طرز تهیه آش گشنیز مازندرانی: دریایی از خواص در کاسه ای از طعم

به گزارش مجله سرگرمی، آش گشنیز، این الماس سبز آشپزی مازندرانی، نه تنها طعمی بی‌نظیر دارد، بلکه گنجینه‌ای از خواص درمانی است. در هر قاشق از این آش، ترکیبی از سبزیجات تازه، حبوبات مغذی و ادویه‌های معطر نهفته است که برای سلامتی بدن معجزه می‌کند. در این مقاله، به سراغ خواص شگفت‌انگیز مواد تشکیل‌دهنده این آش رفته‌ایم تا با رازهای پنهان پشت طعم دلپذیر آن آشنا شویم.

طرز تهیه آش گشنیز مازندرانی: دریایی از خواص در کاسه ای از طعم

آش گشنیز یکی از آش های مخصوص استان مازندران است. این آش تا حدودی شبیه به آش دوغ اردبیل می باشد، اما در عین حال دارای تفاوت های زیادی نیز هست. در برخی نقاط ایران برای تهیه این آش از ماست استفاده می کنند، اما در مازندران این آش را با دوغ تهیه می کنند که باعث می شود ترش شود. در آش گشنیز مواد مغذی زیادی همچون دوغ یا ماست، گشنیز، شلغم و کدو حلوایی استفاده می شود که همین امر باعث شده تا یک آش بسیار مقوی را در اختیار داشته باشید. این آش به خصوص برای کسانی که کدو حلوایی و شلغم دوست ندارند نیز مفید است، زیرا به دلیل نوع پخت متفاوت آن ها راحت تر می توان این مواد را مصرف کرد. همان طور که گفته شد و از نام این غذا پیداست گشنیز یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده این غذا است.

گشنیز در واقع سبزی است که از تمام قسمت های آن می توان استفاده کرد و هر قسمت خواص خود را دارد. مثلا در ایران از برگ و ساقه آن در سبزی خوردن استفاده می شود. در هند تخم گشنیز به عنوان یک ادویه بسیار مهم و پرکاربرد شناخته شده است و در تایلند از ریشه این گیاه استفاده می کنند. تخم گشنیز محتوی اسانس روغنی می باشد که برای تهیه مواد گالینیکی نظیر آب رویال به عنوان بادشکن به کار می رود. خواص تخم گشنیز به خواص زیره شباهت زیادی داشته، دارای خاصیت ضد نفخ، ضد میکروب، معطر، خلط آور، ضد درد ، خواب آور، آرامبخش، ضد چربی است. خوردن گشنیز با غذا از ترش کرن جلوگیری می کند و کلاً گشنیز جلوی مسمومیت های غذایی را می گیرد. خوردن گشنیز برای دهان و دندان بسیار مفید است. هم لثه را سالم می سازد و هم جلوی خرابی دندان ها را می گیرد و درد دندان را بر طرف می کند.

جدول مواد اولیه و کالری:

ماده اولیهمقدار تقریبیکالری تقریبی (بر اساس مقدار)
دوغ3 لیوانبسته به نوع دوغ، متغیر
پیاز2 عدد متوسطحدود 100 کالری
سیب زمینی2 عدد متوسطحدود 160 کالری
گشنیز500 گرمحدود 250 کالری
برنج⅕ پیمانهحدود 150 کالری
شلغم200 گرمحدود 80 کالری
کدو حلوایی250 گرمحدود 100 کالری
سیر6 حبهحدود 30 کالری
نعناع خشک2 قاشق مرباخوریحدود 10 کالری
روغنبه مقدار لازمبستگی به نوع روغن و مقدار مصرف
نمک، فلفل، زردچوبهبه مقدار لازمکالری ناچیز
 

طرز تهیه آش گشنیز مازندرانی

ابتدا پیاز را ریز خرد کرده داخل قابلمه بریزید و کمی تفت دهید تا سبک شود. نیاز نیست پیاز سرخ شود.

سپس شلغم پاک کرده، سیب زمینی و کدو حلوایی را به صورت مربعی (در صورت تمایل می توانید شلغم و کدو حلوایی را رنده کنید تا دیده نشود در این صورت لعاب بیشتری هم به آش شما می دهد) خرد کرده و به پیاز اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم.

در این مرحله مقدار کافی آب و برنج از قبل شسته شده را به مخلوط بالا اضافه می کنیم تا بپزد.

پس از آنکه مواد کامل پخت، دوغ و گشنیز خرد شده را به آن افزوده روی شعله می گذاریم تا آش جا بیفتد.

در آخر پخت هم ادویه های لازم را به آن اضافه می کنیم.

برای طعم بهتر آش می توان یک عدد پیاز خرد شده را با کمی روغن تفت داده پس از طلایی شدن پیاز، سیر رنده شده و نعناع خشک را هم به آن اضافه کرده و مخلوط را به آش اضافه می کنیم.

مخلوط گفته شده را می توان جهت تزیین غذا هم استفاده کرد.

  1. دوغ: سرشار از پروتئین، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است. برای بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی و کاهش فشار خون مفید است.
  2. گشنیز: منبع غنی از آهن، ویتامین K و آنتی‌اکسیدان‌ها است. برای بهبود هضم، کاهش قند خون، تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب مفید است.
  3. سیب زمینی: حاوی کربوهیدرات، پتاسیم و ویتامین C است. منبع انرژی خوبی بوده و برای حفظ تعادل الکترولیت‌های بدن مفید است.
  4. شلغم: سرشار از ویتامین C، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها است. برای تقویت سیستم ایمنی، بهبود هضم، کاهش قند خون و کاهش التهاب مفید است.
  5. کدو حلوایی: منبع غنی از بتاکاروتن، ویتامین A و فیبر است. برای تقویت بینایی، بهبود سلامت پوست، تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها مفید است.
  6. سیر: حاوی آلیسین است که خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی دارد. برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری‌های قلبی مفید است.
  7. نعناع: دارای خواص ضد اسپاسم، ضد نفخ و ضد التهاب است. برای بهبود هضم، تسکین دردهای شکمی و کاهش حالت تهوع مفید است.
  8. برنج: منبع انرژی و کربوهیدرات است. برای تامین انرژی مورد نیاز بدن و بهبود عملکرد مغز مفید است.
  9. زردچوبه: حاوی کورکومین است که خاصیت ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی قوی دارد. برای کاهش درد مفاصل، بهبود هضم و کاهش خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها مفید است.
  10. پیاز: حاوی ترکیبات گوگردی است که خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد. برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری‌های قلبی مفید است.

سخن پایانی:

آش گشنیز، با ترکیبی بی‌نظیر از مواد مغذی و خواص درمانی، یک غذای کامل و سالم برای تمام فصول سال است. این آش خوشمزه، علاوه بر اینکه لذت آشپزی را برای شما به ارمغان می‌آورد، به بهبود سلامت شما نیز کمک شایانی می‌کند. پس با خیالی آسوده، این آش مقوی را در برنامه غذایی خود بگنجانید و از خواص شگفت‌انگیز آن بهره‌مند شوید.

نکته: برای بهره‌مندی بیشتر از خواص درمانی این آش، بهتر است از مواد اولیه تازه و ارگانیک استفاده کنید. همچنین، برای تنظیم میزان ادویه‌ها و طعم آش، می‌توانید از سلیقه شخصی خود استفاده کنید.

انتشار: 26 آبان 1403 بروزرسانی: 26 آبان 1403 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 116638

به "طرز تهیه آش گشنیز مازندرانی: دریایی از خواص در کاسه ای از طعم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش گشنیز مازندرانی: دریایی از خواص در کاسه ای از طعم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید