مضرات پخت غذا در ظروف آلمینیومی مضرات پخت غذا در ظروف آلمینیومی
به گزارش مجله سرگرمی، در چه ظرفی غذا بپزیم و بخوریم تا سالم تر باشیم؟ این سؤالی است که بسیاری از خانواده ها دارند؛ به دلیل اهمیت این مسئله در قالب سلسله مطالبی به آنالیز دقیق خواص، تأثیرات، عوارض و مزایای هر یک از ظروف پخت غذا پرداخته ایم.

مضرات پخت غذا در ظروف آلمینیومی
با پخت غذا در ظروف آلومینیومی منتظر این بیماری های خطرناک باشید
در این مطلب به آنالیز مضرات پخت غذا در ظروف آلومینیومی که باعث ظهور بیماری هایی مختلف در بدن انسان می گردد پرداخته شده است.
به گزارش خبرنگاران به نقل از خبرنگاران؛در چه ظرفی غذا بپزیم و بخوریم تا سالم تر باشیم؟ این سؤالی است که بسیاری از خانواده ها دارند؛ به دلیل اهمیت این مسئله در قالب سلسله مطالبی به آنالیز دقیق خواص، تأثیرات، عوارض و مزایای هر یک از ظروف پخت غذا پرداخته ایم.
متأسفانه اهل فن در حیطه های مختلف، اعم از طب سنتی و جدید و صنایع غذایی و ... با گفتار مغشوش و متناقض خود درباره انواع ظروف، مردم را دچار سرگردانی نموده اند؛ در این مطالب سعی شده تا در عین ایجاز، تصویری نسبتاً روشن از شرایط ظروف غذایی موجود در بازار ایران ارائه گردد؛ هرچند در برخی موارد، تناقضات ظاهری نظرات، جمع بندی محکم و مستدل را سخت می نماید.تغذیه در هر مکتب طبی از امّهات بحث های مربوط به پیشگیری و درمان است؛ در این بین، ظروف پخت وپز، به جهت تأثیر بر زمان و قیمت پخت وپز و کیفیت و طعم غذا می توانند از مؤلفه های مهم در تغذیه عموم مردم و نیز به دلیل تعاملات فیزیکوشیمیایی با غذا، از عوامل تأثیرگذار در نتیجه طبی تغذیه باشند؛ اهمیت این بحث در کتب طب سنتی ایرانی باعث شده تا مؤلفین، بحث هایی مستقل را در این زمینه اختصاص دهند؛ در طب نوین، این بحث ها به طور معمول در کتب طبی ذکر نمی شوند و به صورت پراکنده و غیرمنسجم در خلال بحث های سایر علوم از جمله صنایع غذایی از آن ها یاد می گردد.
در ادامه بخش ششم این مطلب درباره مزایا یا عوارض احتمالی پخت غذا در ظروف آلومینیومی تقدیم مخاطبان شده است:
چنانکه گفتیم، در یکی دو دهه اخیر، آنچه به عنوان ظروف رویی، ساخته و عرضه می گردد، در واقع از جنس آلومینیوم است؛ امروزه بازار ظروف از آلومینیوم و به ویژه آلومینیوم فشرده اشباع شده به طوری که بیش از نیمی از ظروف پخت و پز امروزی، آلومینیومی هستند.
ظروف آلومینیومی، در عین سبک بودن، به خوبی گرما را انتقال می دهند
برخی مقالات اعلام می نمایند که ورود مقدار زیادی از آلومینیوم به بدن (مسمومیت ناشی از آلومینیوم) احتمالا باعث ظهور بیماری هایی مانند یبوست، اختلالات گوارشی، کم خونی شدید، غش، اختلال عملکرد استئوبلاست ها و به دنبال آن اختلال در فرآیند بازسازی و ترمیم استخوان ها و بروز بیماری هایی مانند راشیتیسم، استئومالاسی و پوکی استخوان، اختلال در راه رفتن، آلزایمر و حتی کمامی گردد، اما برای اثبات قطعی این مطالب هنوز مطالعات دیگری ضروری است.
برخی نظریه ها نیز مطرح است که جوش آوردن آب در کتری های آلومینیومی می تواند باعث بروز بیماری هایی همچون زخم معده، کولیت، خشکی دهان، و تغییر رنگ زبانگردد.
با استفاده روزانه از ظروف آلومینیومی پوشش داده نشده برای پخت و پز و نگهداری هر روز تقریبا 5/3 میلی گرم آلومینیوم وارد بدن فرد می گردد؛ مسلماً این مقدار با طولانی شدن زمان پخت غذا و پخت یا نگهداری سبزیجات برگی شکل و غذا های اسیدی یا نمکی همچون گوجه فرنگی، مرکبات، ریواس، سرکه، آبلیمو و آبغوره تشدید هم می گردد.
البته تنها راه ورود آلومینیوم به بدن، به وسیله غذا و آب نبوده بلکه مصرف برخی دارو ها نیز مقادیری از این فلز را به بدن وارد می سازند؛ به عنوان مثال یک قرص آنتی اسید حاوی 50 میلی گرم و یک قرص آسپیرین حاوی 20-10 میلی گرم آلومینیوم است؛ این موضوع به قدری مورد توجه قرار گرفته که حتی برخی معتقدند کسانی که دارای سابقه فامیلی آلزایمر هستند، بهتر است از خمیر دندان ها و دارو های حاوی آلومینیوم نیز استفاده ننمایند.
با این حال تا به امروز گزارشی از بروز علایم مسمومیت آلومینیومی در اثر مصرف مواد غذایی ارائه نشده است و این مسمومیت تنها در بیمارانی که دچار نارسایی مزمن کلیه بوده و دیالیز می شوند، گزارش شده است؛ سازمان بهداشت جهانی برآورد نموده که بزرگسالان احتمالا می توانند بیشتر از 50 میلی گرم آلومینیوم را در روز بدون هیچگونه عوارض ظاهری به بدن خود وارد نمایند.
احتیاطات استفاده از ظروف آلومینیومی
با تمام گفته های فوق، از آنجا که هنوز دلایل و مستندات علمی مبنی بر احتیاج بدن انسان به آلومینیوم گزارش نشده است احتیاط در استفاده از ظروف آلومینیومی عاقلانه به نظر می رسد؛ بنابراین:
1- اگر مجبور به استفاده از این ظروف هستید؛ تا حد امکان از ظروف آلومینیومی بدون پوشش برای پخت یا نگهداری مواد غذایی استفاده نکنید؛ این پوشش ها (و از جمله پوشش تفلونی) از تماس سطح فلزی ظرف با ماده غذایی و در نتیجه ورود آلومینیوم به داخل ماده غذایی جلوگیری می نمایند.
2- پختن غذا های اسیدی یا قلیایی در این ظروف موجب تغییر رنگ و سیاه شدن آن ها می گردد همچنین نگهداری آب و محلول های دارای املاح زیاد نیز این امر را موجب می شوند؛ این لایه تیره رنگ اگر چه ظاهراً بر کیفیت ماده غذایی تاثیری ندارد، ولی ممکن است ورود آلومینیوم را به مواد غذایی تسریع و تسهیل کند؛ امروزه اغلب افرادی که از این ظروف استفاده می نمایند، لایه تیره مذکور را با ساییدن از بین می برند، برای رفع کردن این لایه، غوطه ور کردن ظرف در محلول آب لیمو و یا سرکه مفید خواهد بود.
حتی در صورت عدم پخت غذا های اسیدی و قلیایی، پس از مدتی که ممکن است بر اساس نوع به کارگیری از چند هفته تا چند ماه به طول بی انجامد، این تغییر رنگ ایجاد گردد؛ دلیل عمده این حالت، جوشاندن آب درون این ظروف است که به طور معمول با ورود فلز آلومینیوم به داخل ماده غذایی و آب همراه است.
3- بهتر است از ظروف آلومینیومی برای سرخ کردن غذا و نگه داری روغن استفاده نگردد، زیرا نمک به کار رفته در غذا باعث تخریب ظروف آلومینیومی شده، سبب نفوذ آلومینیوم به درون روغن می گردد که مسمومیت زاست.
4- چنانکه گفتیم نتایج آنالیز عناصر سنگین و سمی ناشی از فلزات مورد استفاده در ساخت ظروف آشپزخانه نشان داده که هر چه مدت زمان پخت بیشتر گردد، میزان یون های آزاد شده نیز افزایش می یابد لذا در صورت استفاده از ظروف آلومینیومی، بهتر است از این ظروف برای پخت غذا هایی که زمان پخت کمتری احتیاج دارند، استفاده گردد.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن ضروری است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع: جام جم آنلاینbanima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما