طرز تهیه گز خانگی آردی: لذتی اصیل و ناب در خانه شما

به گزارش مجله سرگرمی، گز، شیرینی سنتی و محبوب ایرانی که اصالت آن به شهر اصفهان برمی‌گردد، همواره با عطر و طعم بی‌نظیر خود، کام هر ایرانی را شیرین کرده است. تهیه گز در خانه، به عنوان یکی از شیرینی‌های اصیل و پرطرفدار، ممکن است کمی چالش‌برانگیز به نظر برسد. اما با کمی حوصله و استفاده از دستور پخت‌های مناسب، می‌توان این شیرینی خوشمزه را به سادگی در منزل تهیه کرد و از طعم و عطر دلنشین آن لذت برد. در این دستور، طرز تهیه گز خانگی آردی را به ساده‌ترین روش ممکن به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید این شیرینی خوشمزه را بدون نیاز به تجهیزات و مهارت‌های خاص، در خانه خود تهیه کنید.

طرز تهیه گز خانگی آردی: لذتی اصیل و ناب در خانه شما

برای مطالعه بیشتر با balio.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.

طرز تهیه گز خانگی آردی و ساده

مواد لازم

  • سفیده تخم مرغ: 2 عدد
  • شکر: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
  • بادکا یا همان گلوکز مایع: 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
  • گلاب دو آتشه: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
  • پسته دو نیم شده: 2 لیوان فرانسوی دسته دار (یا مخلوطی از پسته و بادام)
  • آرد: به مقدار لازم

طرز تهیه

طرز تهیه گز خانگی آردی و ساده بدون بادکا یا همان گلوکز مایع هم مرسوم است. اما بادکا یا (گلوکز) مایعی چسبنده و بی بو است که در دو رنگ زرد و سفید تهیه می شود. برای بسیاری از انواع شیرینی، سوهان و گز به بادکا نیاز داریم چون بافت شیرینی و سوهان و حتی فوندانت کیک را منسجم می کند. بادکا را می توانید از شیرینی فروشی ها یا فروشگاه های فروش لوازم قنادی تهیه کنید. بد نیست بدانید ماده اصلی تشکیل دهنده و شیرین کننده گز اصفهان، عصاره و شهدی منحصربه فرد به نام انگبین یا گزانگبین است که از درختچه هایی به همین نام یعنی گزانگبین در نواحی خوانسار و برخی نواحی چهارمحال و بختیاری به دست می آید.

مرحله اول

برای تهیه گز خانگی ابتدا دو عدد سفید تخم مرغ را با همزن آنقدر هم بزنید که پف کند و سفت شود و فرم بگیرد. در این مرحله رد همزن روی سفیده باقی بماند و وقتی که ظرف را خم می کنید از ظرف بیرون نریزید. سپس سفیده تخم مرغ پف کرده را در یخچال بگذارید.

مرحله دوم

در یک قابلمه تفلون شکر و گلاب را بریزید و روی شعله ملایم گاز مرتب هم بزنید. بهتر است از شعله پخش کن استفاده کنید. وقتی شکر حل شد (مراقب باشید مایع به دمای جوش نرسد و فقط داغ و شکر در آن حل شود، دمایی حدود 80 درجه که دست را می سوزاند) گلوکز را اضافه کنید و مرتب هم بزنید. آنقدر هم زدن را روی شعله ملایم گاز ادامه بدهید تا شهد شما کشدار و غلیظ شود.

در این مرحله مایه گز را امتحان کنید، به این ترتیب که مقداری بین دو انگشت شصت و اشاره بگذارید و اگر حالت چسبنده و کشدار داشت مایه آماده است.

مرحله سوم

سفیده تخم مرغ را از یخچال بیرون بیاورید و به اندازه 2 قاشق غذاخوری از مایه گز را به سفیده تخم مرغ اضافه کنید و خوب هم بزنید. وقتی که مایه گز و سفیده تخم مرغ کاملا یکدست شد این ترکیب را به همراه گلاب مایه گز که روی شعله ملایم گاز است اضافه کنید. شعله گاز را خاموش نکنید و روی همان شعله ملایم گاز با همزن برقی یا کفگیر چوبی حسابی مواد را هم بزنید. اگر از کفگیر چوبی استفاده می کنید به حالت پارویی و رفت و برگشت مایه را هم بزنید. این کار ممکن است یک ساعت هم طول بکشد. البته زمان هم زدن و فرم دریافت و سفت شدن مایه گز کمتر است. در هر صورت چه با همزن برقی و چه با کفگیر چوبی هم بزنید باید نهایتا غلیظ و کشدار شود. نشانه آماده شدن مایه گز این است که وسط ظرف جمع شود و از کف ظرف به راحتی جدا شده و به همان ترتیب دوباره کف ظرف بیفتد.

