آرامگاه فردوسی ؛ جاهای دیدنی مشهد
به گزارش مجله سرگرمی، در باغی زیبا، مشابه جایگاه ابدی کوروش، آرامگاه فردوسی ساخته شده است. بنایی با الهام از معماری دوره هخامنشی و المان های شاخص آن دوره.
مشهد از آن شهرهایی است که به هر سویش نگاه کنی جاذبه های تاریخی و مذهبی دیدنی خواهی یافت. در شهر مشهد، کم نیست مکان هایی که بازدید از آن بر هر توریست و به طور خاص گردشگر ایرانی واجب است. یکی از این مکان ها آرامگاه فردوسی در توس است. تاریخچه جالب و طولانی آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی سبب شده تا بازدید از این آرامگاه بدون شک از آن کارهایی باشد که باید در سفر به مشهد انجام دهیم. صفحه گردشگری امروز می خواهد اندکی از زوایای این مقصد تاریخ گردی برایتان بگوید. پس با خبرنگاران همراه شوید.
آرامگاه فردوسی
در فاصله 20 کیلومتری شهر مشهد و در شهر توس، در باغی زیبا، مشابه جایگاه ابدی کوروش، آرامگاه فردوسی ساخته شده است. بنایی با الهام از معماری دوره هخامنشی. 900 متری است و از ستون، سنگ و کاشی با استفاده از عناصر تزیینی هخامنشی در ستون ها و سر ستون ها بنا شده است و بر روی 4 ضلع این آرامگاه نیز اشعاری از این شاعر حکیم نگاشته شده.
بنای اولیه این آرامگاه در روزگار فرمانروایی غازان خان، پادشاه ایلخانی ساخته شد؛ ساختمانی در محل دفن فردوسی. اما ساخت و ساز به خاتمه نرسید و بنا تا حدود نیمه سده هشتم هجری قمری به همان صورت رها شد.
عبیدالله خان ازبک در جریان یورش ها به خراسان به خاطر مخالفت با مذهب شیعه، دستور ویرانی آرامگاه فردوسی را صادر کرد. بارها این آرامگاه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت تا در نهایت با طرحی از کریم طاهرزاده بهزاد، با سقفی پلکانی و یک سنگ مرمر نفیس بر روی مقبره یک ایوان 40 متری که بنا را احاطه می کرد و سقف آن مزین به کاشی های معرق و مقرنس بود، بنا گشت. پس از 18 ماه تلاش برای افتتاح در جشن هزاره فردوسی در سال 1313 آماده شد.
هوشنگ سیحون بر پایه طرحی از کریم طاهرزاده این بنا را طراحی و بازسازی کرد. ساخت این آرامگاه در سال 1343 به دستور انجمن آثار ملی آغاز شد و در سال 1347 خاتمه یافت.
داخل آرامگاه فردوسی
با الهام از معماری اشکانی داخل آرامگاه فردوسی را ساختند. 20 ستون مرمری در پایین بنا و 8 ستون در بخش فوقانی قرار گرفته است. در واقع آن جا همه چیز را از آرامگاه کوروش بزرگ در پاسارگاد در ذهن تداعی می کند.
- سنگ قبر فردوسی
سنگ قبر آرامگاه از جنس مرمر به ابعاد 1 در 1.5 متر و ارتفاع 0.5 متر در مرکز یک سکوی مرمری قرار داده شده و حاشیه تزیینی دارد. متنی با خط نستعلیق روی آن نوشته شده است.
به نام خداوند جان و خرد. این مکان فرخنده، آرامگاه استاد گویندگان فارسی زبان و سراینده داستان های ملی ایران، حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی است که سخنان او زنده کننده کشور ایران و مزار او در دل مردم این سرزمین جاویدان است. تاریخ تولد: 329ق - تاریخ وفات: 411ق - بنای آرامگاه : 1353ق
- تالار
یک تالار مربع شکل از جنس سنگ مرمر با تزیینات داخلی کاشی و گچ بری با چهار ستون بلند و دو سرستون بزرگ در چهارگوشه آن برای آرامگاه ساخته شده است. هر دیوار یک جفت ستون مشابه ولی کوتاه تر دارد و تصویر مردی بالدار (فروهر) در بالای ضلع جنوبی بنای اصلی نیز به چشم می خورد.
- محوطه پلکانی
این قسمت فضایی پلکانی و پوشیده از سنگ مرمر دارد که اتاقی روی آن قرار گرفته و تعداد زیادی از اشعار فردوسی روی دیوار آن حک شده است.
کتابخانه و موزه فردوسی
در واقع این آرامگاه مجموعه ایست به همراه کتابخانه و یک موزه به نام موزه توس یا فردوسی. 4 بخش دارد که در آن ها آثاری از کاوش های باستان شناسی، وسایل رزمی و حماسی که در شاهنامه بسیار به آن ها اشاره شده است، اشیای باستانی متعلق به زمان فردوسی در قرن 4 و 5 هجری و برخی اشیاء اهدایی و آثار نقاشی به نمایش در آمده است.
کتابخانه فردوسی، در ابتدا بیشتر کاربری تشریفاتی داشت و اتاق ضلع شرقی آن به تالار پذیرایی آرامگاه اختصاص یافته بود. فرش نفیسی به مساحت 37 متر مربع از کارخانه صابر مشهد هم آنجا پهن شده بود. در کنار اتاق کتابخانه ای با 9000 جلد کتاب قرار داشت که پس از بازسازی آرامگاه، به دلیل محدودیت فضای ساختمان، فضایی دو طبقه به آن افزوده شد.
در سال 1392 با اهدای حدود 5000 جلد کتاب به این کتابخانه، شرایط برای ایجاد کتابخانه ای با موضوع شخصیت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاهنامه و منطقه تاریخی طوس همزمان با 25 اردیبهشت ماه 1393 در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی افتتاح شد.
مهدی اخوان ثالث
محل دفن مهدی اخوان ثالث، شاعر پرآوازه و موسیقی پژوه ایرانی، در محوطه آرامگاه فردوسی، در بخش غربی مجموعه آرامگاه فردوسی و در ضلع جنوبی موزه واقع شده است. تندیس نیم تنه وی در کنار آن نصب شده و هر سال در روز چهارم شهریور خانواده و دوست دارانش برای برگزاری مراسم به این مکان می آیند.
مجسمه یادبود فردوسی
مجسمه مشهور فردوسی توسط ابوالحسن صدیقی، هنرمند ایرانی، در ایتالیا ساخته و به این آرامگاه آورده شده است.امروزه در قسمت تالار آرامگاه هم می توانید تندیس هایی که توسط فریدون صدیقی، پسر ابولحسن صدیقی از داستان های شاهنامه ساخت شده اند را ببینید.
آرامگاه فردوسی ساعت بازدید
زمان بازدید: همه روزه نیمه اول سال از ساعت 9:00 تا 17:00و نیمه دوم آن از 8:00 تا 16:30
قیمت بلیط آرامگاه فردوسی
کمتر پیش می آید که هزینه ورودی به آرامگاه فردوسی در فصول پر بازدید تغییر کند و معمولاً ثابت است.
هزینه ورودی: 5000 تا 8000 تومان برای اتباع ایرانی و 50000 تومان برای اتباع خارجی است.
آرامگاه فردوسی کجاست؟
آدرس: توس، خاتمهی بلوار بهارستان
سواری شخصی: از شهر مشهد به سمت قوچان بروید و در سه راهی فردوسی به سمت راست بپیچید تا چند کیلومتر جلوتر به بلوار بهارستان برسید. در خاتمهی بلوار آرامگاه حکیم فردوسی واقع شده است.
وسایل نقلیه عمومی: می توانید از وسایل نقلیه عمومی هم استفاده کنید. به خاتمهه فردوسی در مشهد بروید و سوار اتوبوس های خط 202 شده و ظرف مدت 45 دقیقه به آرامگاه برسید.
منبع: پیام دلتاsafariro.ir: سافاری رو: مجله گردشگری و مسافرتی به همه جای دنیا
mosaferatro.ir: مسافرت رو: مجله گردشگری و مسافرتی