طرز تهیه آبگوشت بختیاری، سفری به دل اصالت و طعم
به گزارش مجله سرگرمی، در میان انبوه غذاهای سنتی ایرانی، آبگوشت بختیاری با عطر و طعم بینظیر و اصالت خاص خود، جایگاه ویژهای دارد. این غذای مقوی و خوشمزه، ریشه در فرهنگ غنی عشایر بختیاری دارد و از دیرباز بر سفرههای ایرانیان به عنوان یک وعده غذایی کامل و مغذی خودنمایی میکند.
برای مطالعه بیشتر با slimfa.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.
در این مقاله، به بررسی طرز تهیه آبگوشت بختیاری و نکاتی برای طبخ آن میپردازیم. همچنین، نگاهی به خواص و فواید مواد اولیه این غذای لذیذ خواهیم داشت.
آبگوشت ها از غذا های سنتی ایرانی هستند که در تمام نقاط کشور طبخ می شوند. گوشت قرمز پایه اصلی اغلب آبگوشت هاست، اما انواع این غذا در سایر جزئیات متفاوت هستند و هر کدام عطر و طعمی مخصوص به خود را دارند. آبگوشت بختیاری یکی از انواع این غذا است که به خاطر طعم دهنده های متفاوتی که در طبخ آن استفاده می گردد، مزه ای جالب و بی نظیر را دارد.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت بختیاری
به منظور تهیه این غذا برای سه نفر، به دو الی سه ساعت زمان و مواد اولیه ای که در جدول زیر ذکر شده است، احتیاج خواهید داشت.
مواد لازم | |
گوشت چرخ نموده | 400 گرم |
لپه | 100 گرم |
برنج | 100 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
برگه هلو | 5 الی 6 عدد |
آلو خورشتی | 6 الی 7 عدد |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
نعناع داغ و مغز گردو برای تزیین | به میزان لازم |
چند نکته:
لپه را شب قبل خیس و چند مرتبه آب آن را عوض کنید. با خیس کردن حبوبات چند ساعت قبل از طبخ عوض کردن آب آن، باعث می گردد نفخ حبوبات از بین برود و مدت زمان طبخ کمتری نیز داشته باشند.
- برنج را بشویید و از چند ساعت قبل خیس کنید و مقداری نمک نیز به آن بیفزایید.
به جای رب انار از لواشک انار نیز می توانید بهره ببرید.
طرز تهیه آبگوشت بختیاری
- لپه را در آبکش بریزید تا آب اضافی آن برود.
- آب برنج را نیز دور بریزید.
- لپه و برنج را در یک قابلمه بریزید و هفت الی هشت لیوان آب به آن اضافه کنید.
- قابلمه را روی حرارت قرار دهید و درب آن را بگذارید.
- پیاز را رنده کنید و به گوشت چرخ نموده اضافه کنید.
- آرد نخودچی و دو عدد تخم مرغ را نیز به گوشت اضافه کنید و ورز دهید تا به صورت خمیری یک دست دربیاید.
حدود 30 الی 40 دقیقه گوشت را در یخچال قرار دهید تا خنک گردد و خود را بگیرد. سپس کوفته هایی به اندازه یک گردو از مایه درست کنید.
در یک ماهیتابه مقداری روغن بریزید و کوفته ها را در روغن سرخ کنید.
زمانی که لپه و برنج پخته شد، میوه های خشک را اضافه کنید و مجددا درب قابلمه را ببندید.
زمانی که میوه های خشک باز شدند و طعم خود را به غذا دادند، حرارت را تا جای ممکن ملایم کنید و کوفته ها را به آرامی اضافه کنید.
درب قابلمه را باز بگذارید و صبر کنید تا گوشت کاملا بپزد. حدود 20 الی 25 دقیقه کافی است.
زمانی که کوفته ها آماده شدند، رب انار یا لواشک انار را نیز به آبگوشت اضافه کنید.
- نمک و فلفل آبگوشت بختیاری را اندازه کنید و از روی حرارت بردارید.
غذا حاضر است و می توانید آن را سرو کنید. مقداری گردو را خرد کنید و با نعناع تفت دهید و برای تزیین آبگوشت بهره ببرید. در صورت تمایل می توانید نعناع و گردو را حذف کنید، این غذا آنقدر زیبا است که بدون تزیین نیز همه را به اشتها می آورد.
چند نکته:
به جای میوه های خشک می توانید از چهار عدد هلو و چهار عدد آلو بهره ببرید. برای این منظور هلو را به چهار قسمت تقسیم کنید و هسته آن را دربیاورید. آلو را نیز به دو قسمت تقسیم کنید. سپس همراه با لپه و برنج روی حرارت قرار دهید. باقی مراحل مانند قبل است، فقط پیش از اضافه کردن کوفته ها باید پوست هلو، آلو و هسته های آلو را از سس خارج کنید. در اثر حرارت پوست میوه ها و هسته های آلو جدا می گردد و شما به راحتی می توانید آن ها را جدا کنید.
اگر از لواشک انار استفاده می کنید، توجه داشته باشید که کاملا ترش باشد. اگر لواشک انار کاملا ترش پیدا نکردید، می توانید از لواشک آلو نیز بهره ببرید.
اگر هنگام درست کردن کوفته ها، گوشت گرم باشد، مایه به دست شما می چسبد؛ بنابراین مدتی آن را در یخچال قرار دهید تا خنک گردد.
این آبگوشت مانند آبگوشت سنتی، گوشت کوبیده ندارد و کوفته ها در سس که از لپه، برنج و میوه های خشک تشکیل شده است، مزه دار می شوند. این آبگوشت بسیار متفاوت و لذیذ است، به طوری که اگر یکبار آن را طبخ و میل کنید، یکی از غذا های متداول در برنامه غذایی شما خواهد شد.
آبگوشت بختیاری را با ترشی لیته، سیر ترشی و سایر ترشی یا همراه با سبزی خوردن سرو کنید. همچنین بهتر است به عنوان نوشیدنی از دوغ همراه با پونه بهره ببرید تا سنتی بودن سفره حفظ گردد.
نکات تکمیلی:
1. گوشت:
گوشت یکی از مواد اصلی آبگوشت بختیاری است و معمولاً از گوشت گوسفند یا گوساله استفاده میشود. گوشت قرمز منبع غنی از پروتئین، آهن و ویتامین B12 است که برای سلامتی بدن ضروری هستند.
2. حبوبات:
در آبگوشت بختیاری از انواع حبوبات مانند نخود، لوبیا و عدس استفاده میشود. حبوبات سرشار از فیبر، پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی هستند و به حفظ سلامت دستگاه گوارش، قلب و عروق کمک میکنند.
3. برنج:
برنج یکی دیگر از مواد اصلی آبگوشت بختیاری است و به عنوان منبع کربوهیدرات، انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند.
4. پیاز:
پیاز نقش مهمی در طعم و عطر آبگوشت بختیاری دارد. پیاز همچنین دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی است.
5. سیر:
سیر یکی از ادویههای اصلی آبگوشت بختیاری است و به طعم و عطر آن میافزاید. سیر همچنین دارای خواص ضد میکروبی و ضد قارچی است.
6. ادویهها:
از جمله ادویههای رایج در آبگوشت بختیاری میتوان به زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین، زنجبیل و هل اشاره کرد. این ادویهها نه تنها طعم و عطر آبگوشت را دلچسبتر میکنند، بلکه خواص دارویی و درمانی نیز دارند.
7. روغن:
در تهیه آبگوشت بختیاری از روغن استفاده میشود. روغن به جذب ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A و D کمک میکند.
8. آب:
آب بخش اصلی هر غذایی است و در آبگوشت بختیاری نیز نقش مهمی دارد. آب به پخت مواد و هضم غذا کمک میکند.
9. دنبه:
دنبه نوعی چربی حیوانی است که در تهیه آبگوشت بختیاری استفاده میشود. دنبه به طعم و عطر آبگوشت عمق میبخشد و آن را چرب و خوشمزهتر میکند.
10. نان:
نان به عنوان همراه همیشگی آبگوشت، برای سرو و تلیت کردن آن استفاده میشود.
سخن پایانی:
آبگوشت بختیاری نه تنها یک غذای خوشمزه و لذیذ است، بلکه خواص و فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد. با مصرف این غذای سنتی، میتوانید از طعم اصیل ایرانی لذت ببرید و از مواد مغذی و ویتامینهای موجود در آن بهرهمند شوید.
نکاتی برای طبخ آبگوشت بختیاری:
- برای خوشمزهتر شدن آبگوشت، میتوانید از گوشت دنده دار استفاده کنید.
- حبوبات را از شب قبل خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود.
- از پیاز فراوان در آبگوشت استفاده کنید تا طعم و عطر آن بهتر شود.
- ادویهها را به مقدار دلخواه خود اضافه کنید.
- برای چربتر شدن آبگوشت، میتوانید از دنبه بیشتر استفاده کنید.
- نان را در آبگوشت تلیت کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.