مرحله چهارم

حالا در این مرحله مغز پسته را اضافه کنید و خوب هم بزنید و سپس از روی حرارت بردارید. کف یک ظرف پیرکس را با یک لایه ضخیم آرد بپوشانید (اگر می خواهید گز ساده درست کنید کف ظرف پیرکس را با کمی روغن چرب کنید). وقتی مایه گز خنک شد آن را روی آرد به صورت یکنواخت پهن کنید. روی ظرف را با سلفون بپوشانید و سه الی چهار ساعت در یخچال بگذارید تا خوب سرد شود و خودش را بگیرد.

بعد از این مدت ظرف را از یخچال بیرون بیاورید، روی سطح کارتان برگردانید و با نوک چاقوی تیز به ابعاد و شکل دلخواه برش بزنید.

خواص مواد اولیه

  • شکر: شکر، ماده اصلی تشکیل‌دهنده گز است که به شیرینی و طعم دلنشین آن می‌افزاید.
  • گلوکز: گلوکز، نوعی قند ساده، به حفظ رطوبت گز و جلوگیری از سفت شدن آن کمک می‌کند.
  • سفیده تخم مرغ: سفیده تخم مرغ، نقش مهمی در ایجاد بافت لطیف و پفکی گز دارد.
  • نشاسته گل: نشاسته گل، به عنوان عامل غلیظ‌کننده، به انسجام بافت گز کمک می‌کند.
  • پسته: پسته، یکی از مواد اصلی گز آردی است که علاوه بر طعم و عطر بی‌نظیر، به زیبایی و ارزش غذایی آن نیز می‌افزاید.
  • گلاب: گلاب، عطر و طعم دلنشینی به گز می‌بخشد و باعث لطیف‌تر شدن بافت آن می‌شود.
  • هل: هل، ادویه‌ای معطر و گرم است که طعم گز را تکمیل می‌کند.
  • زعفران: زعفران، علاوه بر رنگ و عطر بی‌نظیر، خواص آنتی‌اکسیدانی نیز به گز می‌بخشد.
  • بادام: بادام، گزینه‌ای جایگزین برای پسته در تهیه گز آردی است که می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • ارده: ارده، طعمی خاص و دلچسب به گز می‌بخشد و می‌تواند به عنوان جایگزینی برای بادام یا پسته استفاده شود.

نکات کلیدی:

  • برای تهیه گز آردی حتماً از مواد اولیه مرغوب و باکیفیت استفاده کنید.
  • حرارت ملایم در هنگام پخت شربت بسیار مهم است. اگر حرارت زیاد باشد، شربت کاراملی می‌شود و طعم گز تلخ می‌شود.
  • meringue را به طور کامل هم بزنید تا سفت و پفکی شود. اگر meringue سفت نباشد، گز بافت خود را از دست می‌دهد.
  • برای برش گز از چاقوی تیز استفاده کنید و چاقو را قبل از برش خیس کنید تا گز به چاقو نچسبد.

سخن پایانی:

با کمی حوصله و دقت می‌توانید گز آردی خوشمزه و باکیفیت را در منزل تهیه کنید و از طعم اصیل این شیرینی ایرانی لذت ببرید. گز خانگی علاوه بر اینکه یک خوراکی خوشمزه و مقوی است، می‌تواند هدیه‌ای نفیس و ارزشمند برای دوستان و خانواده باشد . 

انتشار: 22 اردیبهشت 1403 بروزرسانی: 22 اردیبهشت 1403 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 101269

به "طرز تهیه گز خانگی آردی: لذتی اصیل و ناب در خانه شما" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه گز خانگی آردی: لذتی اصیل و ناب در خانه شما"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید