دوربین دیجیتال را بشناسیم (بخش دوم: کاوشی در دوربین)
به گزارش مجله سرگرمی، عکاسی. هنر دیدن. هنری که از روز اول پیدایش اش پیوندی جدایی ناپذیر با فناوری و علم داشته است. البته در عکاسی، بدون دانش حداقلی از فناوری به کار رفته در دوربین و چاپ، نمی توان به بالاترین سطح این هنر رسید. لزوم تسلط بر تمام توانایی های دوربین پس از انقلاب دیجیتال و هجوم فناوری های پیشرفته و مفید دوچندان شده است. با ما در خبرنگاران همراه باشید تا در چند مقاله پیوسته با دوربین دیجیتال و اصولی پایه ای عکاسی دیجیتال آشنا شویم.
با یادگیری تنظیمات پایه ای دوربین تان در مقاله قبل، اکنون آماده شروع عکاسی هستید. اما به زودی خواهید خواست از تعیینات دیگر دوربین تان نیز نهایت بهره را ببرید.این مقاله را بخوانید تا مهارت و تسلط تان بر دوربین بیشتر شود.
حالت های نوردهی
انتخاب حالت صحیح نوردهی به شما کمک می کند دیگر نگران انتخاب تنظیمات شروعین نباشید و بیشتر بر روی دریافت عکس های عالی تمرکز کنید. دوربین شما تعدادی حالت اتوماتیک ارائه می دهد. از جمله حالت نوردهی برای عکاسی اسپرت یا متحرک، کلوزآپ، پرتره و ... . اما این حالت های اتوماتیک می توانند محدود کننده باشند و بهتر است به طور کلی آن ها را نادیده بگیریم. اگر به حالت های نیمه اتوماتیک دوربینتان بچسبید پس از مدتی پیشرفت قابل توجهی را در عکاسیتان مشاهده خواهید کرد.
تمام اتوماتیک(A)
این حالت که مختص آماتور ها است حداقل کنترل را به شما می دهد و دوربین تان را تبدیل به یک دوربین خانگی و کوچک ساده می کند. تمامی تنظیمات نور دهی و عکاسی در این حالت توسط دوربین صورت خواهد گرفت.
برنامه (P)
در این حالت سرعت شاتر و دیافراگم به صورت اتوماتیک تنظیم می شود. هر چند شما می توانید در صورت تمایل کنترل ایزو، جبران نوردهی و ... را در دست بگیرید.
تقدم شاتر (S در دوربین های نیکون و TV در دوربین های کانن)
در این حالت شما سرعت شاتر را تنظیم می کنید و دوربین دیافراگم مناسب را برای آن محیط و سرعت شاتر مد نظر شما انتخاب می کند. این حالت برای عکاسی با سرعت بالا جهت ایجاد حس سکون در اجسام متحرک یا برعکس برای سرعت کم جهت ایجاد حس حرکت و بلور کردن اجسام متحرک (Motion blur) کاربرد دارد.
تقدم دیافراگم (A در دوربین های نیکون و AV در دوربین های کانن)
در این حالت شما برای دریافت اثر مد نظر(از جمله کاهش یا افزایش عمق میدان)، میزان بازی دیافراگم (عددF) را انتخاب می کنید و وظیفه تنظیم سرعت شاتر برعهده دوربین است.(برعکس حالت تقدم شاتر).
تمام دستی (M)
در حالت تمام دستی شما هم سرعت شاتر را تنظیم می کنید و هم میزان دیافراگم را که باعث می شود کنترل کامل و خلاقانه ای را بر عکس داشته باشید. این حالت به شما کنترل کاملی بر تنظیمات مربوط به سرعت شاتر و دیافراگم می دهد. زمان عکاسی با این حالت، شاخص سطح نوردهی دوربین، بر روی چشمی یا نمایشگر به شما هشدار خواهد داد که عکس با نور کم یا زیاد خواهد افتاد.
حالت B یا Bulb
در این حالت که گاهی به صورت مجزا تعریف شده و گاهی در منوی Drive قابل انتخاب است، شاتر تا زمانی که دکمه آن را نگه داشته اید باز می ماند. این حالت مناسب عکاسی با زمان بالا (Long Exposure) که نیاز به سرعت شاتری مثلا 30 ثانیه ای یا بالاتر دارد مناسب است. از جمله عکاسی در شب.
قالب فایل (File Format)
همانطور که در مقاله قبلی توضیح دادیم، اینجا دو قالب کلی داریم: JPEG و raw. فرمت JPEG برای عکاسی دیجیتال ساخته شد و اکنون به صورت فرمتی استاندارد در تمامی دوربین ها به کار می رود و در تمامی تجهیزات مناسب قابل مشاهده است. در مقابل آن، فرمت raw در محصولات هر کمپانی متفاوت است و برای مشاهده و ویرایش آن به نرم افزار های مخصوص نیاز دارید. بزرگ ترین امتیاز raw این است که تمامی اطلاعات رنگ، نور و... را در خود حفظ می کند و می توان با این اطلاعات در نرم افزار های مخصوص تصویر را بهتر ویرایش و تصحیح کرد. همچنین در فایل raw کیفیت %100 عکس حفظ می شود. در مقابل فایل JPEG سبک است ولی اطلاعات و کمی از کیفیت را از دست می دهد.
حساسیت ایزو (ISO)
حساسیت دوربین DSLR شما نسبت به نور با تنظیمات شاخص ISO تعیین می شود. برای ثبت تصویر با کمترین نویز ممکن (نکته:)، بهتر است با کم ترین عدد ایزوی دوربین تان عکس بگیرید. اما این کار همیشه ممکن نیست. برای مثال اگر بخواهید در نور کم عکسی با نور مناسب بگیرید، مجبور به استفاده از سرعت کم شاتر می شوید. با این کار لرزش دوربین و حرکت اجسام باعث محو شدن تصویر می شود. اگر با باز ترین دیافراگم ممکن (بیشترین حجم ورودی نور) که لنزتان اجازه می دهد عکاسی می کنید، برای بالابردن سرعت شاتر و اجتناب از محوی تصاویر به دلیل لرزش دوربین، مجبور به بالا بردن حساستISO هستید. و البته ایزوی بالاتر یعنی تصاویر پر نویزتر.
تراز سفیدی (White Balance)
در بیشتر موقعیت ها می شود به تراز سفیدی اتوماتیک(AWB) اعتماد کرد. اما گاهی پیش می آید که این حالت قابل اتکا نیست. برای مثال زمانی که در تصویر از چند منبع نور استفاده می کنید یا سوژه زیر سایه های تیره است، تراز سفیدی اتوماتیک ممکن است پخش رنگ را دچار مشکل کند. برای حل این مشکل، تنظیمات پیش فرض مناسب نوع نور عکاسی را انتخاب کنید. اگر برای عکسی تراز سفیدی دقیق بسیار اهمیت دارد، با فایلraw عکاسی کنید چرا که بعدا می شود در نرم افزار های مخصوص، تراز سفیدی را کاملا تغییر داد.
عملکرد های کاستوم ( Custom Functions)
وقتی اولین بار وارد منوی تنظیمات کاستوم دوربین خود می شوید، پیچیدگی و تعدد تنظیمات شما را متعجب خواهد ساخت. نترسید. تنظیم برخی از این بخش ها باعث می شود بتوانید بسیار سریع تر از حالت های پیش فرض عمل کنید. برخی از دوربین ها به شما این امکان را می دهند که تنظیمات پرکاربرد خود را در منوی دسترسی سریع ذخیره کنید یا تنظیمات کاستوم مناسب برای موقعیت های مختلف را تعیین کنید. برای دانستن این موضوع به دفترچه دوربین خود مراجعه کنید. لطفا نظرات خود را با ما در خبرنگاران در میان گذارید.
در پایان از شما دعوت میکنیم برای مشاهدهی تعیینات دوربین و لنزاز بخش محصولات زومیت استفاده کنید؛ مجموعهی کاملی از دوربین کانن، نیکون، سونی، پاناسونیک و دیگر برندهای معتبر در این بخش برای مقایسه تعیینات و اطلاع از قیمت دوربین در اختیار شما واقع شده است.
منبع: Digital Camera World
منبع: کجاروگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت