اسیدوز و آلکالوز و تغذیه
به گزارش مجله سرگرمی، نحوه تغذیه امروزی، مقادیر بسیار زیادی اسید را وارد بدن می نماید. افزایش مصرف پروتئین حیوانی (گوشت، تخم مرغ و مرغ) و محصولات غله ای و نشاسته ای و کاهش چشمگیر دریافت میوه های تازه، سبزیجات و سالاد همه در افزایش اسیدیته خون موثر هستند.اسیدوز و آلکالوز شرایط غیرطبیعی ناشی از افزایش اسید یا باز در خون

اسیدوز و آلکالوز و تغذیه
نحوه تغذیه امروزی، مقادیر بسیار زیادی اسید را وارد بدن می نماید. افزایش مصرف پروتئین حیوانی (گوشت، تخم مرغ و مرغ) و محصولات غله ای و نشاسته ای و کاهش چشمگیر دریافت میوه های تازه، سبزیجات و سالاد همه در افزایش اسیدیته خون موثر هستند.اسیدوز و آلکالوز شرایط غیرطبیعی ناشی از افزایش اسید یا باز در خون هستند. ph طبیعی خون باید در محدوده 35/7 تا 45/7 ثابت بماند تا مراحل متابولیکی و تحویل اکسیژن مناسب و کافی به بافت ها به برترین شکل صورت بگیرد.اسیدوز حالتی است که افزایش اسید در خون موجب کاهش ph به پایین تر از 35/7 می گردد و برعکس در حالت آلکالوز خون قلیایی شده و ph آن به بالاتر از 45/7 می رسد.در واقع در طی مراحل متابولیسمی بدن مقادیر زیادی اسید فراوری می گردد که باید خنثی و یا حذف گردد تا ph بدن در محدوده مشخصی ثابت بماند. کدام ارگان ها در تنظیم ph بدن دخالت دارند؟اصلی ترین ارگان های دخیل در تنظیم ph، شش ها و کلیه ها هستند. شش ها از طریق دفع co2 و کلیه ها هم با دفع اسید در ادرار این عمل را انجام می دهند. سیستم بافری بدن هم در این مهم دخالت دارد. مهم ترین بافرهای بدن، هموگلوبین پروتئین های پلاسما، بی کربنات و فسفات موجود در خون هستند. چه آزمایشاتی برای معین اسیدوز و آلکالوز به کار می فرایند؟تست های تشخیص اولیه شامل: گازهای خون و الکترولیت ها هستند.1- گازهای خون: شامل گروهی از تست ها است که با همدیگر انجام می شوند. po2 (مقدار اکسیژن موجود در خون) و pco2 (مقدار دی اکسیدکربن موجود در خون)، که بعد از مقدار گیری این دو گاز، مقدار بیکربنات (hco3) خون محاسبه می گردد.2- الکترولیت ها: مقدار گیری چهار عنصر شامل na (سدیم)، k (پتاسیم)، cl (کلراید) و بیکربنات (hco3)، سطح مایعات بدن، غلظت الکترولیت ها و بالانس اسید و باز همه با هم مرتبط هستند و هرگونه افزایش یا کاهش هر یک از این چهار عنصر بر روی تعادل ph موثر می باشد. طعم ترش به معنای اسیدیته نیست! در زمینه اسیدیته غذاها چند استثنا وجود دارد. معمولا تصور عموم این است که غذاهای ترش مزه باعث افزایش اسیدیته بدن می شوند، در حالی که کاملا خلاف آن صحیح است. دلیل آن هم روشن می باشد. از آن جایی که اعصاب حسی زبان ما تنها اسید را تشخیص داده و قادر به تشخیص باز نیستند، معمولا ما قادر به حس کردن طعم بازی نیستیم.
نحوه تغذیه امروزی، مقادیر بسیار زیادی اسید را وارد بدن می نماید. این ممکن است به دلیل مواد غذایی فرآوری شده باشد که در آن محتوای ترکیبات بازی ضروری کاهش یافته استمیوه هایی که طعم ترش دارند (نظیر مرکبات) حاوی مقادیر زیادی باز (به دلیل دارا بودن مواد معدنی باند شده به طور طبیعی) هستند که ما قادر به تشخیص آن نیستیم، ولی آن ها نقش مهمی در تنظیم اسیدیته و تأمین قلیای بدن بر عهده دارند. از آن جایی که ترکیبات معدنی نظیر سدیم، پتاسیم، مهمیم و کلسیم به سیترات متصل هستند (که مخصوصا در مرکبات، سبزیجات و برگ های سبز وجود دارد)، هنگامی که در بدن متابولیزه می شوند، این مواد معدنی طبیعی، اسید بدن را خنثی کرده، بنابراین اسیدیته بدن را به مقدار نرمال برمی گردانند.چه موادی حالت اسیدیته بدن را افزایش می دهند؟موادی که توانایی فراوری اسید در بدن دارند، قاعدتا باید حاوی پروتئین باشند. محتوای سولفور زیاد در مواد پروتئینی بعلاوه فسفر و کلر موجود در آن ها پیش سازهای اسیدهای بدن (نظیر اسید فسفریک، اسید هیدروکلریک) هستند. واضح است که این اسیدهای قوی نباید در بدن حمل شوند، اما سیستم بازی بدن آن قدر قوی است که به سرعت این اسیدها را خنثی می نماید، ولی در شرایط غیرطبیعی و بیماری ممکن است فرد دچار اسیدوز گردد. به همین خاطر در بیماران کلیوی مصرف پروتئین باید کنترل گردد، چون به دلیل آسیب دیدگی کلیه ها سیستم دفعی اسید به طور موثر عمل نمی نماید و احتمال بروز اسیدوز در آن ها افزایش می یابد. در حالت روزه داری یا رژیم چه حالتی اتفاق می افتد؟در مواقعی که فرد رژیم غذایی محدود از نظر کالری دارد یا در هنگام روزه داری، در واقع ذخایر چربی به تدریج در خون رها می گردد که البته بسیار خوب است، اما اکسیداسیون چربی ها منجر به فراوری اسید بیشتر می گردد که اصطلاحا به آن کتواسیدوز هم گفته می گردد. در حقیقت ممکن است بعد از 4 تا 5 روز از آغاز رژیم یا روزه آغاز گردد. در این حالات باید اسید اضافی فراوری شده را با مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات جبران نمود تا بار کمتری به بدن وارد گردد.
میوه ها، سبزیجات و آب میوه های طبیعی غنی از منابع باز هستند. مخصوصا میوه های خشک نظیر کشمش سیاه. رازیانه و کلم سبز هم از برترین نمونه ها می باشندبه همین خاطر در ماه رمضان توصیه به دریافت بیشتر میوه و سبزی می گردد. ضمن این که رژیم صحیح و متعادل (حتی در غیر روزه داری) باید حتما حاوی 2 تا 3 واحد میوه بوده و مقادیر سالاد و سبزیجات به وفور در آن لحاظ شده باشد. نقش تغذیه در اسیدیته بدننحوه تغذیه امروزی، مقادیر بسیار زیادی اسید را وارد بدن می نماید. این ممکن است به دلیل مواد غذایی فرآوری شده باشد که در آن محتوای ترکیبات بازی ضروری کاهش یافته است. به هر حال افزایش مصرف پروتئین حیوانی (گوشت، تخم مرغ و مرغ) و محصولات غله ای و نشاسته ای و کاهش چشمگیر دریافت میوه های تازه، سبزیجات و سالاد همه در افزایش اسیدیته خون موثر هستند.توصیه های غذاییمیوه ها، سبزیجات و آب میوه های طبیعی غنی از منابع باز هستند. مخصوصا میوه های خشک نظیر کشمش سیاه. رازیانه و کلم سبز هم از برترین نمونه ها می باشند. غذاهای پروتئینی نظیر گوشت، ماهی، سس ها، پنیر، نان و غلات در بدن اسید آزاد می نمایند. ماست، پنیر خامه ای و شیر اسیدیته کمتری دارند، اما به هر حال اسید در بدن آزاد می نمایند. شیرینی جات، چربی ها و روغن ها خنثی هستند و در تعادل اسید و باز نقشی ندارند.
توصیه های کلی
*انجام ورزش منظم از طریق تسریع در عملکرد تنفسی و سیستم گردش خون باعث کاهش اسیدیته بدن شده و در تنظیم اسیدیته نقش موثری دارد. برترین ورزش ها، پیاده روی، دو و دوچرخه سواری است.
* آب زیاد بنوشید. هر روز حدود 6 تا 8 لیوان آب بنوشید که 1 تا 2 فنجان آن می تواند چای گیاهی یا میوه ای باشد.
* سعی کنید با ریلکسیشن، تمرکز و انجام تنفس های عمیق و گرفتن دوش در هنگام شب، بالانس بدن خود را تنظیم کنید.
منبع:تبیان
ارسال از طریق کاربر محترم سایت : sajad2007
/ج
منبع: راسخونnamasho.com: نماشو، طراحی سایت، سئو، چاپ و طراحی گرافیکی را به ما بسپارید.