آشنایی با خواص میوه گواوا

به گزارش مجله سرگرمی، گواوا معروف به سیب منطقه ها گرمسیری در گذشته های بسیار دور از مکزیک تا پرو کشت می شد اما امروز کشت و پرورش آن در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان توسعه یافته است. گواوا گیاه بسیار کم توقعی است و کاشت و پرورش آن به صورت باغ یکدست یا مخلوط با سایر درختان میوه رواج دارد. در ادامه با خواص و کاربردهای این میوه بیشتر آشنا میشویم.

آشنایی با خواص میوه گواوا

خواص میوه گواوا، کاربردها و نحوه مصرف آن

گواوا (Guava) میوه شیرین و خوشمزه ای است که بومی آمریکای مرکزی بوده و در آب و هوای مرطوب و استوایی رشد می کند.

نام علمی آن Psidium guajava (گلابی بی کرک یا آنچوچک) است. این میوه بیضی شکل با رنگ پوست سبز روشن یا زرد بوده و دانه های آن نیز خوراکی است. رنگ میوه بسته به گونه آن سفید یا قرمز است.

برگ این میوه نیز به عنوان دمنوش، آب میوه و در عصاره گیری به منظور تهیه مکمل ها استفاده می گردد. در ادامه این مطلب با خواص، کاربردها و نحوه مصرف آن آشنا می شوید.

گونه های رایج این میوه شامل گواوا سیبی، گواوا گیلاسی با میوه قرمز، گواوا توت فرنگی و گواوا سیب سبز می گردد. مصرف این میوه بیشتر به صورت خام بوده اما در تهیه مربا، آب میوه و ژله نیز به کار برده می گردد. بعضی طعم آن را چیزی بین گلابی و توت فرنگی می دانند.

نکته جالب درباره این میوه استوایی این است که پرورش این گیاه مثل انگور، سیب یا دیگر میوه های این چنینی، به سم و مواد شیمیایی زیادی احتیاج ندارد.

مواد مغذی گواوا

این میوه محبوب بمب خاصیت است. طبق تحقیقات پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا، گواوا منبع عالی انرژی، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. این میوه دارای ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین های گروه B به همراه پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم، سدیم و زینک است.

خواص گواوا

این میوه خاصیت زیادی برای سلامتی دارد؛ از جمله یاری به تنظیم سطح قند خون، تنظیم فشار خون و درمان اسهال، تقویت سیستم ایمنی و سیستم گوارش و یاری به کاهش وزن، سرطان بهبود سلامت پوست، درمان سرفه و سرماخوردگی، اسهال خونی و جبران کمبود ویتامین C، از دیگر خواص گواوا است.

گواوا به خاطر داشتن مواد معدنی و ویتامین ها، به بالا بردن انرژی نیز یاری می کند.

ضرب المثل قدیمی در آمریکا و اروپا وجود دارد که می گوید: روزی یک سیب بخور تا دیگر دکتر نروی. با وجود خواص زیادی که گواوا دارد، می توان این ضرب المثل را منطقه ها استوایی و بومی این میوه به چند گواوا در فصلش مصرف کن تا در تمام سال از رفتن به دکتر بی احتیاج شوی تبدیل کرد.

در ادامه می خواهیم به چند خاصیت عالی این میوه و برگ اشاره کنیم.

1.یاری به کاهش سطح قند خون
در تحقیقاتی تعیین شده که این میوه می تواند در کنترل قند خون مؤثر باشد. در آزمایش هایی که روی حیوانات صورت گرفته، تعیین شد که عصاره برگ گواوا سطح قند خون را تنظیم نموده و مقاومت به انسولین را کنترل می کند.

این خبر برای کسانی که مبتلا به دیابت بوده و یا ریسک ابتلا به آن را دارند، بسیار امید بخش است.

در آزمایش هایی که روی انسان نیز صورت گرفته به نتایج تحسین برانگیزی دست یافته اند. در تحقیقی که روی 19 نفر انجام دادند، تعیین شد نوشیدن دمنوش برگ گواوا بعد از غذا به کاهش قند خون یاری نموده است. اثر این دمنوش تا دو ساعت در بدن به جای مانده بود.

در تحقیق دیگر که روی 20 نفر با دیابت نوع 2 انجام شد، نتیجه گرفتند که نوشیدن دمنوش برگ گواوا پس از غذا، به کاهش بیش از 10٪ سطح قند خون یاری نموده است.

مصرف این میوه نیز برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند مفید است. گواوا دارای فیبر غذایی بالای است که تأثیر مثبتی روی کاهش سطح قند خون در بدن دارد. محققان در آزمایشی که روی حیوانات انجام داده اند، به این نتیجه رسیدند که مصرف گواوا از ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری می کند.

با این حال، هنوز به تحقیقات بیشتری در این زمینه احتیاج است.

2. تقویت سلامت قلب و فشار خون
گواوا به روش های متعددی می تواند به تقویت سلامت قلب یاری کند. بسیاری از محققان بر این باورند که سطح بالای آنتی اکسیدان و ویتامین ها در برگ های این میوه می تواند در حفظ سلامت قلب در برابر آسیب رادیکال های آزاد تأثیر گذار باشد.

تصور می گردد که اندازه بالای فیبر غذایی و پتاسیم در گواوا نیز به بهبود سلامت قلب یاری کند.

علاوه بر این، عصاره برگ گواوا با کاهش فشار خون و کاهش کلسترول بد ال دی ال و افزایش کلسترول خوب اچ دی ال در ارتباط است.

از آنجا که فشار خون و کلسترول ال دی ال بالا با ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و سکته در ارتباط هستند، مصرف عصاره برگ گواوا می تواند خواص باارزشی داشته باشد.

خود میوه گواوا نیز می تواند برای حفظ سلامت قلب مفید باشد.

در تحقیقی که در 12 هفته روی 120 نفر انجام دادند، تعیین شد مصرف میوه خام پیش از غذا، به صورت کلی حدود 8 تا 9 عدد اندازه فشار خون، و کلسترول تا 9.9٪ و افزایش کلسترول اچ دی ال تا 8٪ را در پی داشته است.

چنین نتیجه ای در آزمایش های متعدد دیگری نیز مشاهده شده است.

3.یاری به تسکین علائم دردناک پیش از قاعدگی
بسیاری از زنان علائم دردناک پیش از قاعدگی، مثل دل درد، را تجربه می نمایند. اما تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد عصاره برگ گواوا به کاهش دردهای قاعدگی یاری می کند.

در آزمایشی که روی 197 زن با تجربه درد قاعدگی صورت گرفته، تعیین شد مصرف 6 میلی گرم عصاره برگ گواوا به صورت روزانه به کاهش درد آنها یاری نموده است. به نظر می رسد که اثر ضد درد گواوا از بعضی مسکن ها هم بیشتر بوده است.

عصارهٔ برگ گواوا باعث کاهش دردهای شکمی نیز می گردد.

4.یاری به مسائل سیستم گوارش
گواوا منبع عالی فیبر غذایی به حساب می آید. بنابراین مصرف این میوه به علت خاصیت قابضی که دارد، به داشتن حرکات روده ای بهتر، جلوگیری از یبوست و حفظ آب بدن یاری می کند.

مصرف تنها یک میوه گواوا، می تواند 12٪ احتیاج روزانه توصیه شده برای مصرف فیبر را پوشش دهد.

بعلاوه، عصاره برگ گواوا نیز برای سلامت گوارش مفید است. تحقیقات نشان می دهد که این میوه می تواند در کاهش شدت و مدت اسهال مؤثر باشد.

در تحقیقات زیادی تعیین شده که عصاره برگ گواوا یک ضد میکروب است. این بدین معناست که گواوا می تواند میکروب های مضر شکمی که موجب اسهال می شوند را خنثی کند.

به علاوه، گواوا به علت داشتن ویتامین C، کاروتنوئید و پتاسیم به تقویت و ضد عفونی کردن سیستم گوارش یاری می کند. مصرف گواوا به کسانی که مشکل التهاب معده ای روده ای (gastroenteritis) دارند نیز توصیه می گردد.

دانه میوه گواوا نیز به عنوان یک ملین عالی کاربرد دارد.

گفته می گردد که یبوست می تواند موجب بروز 72 نوع بیماری روده ای گردد، بنابراین هر رژیم غذایی که موجب از بین رفتن یبوست گردد، مفید خواهد بود.

5.یاری به کاهش وزن
گواوا میوه ای است که رابطه خوبی با کاهش وزن دارد. با داشتن تنها 37 کالری و تأمین 12٪ از احتیاج روزانه به مصرف فیبر، گواوا به یک میان وعده سیر نماینده با کالری پایین تبدیل شده است.

برخلاف دیگر میان وعده ها با کالری پایین، این میوه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است؛ بنابراین کمبود هیچ ماده مغذی را نخواهید داشت.

میوه خام گواوا در مقایسه با سیب، پرتقال، انگور و بسیاری میوه های دیگر از شکر کمتری برخوردار است. با مصرف این میوه در وعده ناهار، تا شب احساس سیری خواهید داشت. جالب است که این میوه به افراد لاغر نیز یاری می کند تا کمی وزن بگیرند. احتمالا این موضوع به علت وجود مواد مغذی گواوا است که باعث تنظیم سوخت و ساز و جذب بهتر مواد مغذی می گردد.

6.اثر ضد سرطانی گواوا
داشتن اثر ضد سرطانی عصاره برگ گواوا تعیین شده است. تحقیقات آزمایشگاهی نشان می دهد که عصاره گواوا می تواند به جلوگیری و توقف رشد سلول های سرطانی یاری شایانی کند.

این خاصیت احتمالا به علت وجود آنتی اکسیدان های قوی در این میوه است که با اثر مخرب رادیکال های آزاد روی سلول ها (که یکی از دلایل اصلی بروز سرطان است) جلوگیری می کند.

در تحقیق آزمایشگاهی دیگری تعیین شد که روغن برگ گواوا نسبت به دیگر داروهای مخصوص سرطان، 4 برابر مؤثر تر بوده است.

هرچند این آزمایش ها تا حد زیادی قابل اعتماد هستند، اما این موضوع بدین معنی نیست که عصاره برگ گواوا کاملا در درمان سرطان مؤثر است.

هنوز به آزمایش های زیادی در این زمینه احتیاج است.

7.تقویت سیستم ایمنی
کمبود ویتامین C موجب بالا رفتن ریسک ابتلا به بیماری و عفونت های مختلف می گردد. میوه گواوا سرشار از ویتامین C است.

در حقیقت، یک عدد میوه گواوا دو برابر اندازه مورد احتیاج روزانه ویتامین C را تأمین می کند. در واقع، ویتامین C موجود در گواوا، 4 برابر ویتامین C یک پرتقال است.

ویتامین C نقش مهمی در حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن ایفا می کند. هرچند هنوز رابطه مصرف این ویتامین و جلوگیری از سرماخوردگی ثابت نشده، اما ویتامین C می تواند مدت زمان سرما خوردگی را کاهش دهد.

مزایای ضد میکروبی این میوه نیز ثابت شده است. این بدین معنی است که گواوا می تواند باکتری ها و ویروس های بد ایجادنماینده عفونت را از بین ببرد.

از آنجا که ویتامین C به راحتی از بدن دفع می گردد، بسیار مهم است که مصرف این ویتامین به صورت مرتب در برنامه غذایی روزانه افراد گنجانده گردد.

8.داشتن پوست سالم
وجود ویتامین ها و آنتی اکسیدان های فراوان در میوه گواوا برای داشتن پوست سالم معجزه خواهد نمود. آنتی اکسیدان ها موجب جلوگیری از ایجاد چروک و نشانه های بالارفتن سن روی پوست می شوند.

بعلاوه اگر عصاره برگ گواوا به صورت مستقیم روی پوست قرار بگیرد، برای درمان آکنه راه حل مناسبی خواهد بود. در آزمایشی تعیین شد که عصاره برگ گواوا به علت داشتن مواد ضدالتهابی و ضد میکروبی، در کشتن باکتری های ایجاد نماینده جوش مؤثر بوده است. البته هنوز به تحقیقات بیشتری در این زمینه احتیاج است.

گواوا با داشتن خاصیت قابضش نیز به بهبود مسائل پوستی و حفظ سلامت آن یاری می کند. مصرف خوراکی میوه یا شستن صورت با جوشانده میوه نارس یا برگ آن به داشتن پوستی سالم یاری می کند. این جوشانده موجب سفتی و بازگشت خاصیت کشسانی به پوست می گردد.

خاصیت سم زدایی و آنتی اکسیدان بالای گواوا نیز به داشتن پوستی درخشان و کاهش نشانه های پیری، چین و چروک و دیگر مسائل پوستی یاری می کند.

9.بهبود سلامت تیروئید
این میوه استوایی منبع غنی مس است. وجود این ماده معدنی که با یاری به کنترل فراوری و جذب هورمون ها موجب تنظیم سوخت و ساز بدن می گردد، بسیار لازم است. هورمون های تیروئید نقش مهمی در تنظیم انرژی و سوخت و ساز بدن دارند.
10.بهبود سلامت مغز
یکی دیگر از خواص بی نظیر گواوا وجود ویتامین های B ، B6 و B3 است. ویتامین B3 موجب بهبود گردش خون و عملکرد های روان شناختی (cognitive function) فرد می گردد. ویتامین B6 نیز ماده مغذی است که با عملکرد مغز و اعصاب در ارتباط است.
11.درمان سرفه و سرما خوردگی
در تحقیقی که درباره فعالیت های میکروب زدایی و ضد سرفه بودن عصاره برگ گواوا در Journal of Ethnopharmacology منتشر شده، تعیین شد که این میوه به درمان سرما خوردگی و سرفه یاری می کند. آب میوه میوه خام یا نرسیده گواوا و یا جوشانده برگ آن با کاهش خلط، ضد عفونی کردن دستگاه تنفس، گلو و شش ها و مهار فعالیت میکروبی برای تسکین سرفه مناسب است.

گواوا به علت دارا بودن اندازه زیاد ویتامین C و آهن نسبت به سایر میوه ها، تأثیر مثبتی روی جلوگیری و بهبود علائم سرما خوردگی و عفونت های ویروسی دارد.

در بعضی نقاط هند، میوه رسیده را کباب نموده و به عنوان درمانی برای موارد حاد سرما خوردگی، سرفه و جمع شدن خلط گلو استفاده می نمایند.

کسانی که دچار سرفه و سرما خوردگی هستند، باید از مصرف میوه رسیده گواوا اجتناب نمایند، چرا که مشکل شان وخیم خواهد شد.

بعلاوه از نوشیدن آب بلافاصله پس از خوردن میوه خودداری کنید چون ممکن است باعث گلو درد گردد.

12.بهبود بینایی
این میوه منبع عالی ویتامین A است که به عنوان منبع غنی برای سلامت چشم شناخته می گردد. این میوه می تواند سرعت بروز آب مروارید و دژنراسیون کاکولا (macular degeneration) را کم کند و موجب بهبود سلامت کلی چشم ها گردد. گواوا سلول های چشمی را محافظت می کند و سرعت زوال بینایی را پایین می آورد.
13.کاهش استرس اکسیداتیو
آب میوه گواوا منبع غنی ویتامین C و دیگر گیامغذی هاست که به کاهش یا حتی نابودی رادیکال های آزاد یاری می کند. در نتیجه، اندازه استرس اکسیداتیو (oxidative stress) در بدن نیز پایین می آید. این نوشیدنی در منطقه ها استوایی بسیار محبوب است.
14.سلامت دندان
جدا از میوه گواوا، برگ های این میوه نیز خاصیت هایی دارد. آب برگ گواوا به عنوان درمانی برای دندان درد، کاهش التهاب لثه و زخم های دهانی شناخته می گردد.

