طرز تهیه ضیافت افطار، رنگارنگ و مغذی!
به گزارش مجله سرگرمی، رمضان، ماه عبادت و خودسازی، فرا رسیده و سفرههای افطار فرصتی برای تجدید قوا و التیام جسم و روح بعد از یک روز روزهداری هستند. در این ماه پربرکت، میل به غذاهای متنوع و خوشمزه افزایش مییابد، اما در عین حال، توجه به سلامت و ارزش غذایی مواد مصرفی نیز حائز اهمیت است.
برای مطالعه بیشتر با pariha.com: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.
افطار را باید با غذا های سبک و از نظر مقدار نیز مثل نهار سبک روز های معمول شروع کرد. استفاده از مواد سبک و حاوی فیبر و قند طبیعی باعث کنترل اشتها می گردد، غذا هایی نظیر ، حلیم خانگی کم روغن و سوپ های ساده برای افطار مناسب هستند در حالیکه آش های پرحبوبات مانند ، ممکن است معده را اذیت کنند.
افطار، زمان بازسازی و بالا بردن سطح انرژی بدن است، بنابراین باید غذا هایی مصرف گردد که از غذا های اصلی باشد و از همه گروه های غذایی شامل میوه ها و سبزیجات، برنج، گوشت، حبوبات و محصولات لبنی برای وعده افطار در نظر گرفته گردد. نان سبوس دار، برنج قهوه ای و نودل غلات کامل، کربوهیدرات های پیچیده ای هستند که می توانند انرژی، فیبر و مواد معدنی بدن را تامین می کنند. این غذا ها در مقایسه با غذا های شیرین و دسر ها که سریع می سوزند انرژی پایداری را برای بدن فراهم می کنند. همچنین غذا های پروتئینی مثل گوشت بدون چربی، گوشت مرغ بدون پوست، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و فرآورده های لبنی از دیگر مواد غذایی هستند که باید در ماه مبارک رمضان مصرف شوند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با طرز تهیه چند نوع افطاری خوشمزه، ساده و جدید آشنا سازیم.
1. افطاری خوشمزه با سیب زمینی
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 250 گرم |
پیاز کوچک | 1 عدد |
سیب زمینی پخته و پوست گرفته | 2 عدد |
سس سفید | 2 پیمانه |
پنیر رنده شده | 100 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
پودر سوخاری | به میزان لازم |
نمک، فلفل و روغن | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- گوشت را با پیاز رنده شده در تابه بریزید و روی حرارت ملایم تفت دهید تا رنگ آن عوض گردد و به روغن بیفتد.
- سیب زمینی را با رنده ریز رنده کنید و در کاسه ای بریزید، سپس گوشت تفت داده، پنیر و اندکی نمک و فلفل به آن اضافه کنید.
- سس سفید را داغ کنید و کم کم روی مایه بریزید و مخلوط کنید تا خمیر سفتی به دست آید، سپس فرصت دهید تا خنک گردد.
- سفیده و زرده تخم مرغ ها را جدا کنید.
- زرده تخم مرغ زده را با مایه خنک شده مخلوط کنید.
- سفیده تخم مرغ را در یک ظرف جداگانه بزنید تا کف کند.
- از مایه، گلوله هایی به اندازه گردو برداشته و کف دو دست گرد کنید، سپس فشار دهید تا اندکی پهن گردد، در سفیده تخم مرغ بزنید و سپس در پودر سوخاری بغلطانید.
- سپس در روغن سرخ کنید، همین که رویه آن طلایی شد برداشته و روی دستمال نخی قرار دهید تا روغن آن گرفته گردد و به صورت داغ سرو کنید.
2. افطاری خوشمزه با عدس قرمز
با عدس قرمز می توان نوعی افطاری خوشمزه درست کرد که ترک ها به آن کوفته مردمک می گویند و می توان آن را به عنوان یک پیش غذا در فاصله افطار تا شام میل نمود. منظور از عدس قرمز در تهیه این غذا، عدس پوست کنده یا لپه عدس ریز است که به دال عدس نیز معروف است. این نوع عدس در جنوب ایران برای تهیه غذاهای خوشمزه ای چون دال عدس مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد لازم | |
عدس قرمز | 1 پیمانه |
بلغور خیسانده | 3/4 پیمانه |
پیاز رنده شده | 3-4 قاشق غذاخوری |
جعفری ساطوری | 1 پیمانه |
تره ساطوری | 1 پیمانه |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
پودر زیره | 3 قاشق چایخوری |
پودر فلفل قرمز | 1 قاشق چایخوری |
روغن زیتون | 1/4 پیمانه |
نمک | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- عدس را با دو و نیم پیمانه آب و اندکی نمک روی حرارت قرار دهید و همین که جوش آمد، کف آن را بگیرید.
- سپس حرارت را کم کرده و درب قابلمه را ببندید و 1 ساعت فرصت دهید تا عدس بپزد و آب آن خورد رود.
- بلغور را روی عدس ریخته و اجازه دهید 4-3 دقیقه دیگر با هم بپزند، سپس از روی حرارت برداشته و بگذارید خنک گردد.
- پیاز را سرخ کنید، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کرده و کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد.
- همه مواد به جز جعفری را در یک کاسه ریخته و خوب با هم مخلوط کنید تا به صورت خمیر در آید، سپس نمک و فلفل آن را اندازه کنید.
- از این خمیر به اندازه 2 فندق برداشته و کوفته ریزه درست کنید، کوفته ها را در جعفری خرد شده بغلطانید، در ظرف بچینید و در یخچال قرار دهید تا سرد گردد.
- این کوفته را می توانید به عنوان و قبل از غذای اصلی به صورت سرد سرو کنید.
3. افطاری خوشمزه با گوشت و برنج
یک افطاری خوشمزه که با گوشت و برنج می توان درست کرد، نوعی کوفته است که در زبان عربی به کبه معروف است. این غذا در ترکیه و خوزستان هم بسیار پرطرفدار است و به صورت خام و پخته آبدار یا روغن جوش درست می گردد. سالم ترین نوع این غذا برای افطار، به صورت آبدار است که در زیر یک نمونه از آن ارائه شده است.
مواد لازم | |
پیاز خرد شده | 4 قاشق غذاخوری |
گوشت چرخ کرده | 500 گرم |
آب قلم یا عصاره گوشت یا آب ساده | 1 پیمانه |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
جعفری یا گشنیز ساطوری | 2 قاشق غذاخوری |
روغن | 3 قاشق غذاخوری |
برنج | 1 پیمانه |
گرد لیمو | 1 قاشق مرباخوری |
زیره ساییده | 1 قاشق چایخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- 3 قاشق از پیاز خرد شده را با 1 قاشق روغن تفت دهید تا طلایی گردد و سپس کمی زردچوبه به آن اضافه کنید.
- گوشت چرخ کرده را اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- جعفری یا گشنیز و نمک و فلفل را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا آب آن کشیده گردد.
- برنج را شسته و با 2 پیمانه آب و یک قاشق مرباخوری نمک در یک قابلمه با درب باز، به مدت 20-15 دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید.
- همین که دانه های برنج نرم شد، برنج را در آبکش ریخته و فرصت دهید تا خنک گردد.
- زعفران آب کرده و زیره را به برنج اضافه کرده و در غذاساز بریزید تا خمیر یکدستی حاصل گردد.
- دست خود را در آب بزنید، به اندازه یک تخم مرغ از خمیر برنج برداشته و گلوله کنید.
- وسط گلوله را با انگشت گود کنید و یکی دو قاشق از مایه گوشت را در آن ریخته و دهانه آن را ببندید. کوفته را باز میان دو دست گلوله کنید. همه خمیر را به همین شکل آماده کرده و در سینی بچینید.
- بقیه روغن را در تابه داغ کرده و بقیه پیاز خرد کرده را در آن تفت دهید تا نرم گردد، سپس رب گوجه فرنگی و آب قلم یا عصاره گوشت را اضافه کنید، نمک و فلفل بزنید و فرصت دهید تا به جوش آید.
- کوفته ها را در آب بگذارید، حرارت را کم کنید و درب تابه را نیمه باز بگذارید و اجازه دهید به مدت 40-35 دقیقه بپزد و آب آن غلیظ گردد.
- کوفته ها را در بشقاب کشیده، از آب آن روی کوفته ها بریزید و با نان سرو کنید.
آنچه مسلم است و بسیاری از متخصصان تغذیه به آن تاکید دارند این است که در وعده افطار نباید یکباره حجم زیادی از غذا یا مایعات وارد معده گردد، زیرا اتساع ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون به دیگر اندام ها و اعضای بدن می گردد و از طرفی باعث بروز سوءهاضمه می گردد. ما سعی کردیم در این مطلب دستور تهیه غذا هایی را ارائه دهیم که در آن از گروه های غذایی متنوعی استفاده شده تا بدن با کمبود املاح و ویتامین های ضروری روبرو نگردد. امیدواریم این غذا های خوشمزه را به عنوان افطاری درست کرده و از خوردن آن لذت ببرید.
نکات تکمیلی
در این مطلب، به ارائه چند دستور پخت ساده و جدید برای افطاری میپردازیم که علاوه بر طعم دلنشین، از خواص تغذیهای بالایی نیز برخوردارند. با ما همراه باشید تا سفرههای افطار خود را با رنگها و طعمهای جدیدی آذین ببندید.
1. خرما:
این میوه بهشتی، سرشار از فیبر، پتاسیم و آنتیاکسیدان است که به هضم غذا، تنظیم فشار خون و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. خرما همچنین منبع غنی از آهن است که میتواند از کمخونی پیشگیری کند.
2. نان:
نان، به عنوان قوت غالب ایرانیان، کربوهیدراتهای مورد نیاز بدن را تامین میکند. انتخاب نانهای سبوسدار مانند نان جو یا نان سنگک، فیبر و ویتامینهای بیشتری به بدن میرساند.
3. پنیر:
پنیر، منبع غنی از پروتئین و کلسیم است که برای سلامت استخوانها و دندانها ضروری است. همچنین پنیر حاوی ویتامینهای گروه B است که به متابولیسم بدن کمک میکند.
4. گردو:
گردو، سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین E و آنتیاکسیدان است که به سلامت مغز، قلب و عروق خونی کمک میکند. گردو همچنین منبع خوبی از فیبر است که به هضم غذا و کاهش کلسترول خون کمک میکند.
5. عسل:
عسل، یک ماده طبیعی و شیرینکننده مغذی است که خواص ضدالتهابی و آنتیباکتریایی دارد. عسل همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود عملکرد گوارشی کمک میکند.
6. میوههای تازه:
میوههای تازه، سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان هستند که برای سلامت کلی بدن ضروری هستند. مصرف میوههای تازه به تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماریهای مزمن و شادابی پوست و مو کمک میکند.
7. سبزیجات:
سبزیجات، منبع غنی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند که برای سلامتی بدن ضروری هستند. مصرف سبزیجات به تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماریهای مزمن و کاهش وزن کمک میکند.
8. سوپ:
سوپ، یک غذای گرم و مغذی است که برای افطار بسیار مناسب است. سوپ به تامین آب بدن، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن کمک میکند. همچنین سوپ به هضم غذا و ایجاد حس سیری کمک میکند.
9. آش:
آش، یک غذای سنتی ایرانی است که از حبوبات، سبزیجات و ادویه جات تهیه میشود. آش سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است که برای سلامتی بدن ضروری هستند.
10. دسر:
برای تکمیل یک افطاری خوشمزه، میتوانید از انواع دسرهای ساده و مغذی مانند فرنی، شیره خرما یا میوههای خشک استفاده کنید.
سخن پایانی:
با کمی خلاقیت و استفاده از مواد اولیه مغذی، میتوان سفرههای افطار را به رنگها و طعمهای جدیدی آراست. با در نظر گرفتن خواص تغذیهای مواد مصرفی، نه تنها از یک افطار خوشمزه لذت خواهید برد، بلکه سلامتی خود را نیز ارتقا خواهید داد.
نوش جان!