آنالیز علت مرگ توله ببرها ادامه دارد

به گزارش مجله سرگرمی، بهناز رحیمیان - خراسان رضوی - خبرنگار: مرگ مشکوک 7 توله ببر در باغ وحش وکیل آباد مشهد در ماه های اخیر خبرساز شد.

آنالیز علت مرگ توله ببرها ادامه دارد

این اتفاق ضمن ایجاد تاسف در جامعه به ویژه برای حامیان محیط زیست، سبب انتشار شایعاتی در خصوص علت مرگ آنها شد تا جایی که دادستانی مشهد به این موضوع وارد شد و با تشکیل کمیته حقیقت یاب، این کمیته را مامور رسیدگی و آنالیز این اتفاق ناگوار کرد.

  • بی تحرکی حیوانات

در یکی از روزهای شهریورماه سری به باغ وحش وکیل آباد مشهد می زنیم. بازدیدنمایندگان بسیاری که اکثر قریب به اتفاق آنان را زائران و گردشگران تشکیل می دهند، در حال گردش در باغ وحش هستند و طبعا بچه ها با شوق و کنجکاوی بیشتر از تماشای عینی حیواناتی که پیش از این فقط در فیلم و عکس دیده بودند، لذت می برند. مقابل قفس حیواناتی مانند ببر و شیر شلوغ تر از سایر قفس هاست، اما آنچه موجب نارضایتی بازدیدنمایندگان شده، بی تحرکی این حیوانات است. ببرها آرام در گوشه قفس نشسته یا خوابیده اند، شیر نر بر روی سکویی به پهلو خوابیده است. خرس نیز در انتهای قفس به سختی دیده می گردد، میمون ها نیز که معمولا شیطنت و جست وخیزشان تماشایی است، بر وی میله های داخل قفس به حالت نشسته چرت می زنند.

  • آسیب ببرها به بچه های خود امری طبیعی است

باغ وحش وکیل آباد در واقع میراث پدری مهدی رستمی مدیر داخلی کنونی این باغ وحش است. وی می گوید: پدر مرحومم در سال 1339 اولین باغ وحش مشهد را که دومین در کشور پس از تهران بود، در منطقه خواجه ربیع با 2 قلاده شیر و 2 قلاده خرس تاسیس کرد و به تدریج با افزودن سایر حیوانات این باغ وحش به مکان فعلی منتقل شد. حیوانات این باغ وحش با فراوری مثل تا امروز ادامه یافتند و فقط نسل فیل پس از مرگ فیل 54 ساله، ادامه نیافت.

به گفته وی 30 سال پیش یک جفت ببر به این باغ وحش منتقل شدند که ببرهای کنونی از زاد و ولد درون زایی آنها به وجود آمدند. اکنون 11 قلاده ببر ماده و 5 قلاده ببر نر در این باغ وحش زندگی می نمایند. به طور کلی به ندرت اتفاق می افتد که در طبیعت و در باغ وحش ها ببرها بچه های خود را بزرگ نمایند و باید به محض تولد توله ها از مادر جدا شوند، زیرا امکان آسیب رساندن مادر به توله ها بسیار زیاد است. از طرفی جداسازی توله ها نیز کاری سخت و با مقاومت مادر همراه است.

رستمی در ادامه می گوید: در این باغ وحش اخیرا یک ببر ماده 3 توله به جهان آورد که 2 توله را قبل از جداسازی در زیر خود خفه نموده و کشته بود و یک توله ببر هم که از زیر مادر خارج شد، بر اثر فشارهایی که بر او وارد شده بود پس از 36 ساعت، تلف شد. پس از مدتی 2 ببر ماده دیگر به فاصله یک روز زایمان داشتند که اداره هم در جریان بود. در این زایمان نیز یک ببر مادر دست یکی از توله ها را کامل خورده بود و به پوست شکمش نیز آسیب زده بود. این توله ببر به دلیل جراحات زیاد قابل درمان نبود و با نظارت مسئولان ذیربط با تزریق مرگ آرامی داشت. توله ببر دیگر نیز که پوست پشتش پاره شده بود، با وجود کوشش دامپزشک برای درمان جان خود را از دست داد. از 3 توله ببر دیگر که جداسازی شدند، فقط یک توله ببر زنده مانده است.

وی معتقد است کم تحرکی گربه سانان مانند شیر و ببر در روز از ویژگی های آنهاست و شرح می دهد: این گروه حیوانات معمولا روزها می خوابند و شب ها به شکار می روند. حتی شیر نر گاهی 20 ساعت در روز می خوابد، بنابراین بر خلاف باور بسیاری، گرسنگی این حیوانات را وادار به فعالیت و حرکت می نماید و دلیل بی تحرکی آنها در قفس نیز سیر بودن آنهاست. مدیر باغ وحش می افزاید: اگر شب هنگام به باغ وحش سری بزنید، نعره این حیوانات فضا را پر نموده، به نحوی که حتی میمون ها نیز خواب راحتی ندارند و به میله های قفس چنگ می زنند، به همین دلیل آنها نیز روزها چرت می زنند.

به گفته وی، در سال های اخیر فشار ان جی اوهای حامی حیوانات در رابطه با حیوانات سیرک و باغ وحش بیشتر شده است. آنان معتقدند هیچ حیوانی حتی قناری نباید در قفس نگهداری گردد. البته نحوه رفتار با حیوانات در سیرک را هیچ کس نمی پسندد، اما هر کشوری به باغ وحش احتیاج دارد. دانشجویان رشته های مرتبط با زیست شناسی دانشگاه ها برای انجام تحقیقات به باغ وحش احتیاج دارند. همچنین بچه ها دوست دارند حیوانات را از نزدیک تماشا نمایند.

رستمی با گلایه از بعضی رسانه ها و فضای مجازی که با اخبار کذب به آبرو و حیثیت افراد لطمه می زنند، می گوید: خیلی علاقه مند بودم که این باغ وحش را نسل به نسل به فرزندانم انتقال دهم، اما با توجه به جو و شرایط کنونی و آسیب هایی که در سال های اخیر به خانواده من وارد شده است، به دادستانی و سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کردم که در صورت وجود متقاضی برای باغ وحش، آن را واگذار می کنم.

  • نتایج قانع کردن نماینده نیست

به گفته معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی، بر اساس دستور دادستانی، کمیته حقیقت یاب برای آنالیز علت تلف شدن 7 توله ببر در باغ وحش وکیل آباد تشکیل شد. فرزاد بهشتی می افزاید: این کمیته پس از برگزاری چند جلسه، نتیجه بدوی را تحویل حوزه دادستانی داده است، اما با توجه به این که هنوز به وضوح علت مرگ 4 توله ببر که نسبت به مرگ آنها مشکوک هستیم، معین نشده است، نتایج قانع نماینده نبود. بنابراین مجددا به سازمان حفاظت محیط زیست عودت داده شد تا نتایج تکمیل گردد و به حوزه دادستانی ارسال گردد تا تصمیم گیری لازم صورت گیرد. به گفته وی، اعضای کمیته حقیقت یاب متشکل از مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان رئیس کمیته، مدیر کل سازمان دامپزشکی، 2 عضو هیأت مدیره دانشکده دامپزشکی و یک فعال محیط زیست است و در صورت احتیاج یک نماینده حوزه دادستانی هم در این جلسات شرکت می نماید.

این مقام مسئول در ادامه اظهار می نماید: به منظور تکرار نشدن مسائل این چنینی در باغ وحش مشهد، 2 دستورکار تعریف شده است که نخست محیط و فضای باغ وحش و حتی نقاط کور آن باید به صورت آنلاین از سوی کمیته امنیت پایش تصویری استان نظارت و چک گردد که این امر از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است تا این نظارت ها در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست و اداره کل دامپزشکی قرار گیرد. معاون دادستان می افزاید: همچنین تمام حیوانات باغ وحش باید مجهز به میکروچیپ شوند که تاکنون بیش از 90 درصد از آنان به میکروچیپ مجهز شده اند. پروانه بهداشتی باغ وحش وکیل آباد نیز از سوی اداره دامپزشکی در مرحله صدور است که پس از اخذ پروانه می توان نظارت های بیشتری را اعمال کرد.

وی معتقد است علت اصلی مسائل باغ وحش مشهد اختلافات مدیریتی حاکم بر آن است که سبب شده تیم های مدیریتی برای متهم کردن یکدیگر دست به کشتار حیوانات بزنند که در این خصوص به عنوان راه چاره مدیر باغ وحش قول داده است تا مدیری خارج از مجموعه سهامداران باغ وحش انتخاب گردد و این موضوع از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است. به گفته بهشتی، با ورود دادستانی به مسائل باغ وحش بسیاری از مسائل آن برطرف شده است و همانگونه که دادستان نیز بارها تاکید نموده است هدف تعطیلی این مکان نیست، زیرا باغ وحش مشهد یک جاذبه گردشگری است و افراد زیادی در آن سرمایه گذاری نموده اند؛ از طرفی این باغ وحش برای مشهدی ها یک نوستالژی است و اتفاقات خوبی در آن رقم خورده است. ضمن این که این استان قطعا به یک باغ وحش احتیاج دارد.

وی درباره راه اندازی باغ وحش جدید در مشهد می گوید: شنیده ها حاکی از آن است که اخیرا فردی موافقت اصولی برای راه اندازی یک باغ وحش را اخذ نموده است که مکان باغ وحش جدید قطعا خارج از محدوده خدمات شهری مشهد خواهد بود و در صورت راه اندازی آن، ضمن اشتغال زایی دست دادستانی و سایر نهادها در تصمیم گیری ها بازتر خواهد شد. ما نیز به خروج از فضای انحصاری کنونی باغ وحش راغب هستیم، زیرا باغ وحش فعلی به دلیل مسائل حاشیه ای تمایلی به تحویل بسیاری از حیوانات که زنده گیری می شوند، ندارد. شایان ذکر است با وجود پیگیری خبرنگاران، مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در خصوص نتایج کمیته حقیقت یاب حاضر به پاسخگویی نشدند.

namasho.com: نماشو، طراحی سایت، سئو، چاپ و طراحی گرافیکی را به ما بسپارید.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 22 فروردین 1401 بروزرسانی: 22 فروردین 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 46826

به "آنالیز علت مرگ توله ببرها ادامه دارد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آنالیز علت مرگ توله ببرها ادامه دارد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید