسه جمعیت پروانه ها را کنترل کند.
احتمال تخم گذاری چندین برابری آفت شب پره در جنگل های شمال وجود دارد
کارشناس گیاه پزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها در شمال کشور با تاکید بر اینکه آب و هوا برای رشد این آفت مناسب است، اظهار کرد: ممکن است میزان تخم ریزی ها این بار چندین برابر باشد و به بخش های مختلف پیشروی نمایند، بنابراین از همه دستگاه ها، تشکل های دولتی و غیردولتی طلب همکاری و یاری داریم.
هنوز تله ها به ایران نرسیده است
آهنگران با اشاره به اینکه جمع آوری شفیره ها یکی از روش های مقابله با آفت است ولی بخاطر بالا بودن تعداد شفیره ها نیاز به نیروی بسیاری برای جمع آوری آنها داریم، گفت: چون نیروی زیادی برای این کار نداریم، این روش نمی تواند روش تاثیرگذاری محسوب گردد. تا به امروز از تله های نوری هم استفاده نموده ایم ولی اثر مثبتی دریافت نکردیم. تله های فرومونی علی رغم پاسخ مثبت سازمان حفظ نباتات برای ورود این تله ها و درخواست ما از اسپانیا هنوز به دستمان نرسیده است.
آلودگی 2000 هکتار از جنگل ها به آفت شب پره
وی در ادامه با بیان اینکه عرصه ای نزدیک به 2000 هکتار آلوده شده است، گفت: آفت ها در بسیاری از نقاط، برگ های شمشادها را خورده اند و در بعضی نقاط برگ ها دوباره جوانه زده اند ولی مطمئن نیستیم این جوانه ها پایدار باشد چون آفت ها وجود دارند. به هر صورت دوره زندگی آفت شب پره خیلی کوتاه است و به دلیل فراهم بودن غذا و هوای مساعد به سرعت رشد می نماید و چون دشمن طبیعی ندارد جمعیت آن افزایش می یابد که کمبود نیروی انسانی و کمبود امکانات و تجهیزات از معضلات ما برای مقابله با این آفت است.
کارشناس گیاه پزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها در شمال کشور با اشاره به اینکه در محلول پاشی هوایی نیز سم به همه برگ ها و درختان در همه نقاط نمی رسد، گفت: بنابراین نیاز به یاری متخصصان و دستگاه های مختلف از جمله سازمان های حفظ نباتات و گردشگری داریم. بعضی اعلام آمادگی کردند ولی در عمل کاری انجام نداده اند.
شهرهای آلوده به آفت شب پره
آهنگران اضافه کرد: در حال حاضر در استان گیلان شهرهای آستارا، رضوان شهر، تالش، املش و رودسر آلوده شدند. در مازندران نیز رامسر، تنکابن، عباس آباد، چالوس و نوشهر دچار آفت شب پره هستند. علاوه بر این در شهرستان های نور و چمستان آفت شب پره وجود دارد. در استان گلستان نیز در عرصه ای در حد نیم هکتار آفت شب پره مشاهده شد ولی با کنترل هایی که صورت گرفت، تا به امروز اثری از آفت دیده نشده است.
ریشه کنی آفت شب پره ممکن نیست
کارشناس گیاه پزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها در شمال کشور در سرانجام با بیان اینکه شمشاد مخصوص جنگل نیست، گفت: در بلوارهای شهری، بوستان های روستایی، باغات شخصی، شهرک های مسکونی و باغ های گیاه شناسی شمشاد وجود دارد، بنابراین باید کنترل این آفت در تمام نقاط صورت گیرد. در حال حاضر با توجه به گستردگی انجام شده، ریشه کنی آفت از دست ما خارج شده است و تنها باید سعی کنیم پیشگیری کنیم تا دشمن طبیعی فعال گردد و یا سرمای شدیدی اتفاق افتد تا آفت از میان برود.
منبع: خبرگزاری ایسناbestcanadatours.com: برای دیدار از شگفتی های کشور زیبای کانادا و دریافت ویزای مولتی 5 ساله کانادا با ما همراه باشید.