کاربردهای و شیوه مصرف گواوا

از برگ های این میوه در ساخت داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری ها مثل اسهال، دیابت، التهاب و مرض چاقی استفاده می گردد.

چای برگ گواوا برای کاهش وزن، کنترل دیابت و جلوگیری یا کاهش اسهال مصرف می گردد. این چای را می توان به راحتی در خانه تهیه کرد.

برگ گواوا به علت داشتن پالمیتیک اسید (palmitic acid) و پالمیتولئیک اسید (palmitoleic acid) پایه اصلی در طب سنتی محسوب می گردد.

زمانی که میوه گواوا مستقیم روی زخم قرار داده گردد، سرعت بهبود زخم را بالا می برد. بعلاوه این میوه عفونت های باکتریایی و مدت تشنج صرع را کاهش می دهد.

مصرف دانه های گواوا به درمان مسائل متداولی مثل یبوست و دیگر مسائل گوارشی یاری می کند. این میوه در ازدیاد مدفوع و روان سازی روده ها بدون هیچ مسئله ای مؤثر است.

می توان این میوه را به دو نیمه تقسیم کرد و قسمت ریشه دار و دانه های آن را خارج نمود. می توان این میوه را به صورت خام و یا به صورت آبنبات، ژله یا اسموتی میوه مصرف کرد. گزینه دیگر تهیه آب میوه است که یک نوشیدنی خوشمزه و سالم خواهد بود.

می توان تکه های میوه را به سالاد افزود و یک وعده غذایی سالم داشت.

نکته
دقت کنید که میوه تازه و رسیده را انتخاب کنید که پوست سالم و بدون لک داشته باشد. حتما پیش از میل کردن میوه، پوست آن را بشویید.

سوال های متداول

آیا می توان دانه های این میوه را مصرف کرد؟
بله، می توان دانه های این میوه را بدون هیچ مسئله ای مصرف کرد. در واقع، بعضی مردم این دانه ها را به علت فیبر بالایی که به بهبود مسائل گوارشی یاری می کند، مصرف می نمایند.
نحوه پرورش درخت گواوا چگونه است؟
اگر در منظقه ای استوایی زندگی می کنید، پرورش درخت گواوا کار دشواری نخواهد بود. این درخت با کود گیاهی میانه خوبی دارد.

درخت را در خاک بکارید و آن را یک بار در هفته آب دهید. ماهی یک بار به این درخت کود دهید. رشد درخت تقریبا سریع خواهد بود اما ممکن است به کود دهی بیشتری احتیاج پیدا کند. هرس شاخ و برگ های اضافی نیز به رشد بیشتر درخت یاری خواهد نمود.

اندازه کالری گواوا چقدر است؟
یکی از نکات مثبت درباره این میوه پرخاصیت، کم بودن کالری آن است؛ 37 کالری در یک میوه میانه.

این میوه به علت دارا بودن مواد مغذی، معدنی و ویتامین ها، یکی از میوه های محبوب به حساب می آید. مصرف این میوه می تواند انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن در روز را بدون داشتن کالری بالا تأمین کند.

نکته
داروهایی که حاوی اندازه زیادی عصاره گواوا هستند، برای زنان باردار یا شیر ده مناسب نخواهند بود. همواره برترین راه این است که میوه را به صورت طبیعی مصرف کنید. پیش از افزودن آن به مکمل هایتان، با پزشک تان مشورت کنید.

منبع: سایت چطور

kashia.ir: کاشیا | مجله گردشگری و مسافرتی

nfliri.ir: مجله نیلوفری | مجله خبری تحلیلی نیلوفری

bushehrherfa.ir: مجله بوشهری ها، وبلاگ بچه محل های بوشهر

منبع: راسخون
انتشار: 7 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 162664

به "آشنایی با خواص میوه گواوا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با خواص میوه گواوا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید